Ποιοι είμαστε
Αρχική Η λίστα με τους 108 θανάτους ποδοσφαιριστών της FIFA δεν αποτελεί απόδειξη συσχετισμού τους με τα εμβόλια για την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η λίστα με τους 108 θανάτους ποδοσφαιριστών της FIFA δεν αποτελεί απόδειξη συσχετισμού τους με τα εμβόλια για την COVID-19

21 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

108 αθλητές και προπονητές πέθαναν τους τελευταίους έξι μήνες και αυτό αντιπροσωπεύει πέντε φορές αύξηση στους αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους παικτών της FIFA.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός ότι 108 ποδοσφαιριστές της FIFA πέθαναν το 2021 βασίζεται σε μια ανακριβή λίστα θανάτων από άρθρο ισραηλινής σελίδας ενημέρωσης η οποία από μόνη της δεν συνιστά απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ θανάτων και εμβολίων. Την ίδια στιγμή, επιστημονικές ενώσεις κάνουν λόγο για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας, περίπου 4 επιβεβαιωμένες αναφορές ανά 1,000,000 δόσεις, ενώ τα οφέλη των εμβολίων, υπερτερούν κατά πολύ του εξαιρετικά σπάνιου κινδύνου για παρενέργειες.

Μεγάλη απήχηση γνώρισε ο ισχυρισμός πως 108 ποδοσφαιριστές και προπονητές πέθαναν τους τελευταίους έξι μήνες και πως αυτό αντιπροσωπεύει πέντε φορές αύξηση στους αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους παικτών της FIFA. Οι επίμαχες αναρτήσεις κάνουν έμμεσο συσχετισμό των θανάτων με τον εμβολιασμό των παικτών κατά της COVID-19. Ωστόσο πρόκειται για διαστρεβλωμένη παράθεση δεδομένων.

Παραδείγματα: amazonios.net, sportsup.gr, greeknewsondemand.com, northbasket.gr, gegonotstomikroskopio.gr

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Instagram:

Τι ισχύει

Στην εικόνα που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα και σε κάποια δημοσιεύματα, βλέπουμε τον ποδοσφαιριστή Adama Traore, της FC Sheriff Tiraspol, που κατέρρευσε στο 77ο λεπτό της αναμέτρησης με την Real Madrid. Ο Traora, έλαβε τις πρώτες βοήθειες και λίγο αργότερα, κάθισε και συνοδεύτηκε εκτός αγωνιστικού χώρου. Πλέον, έχει επιστρέψει στα καθήκοντά του. Οι σχετικές αναφορές για καταρρεύσεις αθλητών, που δήθεν σχετίζονται με τα εμβόλια, έχουν διαψευστεί από πολλούς επιστήμονες, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο αριθμός των 108 ποδοσφαιριστών και προπονητών, δεν αφορά αποκλειστικά αθλητές που είναι εγγεγραμμένοι στη FIFA. Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε αρχικά σε άρθρο του Real Time News, στις 13/11/2021. Το Reuters εξέτασε τη λίστα με τα 108 ονόματα που παρέχονται από το Real Time News και φαίνεται πως έχει συνταχθεί χρησιμοποιώντας ειδησεογραφικές αναφορές για τους θανάτους 108 ατόμων, ηλικίας 12 – 64 ετών, παγκοσμίως.

Μεταξύ των αθλημάτων συγκατελέγονται το αμερικανικό ποδόσφαιρο, η τοξοβολία, ο στίβος, το μπάντμιντον, το μπαλέτο, το μπέιζμπολ, το μπάσκετ, το body building, η πυγμαχία, το κανό, το κρίκετ, η ποδηλασία, το χόκεϊ επί χόρτου, το ποδοσφαίρου, το χάντμπολ, το χόκεϊ επί πάγου, το ράγκμπι, το πινγκ πονγκ, το τένις, το βόλεϊ και η άρση βαρών. Πρόκειται για επαγγελματίες, ημιεπαγγελματίες, ερασιτέχνες, νέους και συνταξιούχους αθλητές.

