Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ισχυρισμός για ξένες δυνάμεις καταστολής στην ΕλλάδαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ψευδής ισχυρισμός για ξένες δυνάμεις καταστολής στην Ελλάδα

29 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η πολυεθνική Ταξιαρχία SEERBIG βρίσκεται στην Ελλάδα με έδρα τον Τύρναβο και αποτελεί ομάδα καταστολής Ελλήνων πολιτών.

Συμπέρασμα:

Η πολυεθνική Ταξιαρχία SEERBIG βρισκόταν στην Ελλάδα με έδρα τον Τύρναβο από το 2011 μέχρι το 2020 ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Κουμάνοβο της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ταξιαρχία του Τυρνάβου αποτελούσε στρατιωτικό βραχίονα της Πρωτοβουλίας Υπουργών Άμυνας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process - SEDM) και ο στόχος της ήταν η ενίσχυση της κατανόησης και της πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή, προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της ενδυνάμωσης της περιφερειακής αμυντικής συνεργασίας. Δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο που να στηρίζει τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής της ταξιαρχίας σε καταστολή πολιτών σε πορείες ή σε κατασχέσεις ακινήτων.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται ο ισχυρισμός ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ξένες δυνάμεις καταστολής οι οποίες παρουσιάζονται ψευδώς ως μέλη των ΜΑΤ ώστε να επιτίθενται σε πολίτες. Ωστόσο οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Ο εν λόγω ισχυρισμός είχε κυκλοφορήσει ξανά το 2018 σε πληθώρα ιστολογίων και μέσων ενημέρωσης με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις katohika.gr, voicenews.gr, makeleio.gr, attikanea.blogspot.com και thesecretrealtruth.blogspot.com.

Σε αρκετές από τις αναρτήσεις που κυκλοφόρησαν εντός του 2021 και του 2022 στο Facebook αναπαράγονται και ορισμένα από τα άρθρα του 2018 για το εν λόγω ζήτημα.

Τι ισχύει

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός βασίστηκε στο γεγονός ότι μέχρι το 2020 η πολυεθνική Ταξιαρχία SEERBIG βρισκόταν στην Ελλάδα με έδρα τον Τύρναβο. Η πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη, Ταξιαρχία Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης [SOUTH – EASTERN EUROPE BRIGADE (SEEBRIG)], ιδρύθηκε το 1998 και αποτελείται από προσωπικό της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ρουμανίας. Η Ταξιαρχία είχε έδρα στην Ελλάδα από το 2011 και αποχώρησε το 2020. Η σύσταση της SEEBRIG προβλέπεται από τη βασική συμφωνία ίδρυσης της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης της ΝΑ Ευρώπης, που υπογράφηκε στα Σκόπια τον Σεπτέμβριο του 1998. Η Ταξιαρχία του Τυρνάβου αποτελούσε στρατιωτικό βραχίονα της Πρωτοβουλίας Υπουργών Άμυνας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process – SEDM). [πηγή]

Στις 23 Αυγούστου 2017, ο Ρουμάνος Ταξίαρχος Tudorica Petracha ανέλαβε τη διοίκηση της SEEBRIG από τον Τούρκο Ταξίαρχο Faruk Metin. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Ταξιαρχία έχει αναπτυχθεί μια μόνο φορά, όταν ανέλαβε τη Διοίκηση της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας στην Καμπούλ για ένα εξάμηνο το 2006.

Η Ταξιαρχία SEEBRIG έχει διοργανώσει ή έχει λάβει μέρος σε σειρά ασκήσεων που αφορούν αντιμετώπιση καταστροφών και παροχής βοήθειας, καθώς και σε σενάρια διαχείρισης κρίσεων σε εμπόλεμες περιοχές, αναλαμβάνοντας ειρηνευτικές αποστολές. Ουδέποτε η Ταξιαρχία έχει αναπτυχθεί σε κατοικημένη περιοχή, ούτε έχει εκτελέσει ασκήσεις καταστολής πλήθους. Ο Ελληνικός Στρατός έχει διεξάγει στο παρελθόν ασκήσεις εναντίον διαδηλωτών, ωστόσο δε πρόκειται για κάτι καινούργιο (παράδειγμα άσκησηΚαλλίμαχος 2011“). Όλες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, στις εμπόλεμες ζώνες όπως στο Αφγανιστάν, εκπαιδεύονται στην καταστολή ταραχών ομάδων πολιτών (άμαχου πληθυσμού) σε εμπόλεμη ζώνη.

Φωτογραφία διοικητή της Ταξιαρχίας SEEBRIG και το επεισόδιο στο Πισοδέρι Πρεσπών

Διάφορα δημοσιεύματα χρησιμοποίησαν φωτογραφία αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για το διοικητή της SEEBRIG, που ανέλαβε τη καταστολή των διαδηλώσεων στο Πισοδέρι Φλώρινας το 2018. Ωστόσο, αφενός στα εν λόγω επεισόδια δεν υπήρχε παρουσία της Ταξιαρχίας SEEBRIG αλλά της Ελληνικής Αστυνομίας, αφετέρου ο τότε πραγματικός διοικητής της Ταξιαρχίας SEEBRIG, ο οποίος απεικονίζεται στη δεξιά πλευρά της παρακάτω εικόνας, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που απεικονίζεται στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα.

Πάνω αριστερά: Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Πάνω δεξιά: Διοικητής της Ταξιαρχίας SEEBRIG το 2018
Κάτω: Διοικητής της Ταξιαρχίας SEEBRIG 2022

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι η πολυεθνική Ταξιαρχία SEERBIG βρίσκεται στην Ελλάδα με έδρα τον Τύρναβο το 2021 και λειτουργεί ως ομάδα καταστολής πολιτών σε διαδηλώσεις είναι ψευδής. Η πολυεθνική Ταξιαρχία SEERBIG βρισκόταν στην Ελλάδα με έδρα τον Τύρναβο από το 2011 μέχρι το 2020 ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Κουμάνοβο της Βόρειας Μακεδονίας. Ουδέποτε η Ταξιαρχία έχει αναπτυχθεί σε κατοικημένη περιοχή, ούτε έχει εκτελέσει ασκήσεις καταστολής πλήθους.

Fact-check for the sake of Democracy