Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν κατέληξε ολόκληρη οικογένεια στη Σπάρτη μετά τον εμβολιασμό τουςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, δεν κατέληξε ολόκληρη οικογένεια στη Σπάρτη μετά τον εμβολιασμό τους

19 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ολόκληρη οικογένεια στη Σπάρτη κατέληξε μετά τον εμβολιασμό τους.

Συμπέρασμα:

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα εμπεριέχουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τους θανάτους μελών της οικογένειας Κυρούση, τους οποίους διέψευσε κατηγορηματικά μέλος της οικογένειας

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2022, με αφορμή τον θάνατο της συμβολαιογράφου Αντιόπης Κυρούση, ξεκίνησαν να διαδίδονται σε ιστότοπους και κοινωνικά δίκτυα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως ο θάνατος της Αντιόπης, του αδερφού της, Γιάννη Κυρούση, και άλλων μελών της οικογένειας της συνέβησαν μετά τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: katohika.gr, amazonios.net, deltio11.blogspot.com, neakeratsiniou.blogspot.com, press-room-ioa.blogspot.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρονται τα εξής:

Ο Γιάννης (Γιάγκος) Κυρούσης από τη Σπάρτη καθηγητής του ΕΜΠ μετά τον εμβολιασμό του με το Γενετικο Σκευασμα πεθανε απο εγκεφαλικο. Ειχε προηγηθεί ο θανατος της μητερας του (γιαγιας της οικογένειας) Ευαγγελίας Κυρούση η οποια αν και ανω των 90 έχαιρε πληρης υγειας.Μετα το γενετικο εμβολιασμο της πεθανε σε σύντομο χρονικο διαστημα. Το θανατο του Γιάγκου ακολουθησε ο θανατος του Γιώργου συντροφου της αδερφής του Γιαγκου, Αντιοπης. Η συμβολαιογραφος Αντιοπη Κυρούση η οποια πριν τον εμβολιασμό της με το Γενετικο Σκευασμα εχαιρε πληρους υγειας παρουσιασε μετα τον εμβολιασμό της καλπαζουσα μορφη καρκινου.Η Αντιοπη Κυρουση έφυγε χθες ακολουθοντας τη μητερα, το συντροφο και τον αδερφο της. Η τοπικη κοινωνια σωπαίνει αλλα οι τοιχοι στα σπιτια της ξεκληρισμενης οικογένειας φωναζουν.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Στις 29 Ιουνίου του 2021, ο Νίκωνας Τζινιέρης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών Θεμάτων & Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ανακοίνωσε τον θάνατο του Γιάννη Κυρούση, χωρίς να αναφέρει πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του.

Ένας από τους τοπικούς ενημερωτικούς ιστότοπους που αναπαρήγαγαν τότε την είδηση ήταν το spartorama.gr.

Σχεδόν επτά μήνες αργότερα, στις 7 Ιανουαρίου του 2022, σύμφωνα με τον τοπικό ενημερωτικό ιστότοπο lakonikos.gr, έφυγε από τη ζωή η αδερφή του Γιάννη Κυρούση, Αντιόπη. Στο άρθρο επίσης δεν αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της.

Παρά το γεγονός πως ο θάνατος της Αντιόπης Κυρούση συνέβη επτά μήνες αργότερα από τον θάνατο του αδερφού της, και πως δεν υπάρχουν στοιχεία για την κατάσταση ή την ημερομηνία του εμβολιασμού τους, τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αφήνουν να εννοηθεί πως οι θάνατοι συνέβησαν μέσα σε σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον εμβολιασμό. Γι’αυτό το λόγο, στο άρθρο του spartorama.gr σχετικά με τον θάνατο του Γιάννη Κυρούση προστέθηκε η εξής σημείωση:

