Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανοικτή επιστολή προς τη CEO του YouTube, Susan Wojcicki, από τους οργανισμούς ελέγχου γεγονότωνΔΙΑΦΟΡΑ

Ανοικτή επιστολή προς τη CEO του YouTube, Susan Wojcicki, από τους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων

12 Ιαν
2022

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Πάνω από 80 οργανισμοί ελέγχου γεγονότων που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 60 χώρες υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς την διευθύνουσα σύμβουλο του YouTube, Susan Wojcicki, την Τετάρτη, καλώντας την εταιρεία να λάβει πιο αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα.

Κα. Susan Wojcicki,

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Ο κόσμος έχει δει πολλές φορές πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η παραπληροφόρηση και η εσφαλμένη πληροφόρηση για την κοινωνική αρμονία, τη δημοκρατία και τη δημόσια υγεία. Πάρα πολλές ζωές και τύχες έχουν καταστραφεί και πάρα πολλοί άνθρωποι έχασαν αγαπημένους τους λόγω παραπληροφόρησης. Ως ένα διεθνές δίκτυο οργανισμών ελέγχου γεγονότων, παρακολουθούμε πώς διαδίδονται τα ψέματα μέσα από το διαδίκτυο – και καθημερινά βλέπουμε ότι το YouTube είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς της διαδικτυακής παραπληροφόρησης και εσφαλμένης πληροφόρησης παγκοσμίως. Αυτό αποτελεί σημαντική ανησυχία στους κόλπους της παγκόσμιας κοινότητας οργανισμών ελέγχου γεγονότων.

Αυτό που δεν βλέπουμε είναι μεγάλη προσπάθεια από το YouTube να εφαρμόσει πολιτικές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Αντίθετα, το YouTube επιτρέπει η πλατφόρμα του να γίνεται όργανο αδίστακτων παραγόντων που χειραγωγούν και εκμεταλλεύονται άλλους, ενώ τους δίνει τη δυνατότητα να οργανώνονται και αυτο-χρηματοδοτούνται. Τα τρέχοντα μέτρα αποδεικνύονται ανεπαρκή. Γι’ αυτό σας καλούμε να λάβετε αποτελεσματικά μέτρα κατά της παραπληροφόρησης και της εσφαλμένης πληροφόρησης, καθώς και να οργανώσετε έναν οδικό χάρτη πολιτικής και παρεμβάσεων προϊόντος ώστε να βελτιώσετε το οικοσύστημα της ενημέρωσης – και να το κάνετε αυτό μαζί με τους ανεξάρτητους, παγκόσμιους, μη κομματικούς οργανισμούς ελέγχου γεγονότων.

Το τελευταίο έτος είδαμε ομάδες συνωμοσιολογίας να αναπτύσσονται και να συνεργάζονται διασυνοριακά, συμπεριλαμβανομένης μιας διεθνούς κίνησης που ξεκίνησε στη Γερμανία, πέρασε στην Ισπανία και εξαπλώθηκε στη Λατινική Αμερική, με όλη αυτή τη κίνηση να έχει ξεκινήσει από το YouTube. 

Στο μεταξύ, εκατομμύρια άλλων χρηστών παρακολουθούσαν βίντεο στα Ελληνικά και στα Αραβικά που τους ενθάρρυναν να μποϋκοτάρουν εμβολιασμούς ή να προσπαθήσουν να θεραπεύουν την COVID-19 με ψεύτικες θεραπείες. Πέραν της COVID-19, βίντεο του YouTube προωθούν ψεύτικες θεραπείες για τον καρκίνο εδώ και χρόνια.

Στη Βραζιλία, η πλατφόρμα έχει χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν φωνές μίσους κατά των ευάλωτων ομάδων, φτάνοντας τις δεκάδες χιλιάδες χρηστών. Ούτε οι εκλογές δεν είναι ασφαλείς. Στις Φιλιππίνες, το ψεύτικο περιεχόμενο, με πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές, που αρνείται τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαφθορά κατά τη διάρκεια των χρόνων του Στρατιωτικού Νόμου χρησιμοποιείται για να εξωραϊστεί η φήμη του γιου πρώην δικτάτορα, ενός εκ των υποψηφίων στις εκλογές του 2022. Στην Ταϊβάν, οι τελευταίες εκλογές στιγματίστηκαν από αβάσιμες κατηγορίες απάτης. Ολόκληρος ο κόσμος έγινε μάρτυρας των συνεπειών της παραπληροφόρησης όταν ένας βίαιος όχλος επιτέθηκε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος. Από την παραμονή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ μέχρι την επόμενη ημέρα, τα βίντεο του YouTube που υποστηρίζουν το αφήγημα της «απάτης» προβλήθηκαν πάνω από 33 εκατομμύρια φορές.

