Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτές οι φωτογραφίες προέρχονται από βομβαρδισμένα κτίρια στην Ουκρανία και όχι από έκρηξη φυσικού αερίου στη ΡωσίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτές οι φωτογραφίες προέρχονται από βομβαρδισμένα κτίρια στην Ουκρανία και όχι από έκρηξη φυσικού αερίου στη Ρωσία

3 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Φωτογραφίες από βομβαρδισμό κτιρίου στην Ουκρανία προέρχονται από έκρηξη φυσικού αερίου στη ρωσική πόλη Magnitogorsk το 2018, ενώ η ίδια γυναίκα εμφανίζεται και στα δύο περιστατικά.

Συμπέρασμα

Οι φωτογραφίες προέρχονται από βομβαρδισμό στην πόλη Chuguyev της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η φωτογραφία της τραυματισμένης γυναίκας τοποθετείται χρονικά μετά τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με βίντεο από συνέντευξη της στο AFP, ενώ η ίδια δεν εμφανίζεται σε καμία φωτογραφία σχετικά με την κατάρρευση του κτιρίου το 2018. Τα κτίρια που επλήγησαν από τον βομβαρδισμό διαφέρουν σημαντικά από το κτίριο που κατέρρευσε το 2018, ενώ στις πρόσφατες φωτογραφίες και βίντεο φαίνονται αστυνομικοί με διακριτικά της Ουκρανικής αστυνομίας και όχι της Ρωσικής.

Σε μέσα ενημέρωσης και σε λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων αναπαράγονται φωτογραφίες από βομβαρδισμό κτιρίων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, καθώς και φωτογραφίες γυναίκας που τραυματίστηκε από αυτόν, συνοδευόμενες από τους ισχυρισμούς πως αυτές προέρχονται από έκρηξη φυσικού αερίου στη ρωσική πόλη Magnitogorsk το 2018, και πως η ίδια γυναίκα εμφανίζεται και στα δύο περιστατικά. Ωστόσο οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι ψευδής.

Παραδείγματα: makeleio.gr, monomaxoi.com, theworldnews.net, evosmosnews.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Τελικά μήπως μας δουλεύουν; Γυναίκα που παρουσιάζεται ως θύμα βομβαρδισμού υπήρξε και θύμα έκρηξης το 2018.

Τα fake news απο την εμπόλεμη ζώνη είναι αρκετά. Ένα από αυτό και η φωτογραφία με την τραυματισμένη ηλικιώμενη γυναίκα που φέρεται να είναι θύμα των βομβαρδισμών.

Η γυναίκα λοιπόν που έγινε πρώτο θέμα στα Μέσα που περνούν τα μηνύματα του συστήματος και παρουσιάζεται σαν θύμα βομβαρδισμών ήταν επίσης θύμα έκρηξης φυσικού Αερίου το 2018. Τι ακριβώς συμβαίνει; Είναι απλά τόσο άτυχη ή απλά μας δουλεύουν;

H δημοσίευση επικαλείται ως πηγή τη συγκεκριμένη εικόνα, στην οποία χρήστης του Facebook σε ανάρτηση του ισχυρίζεται πως οι φωτογραφίες του κτιρίου αλλά και της τραυματισμένης γυναίκας προέρχονται από έκρηξη φυσικού αερίου το 2018 στη Ρωσία:

Στη συγκεκριμένη ανάρτηση προβάλλεται ένας από τους αρχικούς ισχυρισμούς (κάτω αριστερά), δηλαδή πως πρόκειται για φωτογραφίες από έκρηξη φυσικού αερίου στο Magnitogorsk το 2018, ενώ παρουσιάζεται (κάτω δεξιά) και φωτογραφία τραυματισμένης γυναίκας με τον ισχυρισμό πως ήταν παρόν στην έκρηξη φυσικού αερίου που προαναφέραμε, αλλά και στον βομβαρδισμό.

Τι ισχύει

Αρχικά, οι φωτογραφίες της τραυματισμένης γυναίκας τραβήχτηκαν από τον φωτογράφο Wolfgang Schwan ο οποίος ανέβασε μια εξ αυτών στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram καθώς και στον επίσημο λογαριασμό του πρακτορείου Anadolu στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο. Σε κάποιες από αυτές διακρίνεται πίσω της ένα από τα κτίρια που επλήγησαν:

Η εικονιζόμενη γυναίκα ονομάζεται Olena Kurilo είναι 52 ετών, εργάζεται ως δασκάλα και διατηρούσε διαμέρισμα σε μια από τις πολυκατοικίες που επλήγησαν. Η ίδια μίλησε σχετικά με τον βομβαρδισμό την ίδια ημέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς που εκδηλώθηκε. Η Daily Mail δημοσίευσε κάποιες από τις δηλώσεις της, με αγγλικούς υπότιτλους, εδώ.

Όπως φαίνεται και από το βίντεο, η φωτογραφία της Olena Kurilo που εμφανίζεται στην αρχική ανάρτηση με τον ισχυρισμό πως προέρχεται από την έκρηξη το 2018 στη Ρωσία, στην πραγματικότητα τραβήχτηκε τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τον βομβαρδισμό στην Ουκρανία, αφού η γυναίκα έλαβε πρώτες βοήθειες και άλλαξε επιδέσμους.

Αριστερά: εικόνα από τον ισχυρισμό πως πρόκειται για την ίδια γυναίκα το 2018
Δεξιά: στιγμιότυπο από βίντεο τραβηγμένο λίγο μετά τους βομβαρδισμούς το 2022 / Πηγή: AFP

Ταυτόχρονα, η Olena Kurilo δεν εμφανίζεται σε καμία φωτογραφία σχετικά με την κατάρρευση του κτιρίου στο Magnitogorsk της Ρωσίας το 2018.

