Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραποιημένη φωτογραφία του Προέδρου της Ουκρανίας να κρατά φανέλα με ναζιστικό σύμβολοΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραποιημένη φωτογραφία του Προέδρου της Ουκρανίας να κρατά φανέλα με ναζιστικό σύμβολο

2 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία που κυκλοφόρησε σε μεσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να κρατά ποδοσφαιρική φανέλα με ναζιστικό σύμβολο.

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση φωτογραφία αποτελεί προϊόν επεξεργασίας. Στην αυθεντική φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε τον Ιούνιο του 2021, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κρατά τη φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας, στο πλαίσιο της παρουσίασης της για το Euro 2020.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 ξεκίνησε να διαδίδεται στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία που δείχνει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να κρατά ποδοσφαιρική φανέλα που φέρει το όνομα του και μια σβάστικα, στα χρώματα της εθνικής ομάδας της χώρας. Ωστόσο η φωτογραφία έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.

Παραδείγματα αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα:

Τι ισχύει

Η συγκεκριμένη φωτογραφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα Ιανουαρίου του 2022, σε λογαριασμούς στο Twitter και στο Livejournal. Όπως θα δούμε παρακάτω, η εν λόγω φωτογραφία αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.

Η αυθεντική φωτογραφία τραβήχτηκε στις 8 Ιουνίου του 2021 και δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του Ζελένσκι στο Instagram:

Πηγή: zelenskiy_official/Instagram

Σε αυτή, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κρατά τη φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας, στο πλαίσιο της παρουσίασης της για το Euro 2020 το οποίο, λόγω της τρέχουσας πανδημίας, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11 Ιουνίου και 11 Ιουλίου του 2021.

Στο κείμενο της ανάρτησης του, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι γράφει:

Η νέα φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ουκρανίας είναι σίγουρα ξεχωριστή. Μπορεί να σοκάρει. Διαθέτει πολλά σημαντικά σύμβολα που ενώνουν τους Ουκρανούς από το Λουχάνσκ μέχρι το Ουζγκόροντ, από το Τσερνίχιβ μέχρι τη Σεβαστούπολη. Η χώρα μας είναι μία και αδιαίρετη. Η Κριμαία είναι Ουκρανία.

Συμπέρασμα

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η υπό εξέταση φωτογραφία αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Στην αυθεντική φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε τον Ιούνιο του 2021, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κρατά τη φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας, στο πλαίσιο της παρουσίασης της για το Euro 2020.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.