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα. Πολλά από αυτά τα βίντεο και τα κανάλια παραμένουν ενεργά ακόμη και σήμερα, ενώ πέρασαν απαρατήρητα από τις πολιτικές του YouTube, ιδίως στις μη αγγλόφωνες χώρες και τον Νότο. Χαιρόμαστε που η εταιρεία έκανε ορισμένες κινήσεις για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα πρόσφατα, αλλά με βάση τα όσα βλέπουμε καθημερινά στην πλατφόρμα, νομίζουμε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν λειτουργούν – ούτε το YouTube παρουσίασε οποιαδήποτε δεδομένα για να αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους.

Η εταιρική πλατφόρμα μέχρι τώρα έχει θέσει τις συζητήσεις για την παραπληροφόρηση στο πλαίσιο ενός ψευδούς διαχωρισμού ανάμεσα στη διαγραφή ή τη μη διαγραφή περιεχομένου. Με αυτόν τον τρόπο, το YouTube αποφεύγει την πιθανότητα να κάνει αυτό που αποδεικνύεται ότι λειτουργεί: η εμπειρία μας ως ελεγκτές γεγονότων μαζί με τις ακαδημαϊκές αποδείξεις μας λένε ότι η διάδοση των ορθών πληροφοριών που παρουσιάζονται μετά από έλεγχο γεγονότων είναι πιο αποτελεσματική από τη διαγραφή του εκάστοτε ψευδούς περιεχομένου. Διαφυλάσσει επίσης την ελευθερία της έκφρασης, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη για πρόσθετες πληροφορίες με σκοπό τον μετριασμό των κινδύνων πρόκλησης βλάβης στη ζωή, την υγεία, την ασφάλεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Και δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό προβολών στο YouTube προέρχεται από τον δικό του αλγόριθμο προτάσεων, το YouTube θα πρέπει επίσης να βεβαιωθεί ότι δεν προωθεί ενεργά την παραπληροφόρηση στους χρήστες του ή δεν προτείνει περιεχόμενο το οποίο προέρχεται από αναξιόπιστα κανάλια

Με όλα αυτά υπόψη, προτείνουμε μερικές λύσεις οι οποίες θα συνέβαλαν σημαντικά τη μείωση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης και της εσφαλμένης πληροφόρησης στο YouTube.

  1. Μια δέσμευση για ουσιαστική διαφάνεια σχετικά με την παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα. Το YouTube θα πρέπει να υποστηρίξει την ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση των διαφόρων εκστρατειών εσφαλμένης πληροφόρησης, το εύρος του ακροατηρίου και την επιρροή τους, καθώς και τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να καταρρίπτονται ψευδείς πληροφορίες. Θα πρέπει επίσης να δημοσιοποιήσει την πλήρη του πολιτική ελέγχου όσον αφορά την παραπληροφόρηση και την εσφαλμένη πληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης και του είδους των δεδομένων που την καθιστούν δυνατή.
  2. Πέρα από την κατάργηση περιεχομένου για λόγους νομικής συμμόρφωσης, η εστίαση του YouTube θα πρέπει να είναι στην παροχή πλαισίου και στην προσφορά καταρρίψεων, οι οποίες θα εμφανίζονται με κάποιο τρόπο στη περιγραφή του εκάστοτε βίντεο ή ως πρόσθετο περιεχόμενο βίντεο. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα ουσιαστικής και δομημένης συνεργασίας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και επενδύοντας συστηματικά σε ανεξάρτητες ομάδες ελέγχου γεγονότων σε ολόκληρο τον κόσμο οι οποίες εργάζονται για να λύσουν αυτά τα θέματα.
  3. Ενέργειες κατά επαναλαμβανόμενων παραβατών που παράγουν περιεχόμενο το οποίο επισημαίνεται συνεχώς ως παραπληροφόρηση και εσφαλμένη πληροφόρηση, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν έσοδα από αυτό το περιεχόμενο εντός και εκτός της πλατφόρμας, κυρίως αποτρέποντας τους αλγόριθμους συστάσεων από την προώθηση περιεχομένου από τέτοιες πηγές εσφαλμένης πληροφόρησης.

