Ποιοι είμαστε
Αρχική Ως πρόσφατη κυκλοφορεί φωτογραφία του Θάνου Πλεύρη χωρίς μάσκαΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ως πρόσφατη κυκλοφορεί φωτογραφία του Θάνου Πλεύρη χωρίς μάσκα

11 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Υπουργός Υγείας από κοινού με τη σύζυγό του απαθανατίστηκαν να κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας στις 8 Ιανουαρίου του 2022, δίχως να φορούν μάσκα.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία βρίσκεται δημοσιευμένη ήδη από την 15η Δεκεμβρίου σε εβδομαδιαίο περιοδικό, ενώ τραβήχτηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 2021. Το μέτρο που καθιστά υποχρεωτική τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους ξεκίνησε να εφαρμόζεται εννέα μέρες μετά τη φωτογράφιση, δηλάδη την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου του 2021.

Σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ιστολόγια κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, και τη σύζυγό του, κ. Λένα Παπαθεολόγου, να κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να φορούν προστατευτικές μάσκες, αφήνοντας την εντύπωση πως παραβιάζουν τα μέτρα για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ωστόσο, αυτή η πλαισίωση είναι παραπλανητική. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: govastileto.gr (αρχική πηγή), zougla.gr, star.gr, onlarissa.gr

Στα σχετικά άρθρα διαβάζουμε τα εξής:

Θάνος Πλεύρης: Βόλτα με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους στο κέντρο της Αθήνας

Την ώρα που απολάμβανε τη βόλτα του με τη σύζυγό του, Λένα Παπαθεολόγου και τα παιδιά τους, Κωνσταντίνο και Νίκη, στο κέντρο της Αθήνας, απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του govastileto.gr τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Μπορεί οι υποχρεώσεις του Θάνου Πλεύρη να είναι αυξημένες και να έχει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό επαγγελματικό πρόγραμμα, ωστόσο παραμένει ένας αφοσιωμένος οικογενειάρχης. Ο υπουργός Υγείας και η όμορφη σύζυγός του Λένα Παπαθεολόγου έχουν δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια και απολαμβάνουν στιγμές απόλυτης ευτυχίας.

Οι δυο τους είναι μαζί 16 ολόκληρα χρόνια και έχουν αποκτήσει δύο υπέροχα παιδιά που τους τρέφουν τεράστια αγάπη και αδυναμία. Η σύζυγός του είναι πάντα στο πλάι του και όπως είχε δηλώσει ο Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στην Espresso «με τη Λένα γνωριστήκαμε για δεύτερη φορά μέσω μιας κοινής μας φίλης. Την ημέρα που παντρευτήκαμε κλείναμε ακριβώς πέντε χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως γνωριζόμασταν πολύ καιρό, αλλά δυστυχώς ήμασταν με άλλους ανθρώπους. Η μοίρα όμως έχει τα δικά της σχέδια και αν κάτι είναι γραφτό να συμβεί, θα συμβεί ό,τι κι αν γίνει! Όταν τελείωσα με τις υποχρεώσεις του μεταπτυχιακού που έκανα και επέστρεψα στην Ελλάδα, βρεθήκαμε στην ίδια παρέα. Τότε φαίνεται πως ήταν το κατάλληλο timing».

Σε αναρτήσεις στο Twitter βρίσκουμε επίσης το εξής κείμενο που συνοδεύεται από την επίμαχη φωτογραφία:

Μέσα στην καλή χαρά ο υπουργός Υγείας με την γυναίκα και τα παιδιά τους απολαμβάνουν μια Σαββατιάτικη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας.
Χωρίς μάσκα ο Αδόλφος Πλεύρης.
Χωρίς μάσκα η σύζυγος.
Χωρίς μάσκα το ένα παιδί.
Μόνο η κόρη τηρεί τα μέτρα.
Το πρόστιμο ποιος θα το κόψει;

Τι ισχύει

Οι επίμαχες φωτογραφίες, ενώ παρουσιάζονται ως πρόσφατες, στη πραγματικότητα είναι παλαιότερες. Συγκεκριμένα, εντοπίζουμε τις επίμαχες λήψεις ήδη από την 15η Δεκεμβρίου του 2021, σε γνωστό εβδομαδιαίο περιοδικό.

Επικοινωνήσαμε με το φωτογραφικό πρακτορείο NDP και ειδικότερα τον ιδιοκτήτη και φωτογράφο κ. Νικολαρέα, ο οποίος μας ενημέρωσε πως:

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από το πρακτορείο μας, έχουμε, όμως, σημειώσει ότι έχουν τραβηχτεί πριν από την έναρξη των μέτρων τα Χριστούγγενα (σ.σ. εννοεί τα μέτρα της 24ης Δεκεμβρίου).

Επιπλέον, μιλήσαμε με την διευθύντρια ύλης του περιοδικού Hello, κ. Μαρία Κολλιάτσα, η οποία μας ενημέρωσε πως:

Πράγματι, η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 15ης Δεκεμβρίου του 2021 και μάλιστα ελήφθη στις 11 Δεκεμβρίου του 2021.

Δεν ήταν λίγοι οι χρήστες που παραπλανήθηκαν από τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, νομίζοντας πως οι φωτογραφίες είναι πρόσφατες και το ζεύγος παρακάμπτει ή/και αγνοεί τα μέτρα για την πανδημία.

Υπενθυμίζουμε ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους επιβλήθηκε με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 80417 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 6214/τεύχος Β΄ στις 23-12-2021 οπότε και εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον κ. Πλεύρη. Το μέτρο τέθηκε εν ισχύι στις 24 Δεκεμβρίου του 2021.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα καθίσταται σαφές ότι ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Οι φωτογραφίες του κ. Πλεύρη και της οικογένειας του που συνοδεύουν τα δημοσιεύματα, τα οποία αναρτήθηκαν την 8η Ιανουαρίου του 2022, βρίσκονται δημοσιευμένες ήδη από την 15η Δεκεμβρίου του 2021, προτού εφαρμοστεί το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, στις 24 Δεκεμβρίου του 2021.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).