Ποιοι είμαστε
Αρχική ΠΡΟΣΟΧΗ – Προώθηση και πώληση επικίνδυνου σκευάσματος για τη θεραπεία της COVID-19 και άλλων σοβαρών ασθενειώνΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ – Προώθηση και πώληση επικίνδυνου σκευάσματος για τη θεραπεία της COVID-19 και άλλων σοβαρών ασθενειών

22 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Η χημική ουσία MMS, μπορεί να θεραπεύσει πολλές σοβαρές ασθένειες, ανάμεσά τους την COVID-19

Συμπέρασμα

Πρόκειται για μια τοξική ουσία, που δεν έχει την παραμικρή θεραπευτική ιδιότητα, ενώ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό

Σε ελληνική ιστοσελίδα προωθείται και πωλείται σκεύασμα το οποίο δεν έχει αδειοδοτηθεί από κανένα επίσημο φορέα υγείας, με τον ισχυρισμό πως θεραπεύει την νόσο COVID-19, τον καρκίνο και πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες. Το σκεύασμα είναι επικίνδυνο για την υγεία ασθενών που μπορεί να το χρησιμοποιήσουν.

Στην ιστοσελίδα mms.com.gr, διαβάζουμε τα εξής:

Το MMS για να παραχθεί, χρειάζεται να αναμειχθούν σε ίδια ποσότητα, δύο συστατικά.Το πρώτο είναι ο Χλωρίτης Νατρίου (NaClO2) 25% και το δεύτερο συστατικό είναι το Υδροχλωρικό Οξύ (HCl) 5%. Αναμειγνύοντας τα αυτά τα δύο συστατικά, για τρία έως και πέντε λεπτά, έχουμε φτιάξει το δικό μας Θαυματουργό Ορυκτό Διάλυμα, το οποίο έχει την δυνατότητα να θεραπεύσει σύμφωνα, με την συμβουλή των ειδικών πρωτοκόλλων χρήσης – δοσολογίας, ένα μεγάλο εύρος ασθενειών, όπως: καρκίνο, διαβήτη, ηπατίτιδα Α, Β, C, νόσο του Lyme, MRSA, σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, HIV/AIDS, ελονοσία, αυτισμό, λοιμώξεις κάθε είδους, αρθρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, νεφρική ή ηπατική νόσο, πόνους, αλλεργίες, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πεπτικά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, παράσιτα, όγκους και κύστεις, προβλήματα παραρρινίων κόλπων, οφθαλμολογικές παθήσεις, λοιμώξεις αυτιών, πυρετό του δάγκειου πυρετού, δερματικά προβλήματα, οδοντιατρικά θέματα, προβλήματα με τον προστάτη (υψηλό PSA), στυτική δυσλειτουργία και πολλά άλλα.

Τι ισχύει

Στην προαναφερθήσα ιστοσελίδα, βλέπουμε να πωλείται η συγκεκριμένη ουσία, σε πακέτα, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 50 και φτάνουν τα 210 ευρώ. Μάλιστα, στην ίδια πάντα ιστοσελίδα, διατυπώνονται ανυπόστατοι ισχυρισμοί, όπως ότι το MMS, το οποίο παρουσιάζεται ως προϊόν με βασική δραστική ουσία το διοξείδιο του χλωρίου, έχει 100% αποτελεσματικότητα στην ίαση της COVID-19, αλλά και κατά των “παρενεργειών” του εμβολίου.

Σε άλλη ανάρτηση, στο sfagi.gr και στο mms.com.gr, διαβάζουμε πως το MMS εγκρίθηκε ως θεραπεία κατά του κορωνοϊού στη Βολιβία. Στη Βολιβία, αξιωματούχοι της πόλης Cochabamba, προώθησαν το MMS ως θεραπεία για την COVID-19 και κατόπιν το Κογκρέσο και η Κάτω Βουλή, ενέκριναν την κατασκευή και χρήση του. Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον 10 άτομα δηλητηριάστηκαν, ενώ το υπουργείο Υγείας της χώρας, προειδοποίησε κατά της χρήσης του. Κατόπιν, οι υποστηρικτές του MMS, ισχυρίστηκαν πως η χρήση του, μείωσε τα κρούσματα της COVID-19 στη Βολιβία, κάτι που έχει διαψευστεί.

