Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που κάνει λόγο για χιλιάδες θανάτους εξαιτίας εμβολίων για την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση σχετικά με έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που κάνει λόγο για χιλιάδες θανάτους εξαιτίας εμβολίων για την COVID-19

27 Δεκ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Έγγραφο-ντοκουμέντο του Ευρωκοινοβουλίου κάνει λόγο για χιλιάδες θανάτους εξαιτίας εμβολίων για την COVID-19 και ένα εκατομμύριο διαπιστωμένες παρενέργειες.

Συμπέρασμα:

Το κείμενο δεν αποτελεί έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή άλλου θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για πρόταση ψηφίσματος που υπέβαλε μία γαλλίδα ευρωβουλευτής, η Virginie Joron, ασκώντας δικαίωμα που έχει κάθε ευρωβουλευτής. Η εν λόγω πρόταση δεν έχει προχωρήσει σε ψήφισμα, ούτε έχει υιοθετηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο με κάποιο επίσημο κείμενό του. Επιπλέον, δεν ισχύει ότι ο ΕΜΑ έχει διαπιστώσει έναν τέτοιο αριθμό παρενεργειών και θανάτων εξαιτίας των αδειοδοτημέων, υπό όρους, εμβολίων για την COVID-19. Πρόκειται για πρωτογενή στατιστικά δεδομένα από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα-υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης EudraVigilance. Όπως τονίζεται στην ίδια την πλατφόρμα, οι αναφορές περιγράφουν ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή συμβάντα που παρατηρήθηκαν μετά τη χρήση ενός εμβολίου. Το γεγονός ότι κάποιος εμφάνισε ιατρικό πρόβλημα ή πέθανε μετά τον εμβολιασμό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Μία πρόταση ψηφίσματος, που συντάχθηκε από γαλλίδα Ευρωβουλευτή και στην οποία γίνεται λόγος για χιλιάδες θανάτους και εκατομμύρια παρενέργειες εξαιτίας εμβολίων για την COVID-19, παρουσιάστηκε παραπλανητικά ως έγγραφο-ντοκουμέντο από πληθώρα ιστολογίων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο οι εξεταζόμενοι ισχυρισμοί δεν ευσταθούν.

Παραδείγματα: el.gr, taxidromos.gr, triklopodia.gr, sinomosiologos.blogspot.com, nikolaosanaximandros.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Εκατομμύρια παρενέργειες και χιλιάδες θάνατοι! ΥΠΕΡΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ από το Ευρωκοινοβούλιo

Η μία «βόμβα» διαδέχεται την άλλη, καθώς τα πάνταβρίσκονται στο διαδίκτυο και αργά ή γρήγορα έρχονται στο φως!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 29/9/2021, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ, ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΕΝΙΟΤΕ ΣΟΒΑΡΕΣ, ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ!!!

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ «ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΒΛΑΒΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ», ΌΠΩΣ ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ.

ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ – ΕΔΩ (ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ;;;)

Πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου αποζημίωσης των ατόμων που υπέστησαν βλάβη από τα εμβόλια κατά της COVID-19

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

– έχοντας υπόψη το άρθρο 143 του Κανονισμού του,

Α. λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, έχουν ήδη καταγραφεί ένα εκατομμύριο περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά της COVID-19:

– 435 779 μετά το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech,
– 373 285 μετά το εμβόλιο της AstraZeneca,
– 117 243 μετά το εμβόλιο της Moderna,
– 27 694 μετά το εμβόλιο της Janssen[1]·

Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εν λόγω ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ενίοτε σοβαρές· λαμβάνοντας υπόψη ότι υπολογίζεται, ως εκ τούτου, ότι περίπου 75 000 άτομα βρέθηκαν αντιμέτωπα με σοβαρές νευρολογικές επιπτώσεις αφότου τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της Pfizer·

Γ. λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τα εμβόλια κατά της COVID-19 ευθύνονται για τον θάνατο ενός ατόμου ανά 5000 περίπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

– 4 198 από το εμβόλιο της Pfizer[2],
– 1 053 από το εμβόλιο της AstraZeneca,
– 392 από το εμβόλιο της Moderna,
– 138 από το εμβόλιο της Janssen·

Δ. λαμβάνοντας υπόψη ότι η Επιτροπή διαπραγματεύθηκε τις συμβάσεις αγοράς χωρίς να ζητήσει να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι φαρμακευτικές εταιρείες· λαμβάνοντας υπόψη ότι οι βουλευτές του ΕΚ δεν είχαν πρόσβαση στις συμβάσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων:

1. καλεί την Επιτροπή να συστήσει ταμείο αποζημίωσης των ατόμων που υπέστησαν βλάβη από τα εμβόλια κατά της COVID-19·

2. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη.

