Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη με δώρο αυτοκίνητο από σελίδα του FacebookSCAMS

Απάτη με δώρο αυτοκίνητο από σελίδα του Facebook

22 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με διαδικτυακή ανάρτηση σε σελίδα του Facebook, οι χρήστες μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμό και να κερδίσουν ένα Hyundai Tucson.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για περίπτωση διαδικτυακής απάτης. Δίνοντας τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, ανυποψίαστοι πολίτες χρεώνονται συνδρομητικές υπηρεσίες. Η χρέωση γίνεται στον λογαριασμό του τηλεφώνου που δηλώνουν.

Περισσότερες από 10,000 κοινοποιήσεις έχει δημοσίευση σε σελίδα στο Facebook, στην οποία δίνουν “δώρο” ένα Hyundai Tucson. Πρόκειται, όμως, για μία περίπτωση απάτης.

Η δημοσίευση έγινε στις 12 Φεβρουαρίου 2022 από τη σελίδα “Hyundai Tucson fans” και παρακινεί τους χρήστες να την μοιραστούν σε ομάδες για να λάβουν κωδικό επαλήθευσης. Η ανάρτηση είναι γραμμένη στην Τσεχική γλώσσα, παρόλα αυτά πολλοί είναι οι λογαριασμοί στην Ελλάδα που την κοινοποιούν.

Στιγμιότυπο από τη δημοσίευση με δώρο ένα αυτοκίνητο.

Σε σχόλιο που έκανε ο διαχειριστής της σελίδας, αναφέρει ότι για να λάβουν οι χρήστες τον “κωδικό επαλήθευσης” θα πρέπει να επιλέξουν το κουμπί “Εγγραφή” που είναι στο πάνω μέρος της σελίδας.

Στιγμιότυπο από το σχόλιο που έκανε ο διαχειριστής της σελίδας στην υπό εξέταση δημοσίευση.

Στη σελίδα δεν υπάρχει κάποια άλλη ανάρτηση πέρα από αυτήν που εξετάζουμε στο παρόν άρθρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέχονται από το Facebook, η σελίδα δημιουργήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2021 με το όνομα “Tesla fans“. Στις 13 Ιανουαρίου 2022 άλλαξε το όνομά της σε “Hyundai Tucson fans“. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι την διαχειρίζονται τρία άτομα τα όποια φαίνεται να διαμένουν στην Ινδονησία.

Στιγμιότυπο από τις πληροφορίες που παρέχει το Facebook για τη σελίδα.

Τι ισχύει

Επιλέγοντας την “Εγγραφή” που υπάρχει στη σελίδα στο Facebook, ανακατευθυνόμαστε σε ιστοσελίδα που είναι κι αυτή γραμμένη στην Τσεχική γλώσσα. Η ιστοσελίδα έχει δημιουργηθεί με το Google Sites και έχει τα ίδια στοιχεία με την σελίδα στο Facebook. Στο κάτω μέρος αυτής, ζητείται από τους χρήστες να ακολουθήσουν όλα τα βήματα, να συμπληρωθούν τα προσωπικά στοιχεία και να ληφθεί η εφαρμογή, όπως αιτείται από τον χορηγό του “διαγωνισμού”.

Στιγμιότυπο από την σελίδα. Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε αυτόματα από τη Google.

Οι χρήστες κάνοντας κλικ σε οποιονδήποτε υπερσύνδεσμο ανακατευθύνονται αρχικά στο smrturl.co κι εν συνεχεία σε ιστότοπο όπου τους ζητείται να συμπληρώσουν τον αριθμό τηλεφώνου τους για να λάβουν ένα αρχείο. Σε κανένα σημείο της ιστοσελίδας δεν γίνεται λόγος για διαγωνισμό, ούτε ότι δίνεται κάποιο δώρο.

Στιγμιότυπο από τη σελίδα που ζητάει προσωπικά στοιχεία.

Στο κάτω μέρος της ίδια σελίδας, όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα που ακολουθεί, αναφέρεται ότι πρόκειται για συνδρομητική υπηρεσία που έχει περιεχόμενο για ενήλικες. Όπως δηλώνεται, η χρέωση είναι 24.96 ευρώ το μήνα για την αποστολή από 12 έως 48 SMS. Για να διαγραφεί κάποιος θα πρέπει να αποστείλει STOP WMI στο 54213. Η υπηρεσία παρέχεται από την MOBIVAS Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία στα πεδία “Όροι και Προϋποθέσεις” και “Πολιτική Απορρήτου“.

Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα που παρουσιάζονται οι χρεώσεις και τα στοιχεία του παρόχου των υπηρεσιών.

Δοκιμάσαμε να λάβουμε μέρος στον ίδιο “διαγωνισμό”, χρησιμοποιώντας αυτήν την φορά στον περιηγητή υπηρεσία VPN. Η χρήση του Εικονικού Ιδιωτικού Δικτύου (VPN=Virtual Private Network) επιτρέπει στους χρήστες του διαδικτύου να αλλάξουν την διαδικτυακή τους τοποθεσία (η οποία φανερώνει τη φυσική τους θέση) με μία άλλη σε διαφορετική χώρα. Παρατηρήσαμε ότι, με τη χρήση του VPN, ανακατευθυνθήκαμε σε άλλη σελίδα, η οποία εκ νέου αναφέρει ότι θα κερδίσουμε “δώρο”, αρκεί να απαντήσουμε σε μία σειρά από ερωτήσεις. Η μεθοδολογία είναι ίδια με αυτήν που έχουμε αναλύσει σε παλαιότερα άρθρα μας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως η σελίδα ανακατευθύνει χρήστες από διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες σε διαφορετικές “προσφορές”.

Ανακοίνωση για αντίστοιχες διαδικτυακές απάτες έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτήν συστήνει στους χρήστες τα εξής:

  • δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
  • να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα,
  • η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των “όρων συμμετοχής”, οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.

Παρέμβαση για τις χρεώσεις μηνυμάτων από 5ψηφια νούμερα είχε κάνει και Συνήγορος του Καταναλωτή με επιστολή που είχε στείλει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Για την ενημέρωση των πολιτών για το εν λόγω ζήτημα η ΕΕΤΤ δημιούργησε το ακόλουθο βίντεο.

Συμπέρασμα

Ο εξεταζόμενος διαδικτυακός διαγωνισμός αποτελεί περίπτωση απάτης, όπου επιτήδειοι στοχεύουν στην χρέωση ανυποψίαστων πολιτών για συνδρομητικές υπηρεσίες. Για την δική σας προστασία αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του διαδικτύου, όταν εντοπίζετε ύποπτους διαγωνισμούς να ενημερώνετε άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).