Βέβαια, στην ενότητα “όροι, προϋποθέσεις και αποποίηση ευθυνών“, αναγράφεται πως το προϊόν προσφέρεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, πως οι πληροφορίες που περιέχονται στον ιστότοπο δεν έχουν σχεδιαστεί για να θεραπεύσουν, να αντιμετωπίσουν, να διαγνώσουν ή να προλάβουν ασθένειες, ούτε να αντικαταστήσουν ή να προτείνουν τη διακοπή της υπάρχουσας ιατρικής θεραπείας κάποιου, ενώ ο αγοραστής αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη ή επακόλουθη υπαιτιότητα σχετικά με οποιαδήποτε πιθανή ζημία, απώλεια ή τραυματισμό. Ωστόσο, οι ανυπόστατοι και επικίνδυνοι ισχυρισμοί περί θεραπείας σοβαρών ασθενειών, συνοδεύουν όλα τα προς πώληση πακέτα.

Στιγμιότυπο από την αρχική σελίδα της mms.com.gr

To διοξείδιο του χλωρίου (ClO2), παράχθηκε για πρώτη φορά από την αντίδραση του χλωρικού νατρίου με το υδροχλωρικό οξύ από τον Sir Humphrey Davy το 1811. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως λευκαντικό στην παραγωγή χαρτιού και κατόπιν, ως απολυμαντικό νερού και λυμάτων, καθώς και για την αδρανοποίηση μικροβίων σε βιομηχανίες κρεάτων, γάλακτος και ούτω καθεξής.

Παρόλο που το διοξείδιο του χλωρίου δε σχηματίζει οργανικά παραπροϊόντα, αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, καθώς ευνοεί το σχηματισμό μη οργανικών παραπροϊόντων, όπως χλωριώδες (ClO2) και χλωρικό (ClO3) ιόν. Η έκθεση στο χλωριώδες ιόν προκαλεί κυρίως προβλήματα στο αιμοποιητικό σύστημα. Σε μικρές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει αναιμία καταστρέφοντας την κυτταρική μεμβράνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ σε υψηλές συγκεντρώσεις αυξάνει τη μεθεμοσφαιρίνη. Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει αποδειχθεί πως το χλωριώδες ιόν προκαλεί προβλήματα στο νευρικό σύστημα των εμβρύων και των μικρών παιδιών. [πηγή]

Το συγκεκριμένο σκεύασμα, κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό ως θεραπεία και είναι γνωστό ως Miracle Mineral Supplement (MMS). Επειδή το εν λόγω σκεύασμα αποτελείται από χημικές ενώσεις οι οποίες είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό, έχει προκαλέσει μέχρι και θάνατο σε ασθενείς που το έλαβαν. Εφευρέτης του επικίνδυνου διαλύματος, είναι ο Jim Humble, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το MMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιτυχή αντιμετώπιση του AIDS, της ηπατίτιδας Α, Β και C, της ελονοσίας, του έρπητα, της φυματίωσης, των περισσότερων μορφών καρκίνου και πολλών άλλων ασθενειών. Έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ψευδώς ότι 5,000,000 άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει MMS και ότι έχουν σωθεί εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. 

Στην Ελβετία, οι υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει εναντίον του κινδύνου οξείας δηλητηρίασης σε περίπτωση χρήσης του MMS, που προωθείται στη χώρα ως “θαυματουργή θεραπεία”.

Το 2014, η Health Canada κατάσχεσε μπουκάλια MMS και πρώτες ύλες που διακινούνταν από την ιστοσελίδα buymms.biz. Το 2018 και 2019, το Υπουργείο Υγείας του Καναδά και ο αμερικανικός φορέας FDA αντίστοιχα, προειδοποίησαν ότι το MMS είναι αναποτελεσματικό και επικίνδυνο ως θεραπεία.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση για τους κινδύνους στην υγεία και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που σχετίζοντια με το MMS προχώρησε και ο φορέας Food Standards Agency του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020.

Τον Απρίλιο του 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την κυκλοφορία του MMS, που λανσαρόταν ως θεραπεία για τον κορωνοϊό, με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να εξηγεί ότι η συγκεκριμένη ουσία, είναι «χημικό» προϊόν και «ισχυρό λευκαντικό».