Αν σε αυτό το άρθρο φτάσατε μέσω αναρτήσεων ή άρθρων που με αφορμή τον θάνατο της Αντιόπης Κυρούση αναφέρονται τις τελευταίες ήμερες στο «ξεκλήρισμα της οικογένειας Κυρούση από τον Covid-19», το spartorama.gr δηλώνει ότι δεν υιοθετεί τις πληροφορίες αυτές και ούτε μπορεί να τις επαληθεύσει. Θεωρούμε δε ότι είναι ασέβεια προς την οικογένεια και τους νεκρούς της μια τέτοια απροκάλυπτη εκστρατεία εκφοβισμού του κοινού με μοχλό τις εικασίες για τους αλλεπάλληλους θανάτους που συνέβησαν σε μια αξιοσέβαστη και αξιοπρεπή οικογένεια. Καταδικάζουμε τις απάνθρωπες αυτές πρακτικές και φυσικά δεν τις αναπαράγουμε.

Σύμφωνα τον κ. Μελέτη Μελετόπουλο, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδευτικό, και συγγραφέα, σε γενεαλογική έρευνα που διεξήγαγε την περίοδο 2014-2015 συνέβαλε η κ. Αντιόπη Κυρούση καθώς και η μητέρα της. Το όνομα της μητέρας της, όπως προκύπτει από τις ευχαριστίες του κ. Μελετόπουλου για τη διεξαγωγή της έρευνα, ήταν Πόλα και όχι Ευαγγελία.

Λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση των υπό εξέταση δημοσιευμάτων ο Άγγελος Κυρούσης, μέλος της οικογένειας, διέψευσε κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς τους.

Σε άρθρο του εξηγεί πως η γιαγιά του έφυγε από τη ζωή πολύ πριν την ανακάλυψη του εμβολίου. Ο πατέρας του, Γιάννης (Γιάγκος) Κυρούσης, αδερφός της Αντιόπης Κυρούση, έπασχε από πάρκινσον, και μετά από δύο απανωτά ορθοπεδικά χειρουργεία, μια σειρά άτυχων περιστατικών κακής ιατρικής διαχείρισης, και έντονο στρες, κατέληξε από πνευμονική εμβολή. H θεία του, Αντιόπη Κυρούση, εισήχθη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με διάτρηση στομάχου, λόγω επιθετικότατου καρκίνου από τον οποίο έπασχε. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξε ιδιαιτέρως επιμελής με τη φροντίδα και τον έλεγχο της υγείας της, και δεν είχε προλάβει να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου. Εκτέθηκε στον ιό κατά την παραμονή της στο νοσοκομείο, γεγονός που επιβάρυνε σημαντικά την υγεία της, και τελικά έχασε τη μάχη με την COVID-19. Τέλος, ο θάνατος του συντρόφου της Αντιόπης προήλθε από αιμάτωμα στο κεφάλι, μετά από πτώση.

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι μετά από χορήγηση περίπου 575 εκατομμυρίων δόσεων από τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19 στην ΕΕ, στο πλαίσιο ενός εκ των πιο εκτεταμένων και αυστηρών προγραμμάτων φαρμακοεπαγρύπνησης, έχει εδραιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα τους στη πρόληψη σοβαρής νόσησης και θανάτου. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η συντριπτική πλειοψηφία των γνωστών παρενεργειών από τα εμβόλια για την COVID-19, που έχουν όντως συσχετιστεί αιτιωδώς με αυτά, είναι ήπιες και βραχύβιες, ενώ οι πιο σοβαρές παρενέργειες χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σπάνιες και αφορούν ένα απειροελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού. Συγκριτικά με το ρίσκο από σοβαρές παρενέργειες, νόσηση και θάνατο από την ίδια την COVID-19, το ισοζύγιο ρίσκου-οφέλους τείνει σαφώς υπέρ του εμβολιασμού.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω, δεν προκύπτουν στοιχεία που να δείχνουν πως ο θάνατος της Αντιόπης Κυρούση και μελών της οικογένειας της είχαν αιτιώδη σχέση με τον εμβολιασμό τους. Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα εμπεριέχουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τις συνθήκες θανάτου τους, τους οποίους διέψευσε κατηγορηματικά μέλος της οικογένειας Κυρούση.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.