Επεκτείνετε τις τρέχουσες και μελλοντικές προσπάθειες κατά της παραπληροφόρησης και της εσφαλμένης πληροφόρησης σε γλώσσες πέραν των Αγγλικών και παρέχοντας δεδομένα ειδικά για κάθε χώρα και γλώσσα, καθώς και υπηρεσίες μεταγραφής που να λειτουργούν σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Ελπίζουμε ότι θα εξετάσετε το ενδεχόμενο να εφαρμόσετε αυτές τις ιδέες για το κοινό καλό και για να καταστήσετε το YouTube μια πλατφόρμα που πραγματικά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αποτρέψει την παραπληροφόρηση και την εσφαλμένη πληροφόρηση που γίνεται όπλο κατά των χρηστών του και της κοινωνίας ευρύτερα. Είμαστε πρόθυμοι και μπορούμε να βοηθήσουμε το YouTube. Επιθυμούμε να σας συναντήσουμε για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα ώστε να βρούμε τρόπους συνεργασίας και αναμένουμε την ανταπόκρισή σας σε αυτήν την προσφορά.

Africa Check (Σενεγάλη, Νιγηρία, Κένυα, Νότια Αφρική) / Animal Político – El Sabueso (Μεξικό) / Aos Fatos (Βραζιλία) / Bolivia Verifica (Βολιβία) / BOOM (Ινδία, Μυανμάρ και Μπαγκλαντές) / Check Your Fact (ΗΠΑ) / Code for Africa – PesaCheck (Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ακτή του Ελεφαντοστού, Αιθιοπία, Γκάνα, Γουινέα, Κένυα, Μάλι, Νίγηρας, Νιγηρία, Σενεγάλη, Νότια Αφρική, Σουδάν, Τανζανία, Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε) / Colombiacheck (Κολομβία) / CORRECTIV (Γερμανία) / Cotejo.info (Βενεζουέλα) / Chequeado (Αργεντινή) / Delfi Lithuania (Λιθουανία) / Demagog Association (Πολωνία) / Doğruluk Payı (Τουρκία) / Dubawa (Νιγηρία, Γκάνα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γκάμπια) / Ecuador Chequea (Ισημερινός) / Ellinika Hoaxes (Ελλάδα) / Fact Crescendo (Ινδία) / Fact-Check Ghana / FactCheck.org (ΗΠΑ) / FactSpace West Africa / Facta (Ιταλία) / FactcheckNI (ΗΒ) / Factly (Ινδία) / Factual.ro (Ρουμανία) /FactWatch (Μπαγκλαντές) / Fakenews.pl (Πολωνία) / Faktist.no (Νορβηγία) / Faktograf.hr (Κροατία) / Faktoje (Αλβανία) / Fast Check CL (Χιλή) / Fatabyyano (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) / Full Fact (ΗΒ) / GRASS – FactCheck Georgia / India Today Group (Ινδία) / Istinomer (Σερβία) / Istinomjer (Βοσνία Ερζεγοβίνη) / Hibrid.info (Κοσσυφοπέδιο) / Knack Magazine (Βέλγιο) / La Silla Vacía (Κολομβία) / Lead Stories (ΗΠΑ) / Les Surligneurs (Γαλλία) / Logically (ΗΒ) / Lupa (Βραζιλία) / Maldita.es (Ισπανία) / MediaWise (ΗΠΑ) / Mongolian Fact-checking Center (Μογγολία) / MyGoPen (Ταϊβάν) / Myth Detector (Γεωργία) / NewsMobile (Ινδία) / Newschecker (Ινδία και Νότια Ασία) / Newtral (Ισπανία) / Observador – Fact Check (Πορτογαλία) / Open Fact-checking (Ιταλία) / OŠTRO (Σλοβενία) / Pagella Politica (Ιταλία) Poligrafo (Πορτογαλία) / PolitiFact (ΗΠΑ) / Pravda (Πολωνία) / Rappler (Φιλιππίνες) / Raskrinkavanje (Βοσνία Ερζεγοβίνη) / Re:Check/Re:Baltica (Λιθουανία) / RMIT ABC Fact Check (Αυστραλία) Rumor Scanner (Μπαγκλαντές) / Science Feedback (Γαλλία) / StopFake (Ουκρανία) / Taiwan FactCheck Center  (Ταϊβάν) / Tempo (Ινδονησία) / Teyit (Τουρκία) / The Healthy Indian Project/THIP Media (Ινδία) / The Journal FactCheck (Ιρλανδία) / The Logical Indian (Ινδικός) / The Quint (Ινδία) / The Washington Post Fact-checker (ΗΠΑ) / The Whistle (Ισραήλ) / Univision – elDetector (ΗΠΑ) / VERA Files (Φιλιππίνες) / Verificat (Ισπανία) / Vishvas News (Ινδία) / Vistinomer (Βόρεια Μακεδονία) / VoxCheck (Ουκρανία) / 15min (Λιθουανία)

Συντακτική ομάδα

Συντακτική ομάδα