Όπως προαναφέραμε, το διοξείδιο του χλωρίου χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό στην επεξεργασία του πόσιμου νερού, οπότε έχουν θεσπιστεί αυστηρά όρια συγκεντρώσεων τα οποία είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) έχει ορίσει ένα μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο 0.8 mg ανά λίτρο. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική μελέτη περίπτωσης στο περιοδικό Critical Care το 2014, ανάλυση σε δείγματα του προϊόντος MMS έδειξαν συγκέντρωση διοξειδίου του χλωρίου 3-8 mg ανά σταγόνα. Ο εφευρέτης του MMS, Jim Hubble, προτείνει κατανάλωση 6 σταγόνων του σκευάσματος σε μισό ποτήρι νερό 2 φορές, ανά μια ώρα, μέσα στη μέρα για θεραπεία της COVID-19. Αυτό είναι περίπου 200 έως 500 φορές το μέγιστο ποσοστό ασφαλείας που ορίζεται από τον EPA.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα, όχι μόνο δεν έχει γνωστοποιηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά απαγορεύεται, σύμφωνα πάντα με τον ΕΟΦ, να αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες σε τέτοια σκευάσματα, που δεν είναι εγκεκριμένα φάρμακα. Ο ΕΟΦ μάλιστα, έχει εκδώσει προειδοποίηση για το MMS, αλλά και την ιστοσελίδα που το πουλάει:

Ο ΕΟΦ, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση του προϊόντος ΄΄MMS΄΄, αυτοαποκαλούμενο ως ΄΄Miracle Mineral Solution΄΄ / ΄΄Θαυματουργό ορυκτό διάλυμα΄΄. Τo εν λόγω προϊόν δεν είναι εγκεκριμένο και διακινείται μέσω διαδικτύου (ιστοσελίδα www.mms.com.gr), όπου και παρουσιάζεται ως πανάκεια για πλήθος σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.

Υπογραμμίζεται ότι προϊόντα τα οποία προωθούνται για την αντιμετώπιση παθήσεων χαρακτηρίζονται ως φάρμακα και δεν μπορούν να διατίθενται στην αγορά χωρίς άδεια κυκλοφορίας. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο μη αδειοδοτημένο προϊόν δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, η κατανάλωσή του ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Κατόπιν διερεύνησης, βρέθηκε ότι δικαιούχος της εν λόγω ιστοσελίδας είναι εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία. Η παραγγελία του προϊόντος γίνεται μέσω προσυμπληρωμένης φόρμας παραγγελίας.


Οι Αρμόδιες Αρχές πολλών χωρών ανά τον κόσμο έχουν προβεί σε αντίστοιχες προειδοποιήσεις προς το κοινό σχετικά με το συγκεκριμένο προϊόν ή άλλα παρόμοιά του. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φαρμάκων από αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Προώθηση και πώληση στην Ελλάδα

Στην ιστοσελίδα sfagi.gr, του Ιωάννη Δεμερτζή, που συχνά δημοσιεύει ακραίες θεωρίες συνωμοσίας, διαβάζουμε τα εξής:

Το Διοξείδιο του χλωρίου, ΑΠΟΔΕΙΞΗ της αντιστροφής του αυτισμού θεραπεύει τον ιό του ιού του καρκίνου, της ελονοσίας, του ιού HIV και όχι μόνο!!!

Ο κ. Δεμερτζής, έχει φιλοξενήσει σε βίντεο τον Νεόφυτο Νεοφύτου, που παρουσιάζεται ως ολιστικός σύμβουλος υγείας και ευεξίας με ειδικότητα στις χρόνιες ασθένειες και στα αυτοάνοσα νοσήματα. Στην πραγματικότητα, ο κ. Νεοφύτου, αυτοπαρουσιάζεται ως “ολιστικός κτηνίατρος”, με έδρα την κοινότητα Παλαιομέτοχο στην επαρχία Λευκωσίας.

Το sfagi.gr, παραπέμπει στην ιστοσελίδα mms.com.gr, όπου πωλείται το επικίνδυνο και αναποτελεσματικό σκεύασμα MMS. Η έδρα του eshop που πωλεί το σκεύασμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, είναι 7ης Μεραρχίας 57, Καβάλα, 654 03 και το τηλέφωνο επικοινωνίας 2103007079. Μέσω Google Street View (λήψη εικόνας, Απρίλιος 2019), μπορούμε να δούμε στο σημείο μια μονοκατοικία, με μια ταμπέλα που αναγράφει “Energy radio 966”.

Ο Energy radio 966, έχει την ίδια έδρα με το κατάστημα που πωλεί το MMS. Ο ραδιοφωνικός σταθμός, φαίνεται να ανήκει στον Ιωάννη Δεμερτζή, ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας sfagi.gr (έχουν τον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας), μέσω της οποίας, έχει παρουσιαστεί τόσο το MMS, όσο και οι φερόμενες ιδιότητές του, από τον Νεόφυτο Νεοφύτου.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως το MMS, όχι μόνο δεν έχει οποιαδήποτε θεραπευτική ιδιότητα, αλλά ότι έχουν καταγραφεί σοβαρές βλάβες στην υγεία ανθρώπων μετά τη χρήση του.

Fact-check for the sake of Democracy