Τι ισχύει

Το κείμενο που κυκλοφορεί δεν αποτελεί επίσημο κείμενο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο, αλλά πρόταση για έκδοση ψηφίσματος που υπέβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο μία ευρωβουλευτής. Πρόταση ψηφίσματος μπορεί να καταθέσει οποιοσδήποτε ευρωβουλευτής, σύμφωνα με το άρθρο 133 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μόνη η κατάθεση πρότασης προς το Ευρωκοινοβούλιο δεν συνεπάγεται πως υιοθετείται από αυτό.

Η συγκεκριμένη πρόταση υποβλήθηκε από τη γαλλίδα ευρωβουλευτή Virginie Joron, η οποία είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement Νational, το οποίο έως το 2018 ονομαζόταν Front National («Εθνικό Μέτωπο», το κόμμα που ίδρυσε ο Jean-Marie Le Pen).

Επί του παρόντος, δεν έχει προκύψει κανένα συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα από την πρόταση, δεν έχει δηλαδή προκύψει κάποιο ψήφισμα ή άλλο κείμενο του Κοινοβουλίου σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης από την εν λόγω ευρωβουλευτή.

Η ίδια η ευρωβουλευτής, Virginie Joron, έχει διευκρινίσει μέσω Twitter στις 11 Νοεμβρίου 2021 ότι η πρότασή της δεν έχει προχωρήσει ακόμα:

Καθώς αυτό το ψήφισμα σχετικά με τις παρενέργειες που σχετίζονται με το εμβόλιο προκαλεί σάλο, πάμε πάλι:

Όχι, δεν συζητήθηκε στην επιτροπή, όλα εξαρτώνται από τους άλλους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να το μελετήσουν.

[Στιγμιότυπο που ελήφθη από το Twitter στις 27 Δεκεμβρίου 2021]

Επί της ουσίας, η πρόταση παρουσιάζει παραπλανητικά τους αριθμούς αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών που καταγράφηκαν στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα φαρμακοεπαγρύπνησης EudraVigillance δήθεν ως διαπιστωμένες από τον EMA παρενέργειες, βλάβες και θανάτους εξαιτίας των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19.

Οι πηγές που επικαλείται η κ. Joron ως υποσημειώσεις 1 και 2 στο έγγραφο της πρότασής είναι σύνδεσμοι για στατιστικά δεδομένα από την υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης EudraVigilance, και για τις επικαιροποιημένες αναφορές ασφαλείας από τις 11 Αυγούστου 2021 που δημοσιεύτηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για καθένα από τα τέσσερα αδειοδοτημένα εμβόλια για την COVID-19 στην ΕΕ (Pfizer/BioNTech, Moderna, Janssen/Johnson&Johnson, AstraZeneca). Σε όλα αυτά τα έγγραφα επισημαίνεται ότι οι αριθμοί θανάτων αφορούν υποβολές αναφορών για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που είχαν υποβληθεί επίσης στην EudraVigilance.

[Στιγμιότυπο από την πρόταση ψηφίσματος]
[Στιγμιότυπο από το έγγραφο της επικαιροποιημένης αναφοράς ασφαλείας της 11ης Αυγούστου 2021 για το εμβόλιο της Moderna]

Στα ίδια τα έγγραφα των επικαιροποιημένων αναφορών ασφαλείας συμπεριλαμβάνεται και η εξής διευκρίνιση:

Αυτές οι αναφορές περιγράφουν ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα, δηλαδή ιατρικά συμβάντα που παρατηρήθηκαν μετά τη χρήση ενός εμβολίου. Το γεγονός ότι κάποιος είχε κάποιο ιατρικό πρόβλημα ή πέθανε μετά τον εμβολιασμό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό προκλήθηκε από το εμβόλιο. Αυτό μπορεί να έχει προκληθεί, για παράδειγμα, από προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Το ρυθμιστικό δίκτυο της ΕΕ παρακολουθεί συνεχώς το EudraVigilance για να εντοπίζει τυχόν νέα ζητήματα ασφάλειας.

