Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση με βίντεο που απεικονίζεται ο Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας ΕλλάδοςHOAXES

Παραπληροφόρηση με βίντεο που απεικονίζεται ο Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος

15 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Τζαβεντ Ασλάμ, Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, κάνει υποτιμητικά σχόλια για την Ελλάδα. Σε βίντεο φέρεται να λέει ότι όσοι έρχονται στην Ελλάδα λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ το μήνα. Αναφέρει ακόμη, ότι οι αλλοδαποί έχουν το "απόλυτο άσυλο" και δεν διώκονται όταν παραβαίνουν τους νόμους.

Συμπέρασμα:

Οι υπότιτλοι που υπάρχουν στο βίντεο δεν συνάδουν με όσα πραγματικά αναφέρει στο βίντεο ο Τζαβέντ Ασλάμ. Το επίδομα των 400 περίπου ευρώ δεν είναι ατομικό, αλλά αφορά οικογένειες και εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των μελών. Δικαιούχοι είναι συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων, σύμφωνα με όρους και προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα με το Άρθρο 5 του Ποινικού Κώδικα, οι ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζονται κοινοποιήσεις με βίντεο που απεικονίζεται ο Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα”, Τζαβέντ Ασλάμ, να προβαίνει σε δηλώσεις κατά της Ελλάδας. Ωστόσο, πρόκειται για περίπτωση παραπληροφόρησης, καθώς οι ελληνικοί υπότιτλοι που εμφανίζονται στο βίντεο δεν αποδίδουν τα λεγόμενά του.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Σύμφωνα με τους υπότιτλους που υπάρχουν στο εξεταζόμενο βίντεο, ο Τζαβέντ Ασλάμ φαίνεται να λέει τα εξής:

Πακιστανοί πατριώτες μου, σας μιλώ από την Αθήνα στο Γιουνανιστάν. Είμαι έξω από ένα μπουρδέλο που το λένε Βουλή όπου κάποιες τσούλες του θείου George παριστάνουν ότι ψηφίζουν νόμους. Αλλά οι νόμοι τους δεν μας αγγίζουν, είναι μόνο για τους καφίρς. Πακιστανοί φίλοι μου, εδώ είναι ο παράδεισος του Αλλάχ. Ελάτε όλοι και πείτε το σε αδέλφια και φίλους.

Μόλις φτάσατε σας περιμένουν στην ακτή και σας δίνουν δωρεάν τα πάντα. Διαμονή στα καλύτερα ξενοδοχεία, φαγητό της προτίμησής σας, αν δεν σας αρέσει το πετάτε και σας φέρνουν άλλο. Και ότι βλέπετε, απλώνεται χέρι και το παίρνετε ελεύθερα. Αρνιά, κατσίκια, σκυλιά, γατιά, φρούτα, λαχανικά, ό,τι σας κάνει όρεξη. Όλα δωρεάν! Και αν βαρυστομαχιάσετε πάτε στο νοσοκομείο δωρεάν και δεν περιμένετε καν στις ουρές! Αυτές είναι για τους καφίρς.

Και το καλύτερο: Παίρνετε άμεσα κάρτα αναλήψεων και 400 ευρώ κάθε μήνα! Είναι ο παράδεισος σας λέω! Ο “πρωθυπουργός” δουλεύει για μας. Δικός μας άνθρωπος, του θείου George για την ακρίβεια, άρα το ίδιο. Αλλά τα χοντρά λεφτά είναι αλλού: Έχετε ασυλία από τους νόμους οπότε μπορείτε να κάνετε χοντρές “μπίζνες” χωρίς φόβο! Θέλετε να κάνετε εισαγωγές αδελφών μουσουλμάνων με 1,000€ το κεφάλι; Κανένα πρόβλημα! Ελεύθερα! Και να σας πιάσουν σε άλλη χώρα, και να σας καταζητεί ακόμα και Ιντερπόλ, εδώ θα έχετε απόλυτο άσυλο! Ξέρω ότι σας λέω. Θα σας στοιχίσει κάτι παραπάνω, αλλά έχει ο θείος George. Υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να βοηθήσουν. Oι αριστεροί στα φανερά, οι δεξιοί στα μουλωχτά, όμως είναι πολύ πιο αποτελεσματικoί. Μην χάνετε χρόνο, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή! Ελάτε όλοι! Σε λίγο θα γίνουμε πλειονότητα και θα ενωθούμε με την αδελφή Τουρκία!

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση βίντεο αποτελεί απόσπασμα από δημοσίευση που έγινε στον λογαριασμό που διαθέτει στο Facebook η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα” στις 28 Απριλίου 2020.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα που διαθέτει στο Facebook η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος.

Μετά από αίτημά μας, το Soch Fact Check (οργανισμός ελέγχου γεγονότων στο Πακιστάν και μέλος του IFCN) μας απέστειλε μεταφρασμένη στα αγγλικά την απομαγνητοφώνηση όσων λέει ο κ. Ασλάμ στο επίμαχο απόσπασμα. Ακολουθεί η μετάφραση στα ελληνικά:

Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο ελεήμονα και πολυεύσπλαχνου. Σήμερα είναι 28 Απριλίου και, όπως βλέπετε, βρισκόμαστε έξω από την Βουλή των Ελλήνων. Αυτή είναι η πρώτη συγκέντρωση μετά την επιβολή έκτακτων μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτά είναι μεγάλα νέα.