Υπάρχουν επίσης τέσσερις προπονητές ποδοσφαίρου που αναφέρονται μεταξύ των ονομάτων, καθώς και ένας προπονητής bodybuilding, ένας δάσκαλος κρίκετ, ένας προπονητής στίβου, ένας παίκτης του γκολφ, ένα μέλος μουσικής μπάντας και ένας ιατρός που πέθανε ενώ έκανε τζόκινγκ.

Αν και είναι αλήθεια ότι πολλοί από τους θανάτους συνδέθηκαν με καρδιακά προβλήματα, δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν σχέση μεταξύ των εμβολίων για την COVID-19 και του θανάτου.

Σε 53 περιπτώσεις αναφέρθηκε αιτία θανάτου. Αυτές περιλαμβάνουν καρδιακές προσβολές που προκλήθηκαν από προηγουμένως γνωστές ή άγνωστες καρδιακές παθήσεις, ενώ άλλες περιλάμβαναν προηγούμενες λοιμώξεις από COVID-19, εγκεφαλικό ανεύρυσμα, εγκεφαλικό τραύμα, ατύχημα με μοτοσικλέτα, μία αυτοκτονία, δύο υποψίες για αυτοκτονία, θερμοπληξία και ανώμαλη προέλευση της στεφανιαίας αρτηρίας. Επιπλέον, ένα κρούσμα αναφέρθηκε τον Αύγουστο του 2019, πριν από την πανδημία, και ένα άλλο αναφέρθηκε από μια οικογένεια που επιβεβαίωσε ότι ο συγγενής τους δεν είχε εμβολιαστεί. Επίσης, μερικοί από τους αναφερόμενους θανάτους συνέβησαν πριν από την κυκλοφορία των εμβολίων για αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες σε ορισμένες χώρες.

Απάντηση για τους υπό εξέταση ισχυρισμούς έδωσε η FIFA στο Reuters, μετά από ερώτημα που απέστειλε το ειδησεογραφικό πρακτορείο:

Η FIFA δε γνωρίζει περί αυξήσεως των επεισοδίων καρδιακών ανακοπών, όπως αναφέρεται στο email σας και δεν έχουν επισημανθεί περιπτώσεις σε σχέση με άτομα που έλαβαν εμβόλιο για την COVID-19.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία, έως τα μέσα Οκτωβρίου 2021, έχουν επιβεβαιωθεί μόλις 945 αναφορές σε εθνικό επίπεδο για μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα από σχεδόν 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Τα κρούσματα ήταν πιο συχνά σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθεί πως καρδιακά επεισόδια σε αθλητές, αρκετά εκ των οποίων θανατηφόρα, συνέβαιναν συχνά, και προ πανδημίας. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η πιο κοινή ιατρική αιτία θανάτου στους αθλητές, με συχνότητα εμφάνισης περίπου 1 στους 50,000 έως 1 στους 300,000 αθλητές ετησίως (ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι) σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις τα τελευταία 10-20 χρόνια.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία, ήδη από τον περασμένο Μάιο, προέτρεπε όλους τους ενήλικες των ΗΠΑ και τα παιδιά 12 ετών και άνω να λάβουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν του σπάνιου, πιθανού κινδύνου επιπλοκών που σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα. [πηγή]

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, ο ισχυρισμός ότι 108 ποδοσφαιριστές της FIFA πέθαναν το 2021 βασίζεται σε μια ανακριβή λίστα θανάτων από άρθρο ισραηλινής σελίδας ενημέρωσης η οποία από μόνη της δεν συνιστά απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ θανάτων και εμβολίων. Την ίδια στιγμή, επιστημονικές ενώσεις κάνουν λόγο για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας, περίπου 4 επιβεβαιωμένες αναφορές ανά 1,000,000 δόσεις, ενώ τα οφέλη των εμβολίων, υπερτερούν κατά πολύ του εξαιρετικά σπάνιου κινδύνου για παρενέργειες.

Fact-check for the sake of Democracy