Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει τη σύζυγο του Άλμπερτ Μπουρλά να εμβολιάζεται με άδεια σύριγγαHOAXES

Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει τη σύζυγο του Άλμπερτ Μπουρλά να εμβολιάζεται με άδεια σύριγγα

13 Δεκ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο απεικονίζει τη στιγμή που η γυναίκα του Άλμπερτ Μπουρλά λαμβάνει το εμβόλιο. Σε αυτό φαίνεται ότι η σύριγγα είναι άδεια και δεν περιείχε το εμβόλιο.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για στιγμιότυπο από εμβολιασμό που έγινε στο δήμο Quixadá της Βραζιλίας. Σε αυτό απεικονίζεται η στιγμή που η Benedita Oliveira έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου. Ο ισχυρισμός ότι η κ. Oliveira φαίνεται να έχει εμβολιαστεί με άδεια σύριγγα έχει διαψευσθεί από τον δήμο Quixadá της Βραζιλίας όπου έγινε ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η κακή ποιότητα του βίντεο σε συνδυασμό με τη μικρή ποσότητα του εμβολίου οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η κ. Oliveria εμβολιάστηκε με άδεια σύριγγα.

Περισσότερες από 2,000 κοινοποιήσεις και 42,000 προβολές έχει βίντεο που διαμοιράζεται στο Facebook και φέρεται να δείχνει τη σύζυγο του CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, να εμβολιάζεται με άδεια σύριγγα. Ωστόσο ο εξεταζόμενος ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Στιγμιότυπο από κοινοποίηση στο Facebook.

Το βίντεο που διαμοιράζεται στο Facebook είναι το ακόλουθο:

Τι ισχύει

To βίντεο που διαμοιράζεται, είναι απόσπασμα από ζωντανή μετάδοση διάρκειας 6:47 λεπτών που έκανε ο Δήμος Quixadá της Βραζιλίας μέσω της επίσημης σελίδας που διαθέτει στο Facebook. Σε αυτό παρουσιάζει την εμβολιαστική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στο δήμο στις 18 Ιανουαρίου 2021 με το εμβόλιο Sinovac.

Στο υπό εξέταση στιγμιότυπο βλέπουμε τον εμβολιασμό της Benedita Oliveira Γραμματέας Υγείας στον δήμο. Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε τη διαδικασία που ακολουθείται και την προετοιμασία της δόσης από τους υγειονομικούς που πραγματοποιούν τον εμβολιασμό.

Ο Δήμος Quixadá διέψευσε τον ισχυρισμό περί άδειας σύριγγας και υποσχέθηκε ότι θα λάβει νομικά μέτρα κατά όσων διέδωσαν την ανυπόστατη πληροφορία. Πρόσθεσε επίσης ότι, επειδή η ποσότητα το εμβολίου είναι μόλις 0.5 ml, δίδεται η εντύπωση πως η σύριγγα είναι άδεια, ειδικά στο επίμαχο βίντεο που είναι χαμηλής ανάλυσης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ενδεδειγμένη δόση είναι 0.5 ml.

Φωτογραφία της Benedita Oliveira. Πηγή: Facebook.

Η σύζυγος του CEO της Pfizer, ονομάζεται Μύριαμ Μπουρλά, είναι Ελληνίδα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Παντρεύτηκαν το 1995 όταν ο Άλμπερτ ήταν 34 ετών και ζησαν σε πολλές χώρες πριν εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Στιγμιότυπο της Μύριαμ Μπουρλά με τον Α. Μπουρλά.

Ο ισχυρισμός έχει διαψευστεί επίσης από διάφορους ανεξάρτητους οργανισμούς διασταύρωσης γεγονότων, όπως το Facta και το France 24 Les Observateurs.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η εικονιζόμενη δεν είναι η Μύριαμ Μπουρλά, αλλά η Benedita Oliveira. Ο ισχυρισμός ότι η κ. Oliveira φαίνεται να έχει εμβολιαστεί με άδεια σύριγγα έχει διαψευσθεί από τον δήμο Quixadá της Βραζιλίας όπου έγινε ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η κακή ποιότητα του βίντεο σε συνδυασμό με τη μικρή ποσότητα του εμβολίου οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η κ. Oliveria εμβολιάστηκε με άδεια σύριγγα.

Fact-check for the sake of Democracy