Όπως μπορείτε να δείτε, πρόκειται για μία πολλή μεγάλη συγκέντρωση στην οποία συμμετέχουν και μοτοσυκλέτες. Σήμερα, ζητούμε οι άνθρωποι που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία γιατί ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όταν είναι άρρωστοι και δεν ακούγεται η φωνή τους. Όπως συνέβη στα Καμίνια, όπου επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν τον Ali Rehman.

Επίσης, ήρθαμε στη Βουλή με το αίτημα να αναγνωριστούν αμέσως τα νόμιμα δικαιώματα στους εργάτες. Και ελπίζουμε ότι το lockdown, Θεού θέλοντος, θα τελειώσει στις 4 Μαΐου. Σήμερα το βράδυ θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης γι’ αυτό το θέμα. Αλλά στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα παλέψουμε για τα δικαιώματά τους.

Θα σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, Θεού θέλοντος, πολύ σύντομα σε μία ζωντανή μετάδοση. Σας ευχαριστώ πολύ. Ζήτω το συνδικάτο εργαζομένων στην Ελλάδα. Ό,τι κι αν γίνει, δεν θα κάνουμε πίσω. Για όσους βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας και σε αστυνομικά τμήματα…

Ψευδείς ισχυρισμοί στους υπότιτλους

Στους υπότιτλους του υπό εξέταση βίντεο εντοπίζονται οι ψευδείς ισχυρισμοί ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες λαμβάνουν 400 ευρώ κάθε μήνα και ότι διαθέτουν “απόλυτο άσυλο”, δηλαδή δεν διώκονται ποινικά για τις πράξεις τους.

Ωστόσο, τα εν λόγω επιδόματα λαμβάνονται από συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων. Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (25 Μαΐου 2021), αναφέρεται ότι δικαιούχοι αυτών των επιδομάτων είναι οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι διαμένουν σε δομές φιλοξενίας που είναι αναγνωρισμένες από το ελληνικό κράτος. Tο ποσό που αναλογεί ανά άτομο και ανά οικογένεια εξαρτάται από το αν στη δομή που διαμένουν παρέχεται ή όχι σίτιση:

Το οικονομικό βοήθημα παρέχεται σε ενήλικες αιτούντες διεθνούς προστασίας και στα μέλη της οικογένειάς τους από το πρόγραμμα ESTIA. Εξαιρούνται όσοι τελούν υπό κράτηση. To οικονομικό βοήθημα παρέχεται σε μορφή ενός σταθερού χρηματικού ποσού με σκοπό την αντιμετώπιση βασικών αναγκών διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, προσωπικής υγιεινής, τηλεπικοινωνιών, μετακινήσεων εντός του τόπου διαμονής και βασικές σχολικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Το οικονομικό βοήθημα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση, πλήρες ή μερικό, ανάλογα με τη θέση στέγασης του αιτούντος. Το ύψος του πλήρους οικονομικού βοηθήματος κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών του αιτούντος ως εξής:

150 ευρώ για μόνο έναν ενήλικα,
280 ευρώ για οικογένεια με δύο μέλη,
340 ευρώ για οικογένεια με τρία μέλη,
400 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα μέλη,
500 ευρώ για οικογένεια με έξι μέλη,
550 ευρώ για οικογένεια με επτά μέλη και άνω.


Στις θέσεις στέγασης όπου παρέχεται σίτιση, το οικονομικό βοήθημα καταβάλλεται μερικώς, και το ύψος του κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της ωφελούμενης μονάδας ως εξής:

90 ευρώ για έναν μόνο ενήλικα,
140 ευρώ για οικογένεια με δύο μέλη,
190 ευρώ για οικογένεια με τρία μέλη,
240 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα μέλη,
290 ευρώ για οικογένεια με πέντε μέλη,
310 ευρώ για οικογένεια με έξι μέλη,
330 ευρώ για οικογένεια με επτά μέλη και άνω.

Σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε στις 26 Ιουνίου 2020, η παροχή του οικονομικού βοηθήματος σταματάει 30 ημέρες μετά την θετική ή αρνητική απάντηση στο αίτημα χορήγησης ασύλου.

Στιγμιότυπο από την Υπουργική Απόφαση.

Όσον αφορά το “απόλυτο άσυλο”, σύμφωνα με το Άρθρο 5 του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει στην εφαρμογή των νόμων εξαίρεση για τους αλλοδαπούς. Αναλυτικά:

Οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται σε όλες τις πράξεις που τελέστηκαν στο έδαφος της επικράτειας, ακόμη και από αλλοδαπούς.

Συμπέρασμα

Ο υποτιτλισμός που υπάρχει στο βίντεο που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι παραπλανητικός και δεν παρουσιάζει όσα πραγματικά έλεγε ο Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα”, Τζαβέντ Ασλάμ.

Οικονομική ενίσχυση δεν δικαιούνται όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα, αλλά συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες προσώπων υπό όρους και προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία. Δεν υπάρχει στον Ποινικό Κώδικα “απόλυτο άσυλο” για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).