Ποιοι είμαστε
Αρχική Ως «θείο σημάδι» παρουσιάζεται φυσικό φαινόμενο που εντοπίστηκε στο Άγιο ΌροςHOAXES

Ως «θείο σημάδι» παρουσιάζεται φυσικό φαινόμενο που εντοπίστηκε στο Άγιο Όρος

14 Δεκ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Σε βίντεο από το Άγιο Όρος απεικονίζεται ένα «θείο σημάδι».

Συμπέρασμα

Πρόκειται για φυσικό, οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται όταν το φως του ήλιου διαθλάται στα μικροσκοπικά υδροσταγονίδια της ομίχλης. Η εμφάνιση της ανθρωπόμορφης σκιάς οφείλεται στη διακοπή της πορείας του φωτός από αδιάφανο μέσο, εν προκειμένω το σώμα του εικονολήπτη.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ανάμεσα σε χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι σε βίντεο από το Άγιο Όρος απεικονίζεται ένα «θείο σημάδι». Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: orthodoxypisti.blogspot.com, i-diakopes.gr, vimaorthodoxias.gr, piraeuspress.gr

Το κείμενο στις εξεταζόμενες αναρτήσεις αναφέρει τα εξής:

Θείο σημάδι και εμφάνιση στο Άγιο Όρος (Βίντεο)

Τραβηγμένο πριν λίγο από το Άγιον Όρος. Θείο σημάδι και εμφάνιση στο Άγιο Όρος, δείτε το βίντεο που τράβηξε προσκυνητής.

Τι ισχύει

Αρχικά, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως τα επίμαχα δημοσιεύματα επικαλούνται ως αρχική πηγή είτε κάποιον μοναχό του Αγίου Όρους, είτε κάποιον προσκυνητή. Σε κάθε περίπτωση, το υπό εξέταση βίντεο το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω έχει τραβηχτεί από ύψωμα απ΄ όπου είναι ορατή μια πλαγιά:

Το εν λόγω φαινόμενο είναι γνωστό και δεν αποτελεί θεϊκό σημάδι που υποδηλώει τη φανέρωση κάποιας απόκοσμης μορφής. Πρόκειται για το φυσικό, οπτικό φαινόμενο “Βrocken spectre“, το οποίο παρατηρείται όταν η σκιά ενός ανθρώπου αποτυπώνεται από κοινού με τις διαθλάσεις των ακτινών μιας φωτεινής πηγής, όπως ο ήλιος, επί ενός σώματος ομίχλης.

Φωτογραφία ορειβάτισσας με φόντο το οπτικό φαινόμενο Brocken spectre.

Παρακολουθώντας το φαινόμενο σε άλλο, ευκρινέστερο βίντεο, ξεχωρίζουν τα χρώματα του φάσματος λευκού φωτός, το οποίο διαθλάται από τα μικροσκοπικά υδροσταγονίδια που λειτουργούν ως πρίσματα. Ομοίως, ευκρινέστερη γίνεται και η σκιά της εικονολήπτριας.

Το φαινόμενο “Βrocken spectre” ή αλλίως το φάντασμα του Brocken πήρε το όνομά του από την κορυφή Brocken που εντοπίζεται στα υψήπεδα του Χάρτζ στη νότια Γερμανία. Πρώτος φαίνεται να το παρατήρησε ο φυσικός επιστήμονας και λουθηρανός Johann Esaias Silberschlag το 1780. [πηγή]

Φωτογράφος απαθανατίζει το οπτικό φαινόμενο του Brocken spectre
Στα αριστερά στιγμιότυπο από το υπό εξέταση βίντεο, στα δεξιά φωτογραφία της ορειβάτισσας Carol Purcell από την εμπειρία της με το φαινόμενο Brocken spectre στο βουνό Bidean Nam Bian της Σκωτίας. [πηγή]

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές πως στο υπό εξέταση βίντεο δεν εντοπίζεται κάποιο «θείο σημάδι» αλλά ένα φυσικό, οπτικό φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται Brocken spectre. Το φώς του ήλιου, τα λεπτότατα υδροσταγονίδια και η θέση του προσκυνητή είναι βασικές και αναγκαίες προϋποθέσεις για την εμφάνιση του εν λόγω εντυπωσιακού φαινομένου.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).