Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτοί οι κανόνες ζωής δεν είναι του Bill GatesHOAXES ΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Όχι, αυτοί οι κανόνες ζωής δεν είναι του Bill Gates

13 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί μια εικόνα με 10 κανόνες για τη ζωή που έδωσε ο Bill Gates.

Συμπέρασμα:

Το κείμενο με τους 10 κανόνες για τη ζωή δεν ανήκει στον Bill Gates αλλά είναι απόσπασμα από το βιβλίο “50 Rules Kids Won't Learn in School” του παιδαγωγού Charles Sykes. Στο βιβλίο ο ίδιος αναφέρει ρητά ότι η απόδοση του εξεταζόμενου αποσπάσματος στον Bill Gates είναι εσφαλμένη.

Σε ιστολόγια και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε μια εικόνα στην οποία παρουσιάζονται κανόνες για τη ζωή οι οποίοι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δόθηκαν από τον Bill Gates. Ωστόσο οι εν λόγω κανόνες δεν έχουν σχέση με τον Bill Gates.

Παραδείγματα: forwoman.gr, politis.com.cy, imommy.gr

Το κείμενο που αποδίδεται στον Bill Gates είναι το εξής:

Ο Bill Gates σε μια πρόσφατη ομιλία του σε ένα γυμνάσιο, μίλησε για 11 κανόνες ζωής που δεν έμαθαν και δεν θα μάθουν στο σχολείο. Μιλάει για το πως οι «προοδευτικοί» δάσκαλοι δημιούργησαν μια γενιά χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας και πως αυτή αντίληψη προετοιμάζει τα παιδιά να αποτύχουν στον πραγματικό κόσμο.

Κανόνας 1: Η ζωή δεν είναι δίκαιη – συνήθισέ το!

Κανόνας 2: Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την αυτό-εκτίμησή σου. Περιμένει πρώτα να επιτύχεις εσύ ο ίδιος κάτι ΠΡΙΝ αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου.

Κανόνας 3: Δεν θα κερδίσεις 60.000 ευρώ το χρόνο τελειώνοντας το σχολείο. Δεν πρόκειται να γίνεις αντιπρόεδρος με δωρεάν αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο μέχρι να τα κερδίσεις και τα δύο.

Κανόνας 4: Εάν νομίζεις ότι ο καθηγητής σου είναι σκληρός, περίμενε μέχρι να δεις το αφεντικό.

Κανόνας 5: Το γύρισμα των μπιφτεκιών δεν σου μειώνει την αξιοπρέπεια. Οι παππούδες σου είχαν μια διαφορετική λέξη για αυτή την εργασία: την έλεγαν ευκαιρία.

Κανόνας 6: Εάν τα μουσκέψεις, ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ. Γι’ αυτό μην κλαψουρίζεις για τα δικά σου λάθη, αλλά μάθε από αυτά.

Κανόνας 7: Πριν γεννηθείς, οι γονείς σου δεν ήταν τόσο βαρετοί όσο είναι σήμερα. Έγιναν έτσι πληρώνοντας τους λογαριασμούς σου, καθαρίζοντας τα ρούχα σου και ακούγοντάς σε να λες πόσο «cool» είσαι. Πριν λοιπόν σώσεις τα δάση από τα παράσιτα της γενιάς των γονιών σου, προσπάθησε να καθαρίσεις τη ντουλάπα στο δωμάτιό σου.

Κανόνας 8: Το σχολείο μπορεί να έχει βρει τον τρόπο να εξαλείψει τις διαφορές μεταξύ κερδισμένων και χαμένων, αλλά η ζωή ΟΧΙ. Μερικά σχολεία έχουν απορρίψει τις αρνητικές βαθμολογίες και θα σου δώσουν όσες ευκαιρίες θέλεις για να βρεις τη σωστή απάντηση. Αυτή η κατάσταση δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με την πραγματική ζωή.

Κανόνας 9: Η ζωή δεν είναι χωρισμένη σε εξάμηνα. Δεν υπάρχουν ολόκληρα καλοκαίρια διακοπών και πολύ λίγοι υπάλληλοι είναι διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν να «βρεις» τον εαυτό σου. Αυτό μπορείς να το κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου.

Κανόνας 10: Η τηλεόραση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πραγματική ζωή. Στην πραγματική ζωή οι άνθρωποι είναι στις δουλειές τους και όχι στα μπαρ και στα καφενεία.

Κανόνας 11: Να είσαι ευγενικός με τους σπασίκλες. Στο τέλος μάλλον θα καταλήξεις να δουλεύεις για έναν από αυτούς.

Τι ισχύει

Το συγκεκριμένο κείμενο, με τους 10 κανόνες (σε ορισμένες αναρτήσεις παρουσιάζονται 14 κανόνες), είναι απόσπασμα ενός βιβλίου του παιδαγωγού Charles Sykes, το οποίο τιτλοφορείται 50 Rules Kids Won’t Learn in School.

50 κανόνες που δεν θα μάθουν τα παιδιά στο σχολείο

Πρόκειται για μια λίστα με πενήντα πράγματα που ο συγγραφέας θεωρεί ότι δεν μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο και απευθύνεται κυρίως σε έφηβους.

Στην εισαγωγή του βιβλίου μάλιστα ο συγγραφέας αναφέρεται στην παρανόηση και τη συσχέτιση του γραπτού του με τον Bill Gates.

[Μετάφραση του αποσπάσματος]

Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το βιβλίο: Πρώτον, ο κόσμος είναι γεμάτος από γλυκανάλατα βιβλία θετικότητας. Αυτό δεν είναι ένα από αυτά.

Δεύτερον, αυτοί οι κανόνες δεν γράφτηκαν από τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Το αναφέρω αυτό γιατί αυτοί οι πενήντα κανόνες ξεκίνησαν αρχικά σαν δέκα κανόνες που τους χρησιμοποίησα σε ένα τηλεοπτικό σχόλιο στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αυξήθηκαν σε δώδεκα και μετά σε δεκατέσσερεις. Στην πορεία, ακολούθησαν τη δική τους αυτόνομη πορεία, ειδικά αφότου κατά κάποιο τρόπο αποδόθηκαν στον Γκέιτς.

Με τον ίδιο ψευδή ισχυρισμό για τους κανόνες του Bill Gates έχουν ασχοληθεί και άλλοι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων όπως το Snopes.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω, το κείμενο με τους 10 κανόνες για τη ζωή δεν ανήκει στον Bill Gates αλλά είναι απόσπασμα από το βιβλίο “50 Rules Kids Won’t Learn in School” του παιδαγωγού Charles Sykes. Στο βιβλίο ο ίδιος αναφέρει ρητά ότι η απόδοση του εξεταζόμενου αποσπάσματος στον Bill Gates είναι εσφαλμένη.