Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη με σκεύασμα για καθαρισμό αγγείωνΥΓΕΙΑ SCAMS

Απάτη με σκεύασμα για καθαρισμό αγγείων

20 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Τα προϊόντα Cardiol και Cardiline τα οποία αποτελούνται από μόρια ενεργού οξυγόνου θεραπεύουν τη χοληστερίνη, τους θρόμβους και καθαρίζουν τα αγγεία.

Ισχυρισμός

Tα υπο εξέταση προϊόντα είναι παραδείγματα απάτης καθώς δεν συνιστούν σκευάσματα που έχουν ελεγχθεί από αρμόδιους φορείς. Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ έχει εκδόσει προειδοποιητική ανακοίνωση για τα εν λόγω προϊόντα τονίζοντας ότι δεν έχουν ελεγχθεί και πως μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί πολλές ιστοσελίδες, οι οποίες με τη βοήθεια ψευδών ισχυρισμών και παραπλανητικών φωτογραφιών προωθούν παράνομα σκευάσματα, χωρίς έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε ιστολόγια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παραδείγματα: ac.medicsupp.space, newsworld.cloud, pens24.info

Η υπό εξέταση απάτη αφορά ένα προϊόν με την ονομασία Cardiol (ή αλλού Cardiline), το οποίο παρουσιάζεται ψευδώς ως αποτελεσματικό για την θεραπεία πλήθους ασθενειών, μεταξύ των οποίων της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας ενώ διατείνεται ότι προστατεύει από θρόμβους και καρκίνους, καθαρίζοντας τα αγγεία. Το δημοσίευμα, μέσω του οποίου προωθείται, κάνει χρήση χαλκευμένων στοιχείων με σκοπό την προσέλκυση πελατών.

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση δημοσίευμα παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για ψευδή ανάρτηση.

Ο βασικός ιστότοπος του προϊόντος, όπως και οι σελίδες στις οποίες παραπέμπει, χρησιμοποιούν ένα κείμενο που είναι αποτέλεσμα αυτόματης μετάφρασης, χρησιμοποιεί ψευδοεπιστημονική ορολογία, ενώ το κείμενο της υποτιθέμενης συνέντευξης αποδίδεται σε διαφορετικά ονόματα συνεντευξιαζομένων γιατρών, τα οποία είναι μεν υπαρκτά, αλλά δεν έχουν αναφερθεί στο εξεταζόμενο προϊόν.

Σε σχετική επικοινωνία μας με τον καρδιολόγο κ. Γεράσιμο Φιλιππάτο μας επιβεβαίωσε ότι ουδέποτε έδωσε τέτοια συνέντευξη, ότι δεν έχει καμία σχέση με το προϊόν κι ότι έχει προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.

O ιστότοπος του προιόντος (cardiol.gr), ο οποίος ανακατευθύνει τους χρήστες αυτόματα σε άλλο ιστότοπο (gr2.cardiolp.com), φαίνεται να έχει έδρα το New Providence, ένα νησί το οποίο ανήκει στις Μπαχάμες.

Επίσης ο Ε.Ο.Φ. έχει δημοσιεύσει σχετική προειδοποιητική ανακοίνωση για τo εν λόγω σκεύασμα, αναφέροντας και τα δύο ονόματα, στην οποία εξηγεί ότι διακινείται χωρίς άδεια και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών:

Cardiol
Cardiline

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί με συνεχείς ανακοινώσεις τους καταναλωτές σχετικά με την αγορά και χρήση ανάλογων προϊόντων τα οποία διακινούνται από το διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε μια εκτενή λίστα εδώ.

Στο επόμενο στάδιο ανάλυσης των υπό εξέταση σελίδων ερχόμαστε σε επαφή με τα σχόλια σχετικά με το εκάστοτε προϊόν.

Τα σχόλια του άρθρου είναι πλαστά. Πρόκειται για ψεύτικα προφίλ με ευχαριστημένους χρήστες, σε κανένα εκ των οποίων δεν υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

Επιπρόσθετα, κανένα εκ των προαναφερθέντων προϊόντων δεν είναι διαθέσιμο σε φαρμακεία και πρέπει να το παραγγείλετε μέσω κάποιας ηλεκτρονικής φόρμας, στην οποία καλείστε να δώσετε το όνομα και το τηλέφωνό σας ώστε να σας καλέσουν από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας για επιβεβαίωση της παραγγελίας.

Το μήνυμα που θα λάβει κάποιος όταν δώσει το όνομα και το τηλέφωνό του.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε μια νέα εκδοχή της εξεταζόμενης απάτης. Αυτή τη φορά, το δημοσίευμα επικαλείται δήθεν δηλώσεις του καρδιολόγου Γιάννη Ιωαννίδη προκειμένου να προωθήσει το ειδικό σκεύασμα Cardione για τον καθαρισμό των αγγείων.

[πηγή]

Ας σημειωθεί, πως στο εξεταζόμενο δημοσίευμα παρατίθεται επίσης η μαρτυρία μιας ηλικιωμένης συνταξιούχου με όνομα «Άννα Κασελάκη».

Ωστόσο, η φωτογραφία φαίνεται να χρησιμοποιείται και σε άλλη, αντίστοιχη σελίδα προώθησης του σκευάσματος στη γερμανική, και πλαισιώνεται ως να απεικονίζει την κ. Henna.

[πηγή]


Πως μπορούμε να καταλάβουμε παρόμοιες περιπτώσεις

Αυτές οι σελίδες έχουν συνήθως τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

  1. Η διεύθυνση (url) της σελίδας είναι άσχετη, ή προσπαθεί να αντιγράψει κάποια άλλη σελίδα.
  2. Συνήθως το κείμενο προέρχεται από αυτόματη μετάφραση.
  3. Τα ονόματα που υπάρχουν ή είναι φανταστικά και οι φωτογραφίες κλεμμένες, ή τα χρησιμοποιούν χωρίς την άδειά τους.
  4. Βασίζονται σε κάποια ψευδή συνέντευξη ή κάποια επιστημονική έρευνα χωρίς όμως να την παρουσιάζουν.
  5. Τα σχόλια είναι πλαστά και οι φωτογραφίες σε αυτά είναι κλεμμένες.
  6. Αυτές οι σελίδες δεν έχουν κανένα άλλο άρθρο και όλοι οι σύνδεσμοι ανακατευθύνουν στη σελίδα της παραγγελίας.
  7. Η προσφορά του προϊόντος λήγει πάντα την ημέρα που διαβάζετε το άρθρο, ή απομένουν ελάχιστα τεμάχια.
  8. Δεν υπάρχουν τηλέφωνα και διεύθυνση της εταιρίας.
  9. Υπόσχονται επιστροφή χρημάτων αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι, αλλά αν διαβάσετε τους όρους θα καταλάβετε πως είναι διατυπωμένοι με τρόπο που δε δίνει δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων.

Συμπέρασμα

Tα υπο εξέταση προϊόντα είναι παραδείγματα απάτης καθώς δεν συνιστούν σκευάσματα που έχουν ελεγχθεί από αρμόδιους φορείς. Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ έχει εκδόσει προειδοποιητική ανακοίνωση για τα εν λόγω προϊόντα τονίζοντας ότι δεν έχουν ελεγχθεί και πως μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Σε θέματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευόσαστε τον γιατρό σας και να μην προβαίνετε σε διαδικτυακές αγορές ιατρικών σκευασμάτων χωρίς την έγκρισή του.


*Προσθήκη 12/1/2023: Το άρθρο ενημερώθηκε με στοιχεία για νέα έκδοση της εξεταζόμενης απάτης.