Ποιοι είμαστε
Αρχική Παλαιότερες φωτογραφίες του Βολοντιμίρ Ζελένσκι με στρατιωτική περιβολή παρουσιάζονται ως πρόσφατεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παλαιότερες φωτογραφίες του Βολοντιμίρ Ζελένσκι με στρατιωτική περιβολή παρουσιάζονται ως πρόσφατες

27 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Όπως φαίνεται από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος φόρεσε στρατιωτική στολή την στιγμή που οι Ρώσοι είχαν ήδη εισβάλει στο Κίεβο.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για φωτογραφίες του Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε επισκέψεις του κοντά στην πρώτη γραμμή με το Ντονμπάς, που τραβήχτηκαν τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο του 2021.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν σε μέσα ενημέρωσης και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια σειρά από φωτογραφίες του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ντυμένου με στρατιωτική περιβολή. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν είναι πρόσφατες.

Παραδείγματα: in.gr, tanea.gr, diaforetiko.gr, ieidiseis.gr, taxidromos.gr, ermisnews.gr, kraou.gr, formedia.gr, makeleio.gr

Το χαρακτηριστικό δημοσίευμα του tanea.gr

Τι ισχύει

Τα περισσότερα από τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα βασίζουν τους ισχυρισμούς τους στο παρακάτω tweet:

Ο εν λόγω λογαριασμός, αν και έχει λογότυπο που μοιάζει με αυτό του αμερικανικού δικτύου NBC, δεν έχει καμία σχέση με αυτό και δημιουργήθηκε πριν λίγες ημέρες.

Αναζητώντας την ημερομηνία λήψης των φωτογραφιών, χρησιμοποιήσαμε τη μηχανή αντίστροφης αναζήτησης εικόνας Tin Eye, σύμφωνα με την οποία η αρχική φωτογραφία κυκλοφορεί από τις 6 Δεκεμβρίου 2021, όπως μπορούμε να δούμε και σε σχετικό άρθρο του Reuters.

Η τρίτη στη σειρά φωτογραφία λήφθηκε την ίδια ημερομηνία. Αμφότερες απεικονίζουν τον Ουκρανό πρόεδρο να συναντά στρατιώτες σε επίσκεψη θέσεων μάχης κοντά στο Ντονέτσκ.

Η δεύτερη φωτογραφία λήφθηκε στις 8 Απριλίου 2021 και δείχνει τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να επισκέπτεται θέσεις μάχης κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου με το Ντονμπάς.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, επισκέφτηκε το μέτωπο στις 17/2 του 2022. Δεν υπάρχουν όμως αναφορές σε τοπικά ΜΜΕ, περί επίσκεψης του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο μέτωπο, έπειτα από τη ρωσική εισβολή.

Οι ισχυρισμοί που παρουσιάζουν τις προαναφερθείσες φωτογραφίες ως επίκαιρες, κυκλοφόρησαν και στο εξωτερικό και διαψεύστηκαν από οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων, όπως το Reuters Fact Check και το Fact Cresendo.

Συμπέρασμα

Οι φωτογραφίες του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, οι που παρουσιάζονται ως επίκαιρες από διάφορα ΜΜΕ, είναι παλαιότερες και δε δείχνουν επίσκεψη του στο μέτωπο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Fact-check for the sake of Democracy