Η EudraVigilance βασίζεται σε μεμονωμένους επαγγελματίες υγείας και ασθενείς να αναφέρουν τη δική τους εμπειρία. Η παρακολούθηση εντοπίζει ασυνήθιστα ή απροσδόκητα μοτίβα στις αναφορές που λαμβάνονται για περαιτέρω διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου. Οι λεπτομερείς αξιολογήσεις του EMA λαμβάνουν υπόψη όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από όλες τις πηγές για να εξαγάγουν ένα ισχυρό συμπέρασμα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου. Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, αναφορές ύποπτων παρενεργειών στο EudraVigilance, επιδημιολογικές μελέτες παρακολούθησης της ασφάλειας του εμβολίου, τοξικολογικές έρευνες και οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία.

Στην ίδια την ιστοσελίδα της EudraVigilance περιέχεται η εξής σημείωση:

Οι πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο σχετίζονται με ύποπτες παρενέργειες, δηλαδή ιατρικά συμβάντα που έχουν παρατηρηθεί μετά τη χορήγηση των εμβολίων COVID-19, αλλά τα οποία δεν σχετίζονται απαραίτητα με ή προκαλούνται από το εμβόλιο. Αυτά τα συμβάντα μπορεί να έχουν προκληθεί από άλλη ασθένεια ή να σχετίζονται με άλλο φάρμακο που λαμβάνεται από τον ασθενή ταυτόχρονα.

Η επιστημονική αξιολόγηση του EMA λαμβάνει υπόψη πολλούς άλλους παράγοντες, όπως το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, τη συχνότητα των ύποπτων ανεπιθύμητων ενεργειών στον εμβολιασμένο πληθυσμό σε σύγκριση με τη συχνότητα στον γενικό πληθυσμό και εάν είναι βιολογικά εύλογο ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να προκάλεσε το ανεπιθύμητο συμβάν.

Μόνο μια λεπτομερής αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων επιτρέπει την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους των εμβολίων COVID-19.

Κάθε μεμονωμένη περίπτωση αναφέρεται γενικά σε έναν μόνο ασθενή. Ωστόσο, περισσότερες από μία παρενέργειες μπορεί να έχουν συμπεριληφθεί σε μία μόνο αναφορά. Επομένως, ο αριθμός των παρενεργειών δεν θα είναι ίδιος με τον αριθμό των μεμονωμένων περιπτώσεων.

Τα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον ιστότοπο αντικατοπτρίζουν τις εκθέσεις που υποβάλλονται από τις εθνικές αρμόδιες αρχές και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Μπορεί να περιέχουν διπλές πληροφορίες. Ο EMA ελέγχει τις αναφορές ως μέρος της επιστημονικής του αξιολόγησης και περιλαμβάνει επίσης τον εντοπισμό των διπλότυπων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος επικαλείται πρωτογενή στατιστικά στοιχεία από την πλατφόρμα υποβολής αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών EudraVigilance δήθεν ως αποδείξεις επιβεβαιωμένων παρενεργειών. Μπορείτε να δείτε σχετικά άρθρα μας εδώ.

Σχετικά με το δικαίωμα αποζημίωσης για σοβαρή βλάβη εξαιτίας εμβολίου μπορείτε να διαβάσετε σχετικό πρόσφατο άρθρο μας εδώ.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί με αφορμή την πρόταση ψηφίσματος της ευρωβουλευτή Virginie Joron κυκλοφόρησαν και στο Βέλγιο, όπως διαπίστωσε ο οργανισμός ελέγχου γεγονότων Knack.be. [πηγή]

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση κείμενο δεν αποτελεί έγγραφο που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή άλλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για πρόταση ψηφίσματος που υπέβαλε μια γαλλίδα ευρωβουλευτής, η Virginie Joron, ασκώντας δικαίωμα που έχει κάθε ευρωβουλευτής. Η εν λόγω πρόταση δεν έχει προχωρήσει σε ψήφισμα ή άλλο επίσημο κείμενο και μόνη η κατάθεσή της δεν συνεπάγεται υιοθέτηση του περιεχομένου της από το Ευρωκοινοβούλιο.

Επί της ουσίας, δεν ισχύει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει διαπιστώσει ένα εκατομμύριο παρενέργειες και χιλιάδες θανάτους εξαιτίας των αδειοδοτημέων, υπό όρους, εμβολίων για την COVID-19. Πρόκειται για στατιστικά δεδομένα από αναφορές φαρμακοεπαγρύπνησης που έχουν υποβληθεί στην EudraVigillance για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, όχι παρενέργειες που επιβεβαιωμένα αποδίδονται στα εμβόλια κατά της COVID-19. Μόνο μια λεπτομερής αξιολόγηση των αναφορών και όλων των διαθέσιμων δεδομένων από τους αρμόδιους φορείς υγείας επιτρέπει την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους των εμβολίων COVID-19.