Σχετικά με τον ισχυρισμό πως οι φωτογραφίες δείχνουν κατεστραμένα κτίρια από παλαιότερη έκρηξη στο Magnitogorsk της Ρωσίας, πολλές από τις εικόνες που επικαλούνται τα εν λόγω δημοσιεύματα προέρχονται από βίντεο που τράβηξε ο δημοσιογράφος Justin Yau. Το βίντεο τραβήχτηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, γύρω στις 8:06 (τοπική ώρα) σε γειτονιά της ουκρανικής πόλης Chuguyev (γνωστή και ως Chuhuiv), στην επαρχία Kharkiv. Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ:

Πηγή βίντεο: Justin Yau/@PDocumentarians

Βίντεο και φωτογραφίες από το ίδιο σημείο δημοσιεύτηκαν και από άλλα Μέσα, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το πρακτορείο Anadolu, σε βίντεο του οποίου φαίνονται οι ζημιές στο εσωτερικό και εξωτερικό δύο κτιρίων, τα γειτονικά κτίρια, καθώς και ένας κρατήρας στο έδαφος:

Πηγή βίντεο: ANADOLU AGENCY/@anadoluagency

Στα ανωτέρω βίντεο διακρίνεται ξεκάθαρα πως τα κτίρια που επλήγησαν είναι πενταώροφα, ενώ σύμφωνα με την πιστοποιημένη ομάδα ελέγχου ψευδών ειδήσεων Maldita, ο ερευνητικός οργανισμός Bellingcat, που ειδικεύεται στον έλεγχο γεγονότων, εντόπισε γεωγραφικά το συγκεκριμένο σημείο κοντά στο αεροδρόμιο της Chuguyev:

Πηγή εικόνας: maldita.es/Google Maps

Επιπροσθέτως, η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας, σε δημοσίευση στον λογαριασμό της στο Facebook ανακοίνωσε πως, στις 8:23 της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, ενημερώθηκαν για πυρκαγιά στο κτίριο 157 σε γειτονιά της Chuguyev, την ίδια τοποθεσία που εντόπισε ο οργανισμός Bellingcat.

Η δημοσίευση της Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης ανέφερε τα εξής:

Ενημέρωση: Η φωτιά στο Chuhuiv, η οποία εκδηλώθηκε ως αποτέλεσμα εχθρικών βομβαρδισμών και προκάλεσε θύματα στον άμαχο πληθυσμό, σβήστηκε από διασώστες από το SES στις 11:14.

Chuguiv: η εκκαθάριση της πυρκαγιάς σε πολυκατοικία που προκλήθηκε από εχθρικούς βομβαρδισμούς συνεχίζεται, υπάρχουν θύματα αμάχων ⤵️

Στις 24 Φεβρουαρίου στις 08:23 ο αριθμός “101” έλαβε αναφορά για φωτιά σε 5όροφο κτίριο κατοικιών στη διεύθυνση: Chuguiv, περιοχή Αεροπορίας, κτίριο. №157. Προέκυψε ως αποτέλεσμα εχθρικών βομβαρδισμών.

Στο σημείο έφυγαν 3 επιχειρησιακά τμήματα της Υπηρεσίας Διάσωσης με βυτιοφόρα, 1 ασθενοφόρο και ένα κλιμάκιο. Την ώρα της άφιξης των διασωστών, φλέγονταν τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων του δεύτερου και του τρίτου ορόφου, καθώς και του διαμερίσματος στον τέταρτο. Η συνολική έκταση της πυρκαγιάς ήταν περίπου 100 τ.μ.
Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένα ανήλικο αγόρι. Υπάρχουν τραυματίες. Οι διασώστες εκκένωσαν 15 κατοίκους από το φλεγόμενο σπίτι.

Στις 09:50 η φωτιά εντοπίστηκε και αυτή την ώρα βρίσκεται υπό κατάσβεση.

Σύγκριση με τη μερική κατάρρευση πολυκατοικίας στη Ρωσία το 2018

Είναι γεγονός πως, στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, στη ρωσική πόλη Μαγκνιτογκόρσκ, τμήμα δεκαώροφης πολυκατοικίας κατέρρευσε από έκρηξη στις σωληνώσεις της παροχής φυσικού αερίου στο κτίριο, προκαλώντας τον θάνατο 39 ανθρώπων και των τραυματισμό άλλων 17. Μπορείτε να δείτε βίντεο σχετικά με το συμβάν εδώ. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3].

Ωστόσο, συγκρίνοντας τις φωτογραφίες των δύο κτιρίων, είναι εμφανής η διαφορά μεταξύ τους. Όπως φαίνεται στην παρακάτω σύγκριση, η πολυκατοικία, μέρος της οποίας κατέρρευσε το 2018, ήταν δεκαώροφη, ενώ οι πολυκατοικίες που επλήγησαν από τον πρόσφατο βομβαρδισμό είναι πενταώροφες. Επιπροσθέτως, τα δύο κτίρια διαφέρουν σημαντικά ως προς το πλάτος τους. Είναι ακόμα εμφανές πως στο περιστατικό της έκρηξης στο Magnitogorsk το 2018 είχαμε την πλήρη κατάρρευση μέρους της πολυκατοικίας, ενώ στον βομβαρδισμό στην πόλη Chuguyev είχαμε σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά όχι κατάρρευση.

Αριστερά: η δεκαόροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε στο Magnitogorsk το 2018 / Πηγή: Maxim Shmakov, AP Photo
Δεξιά: η πενταόροφη πολυκατοικία που επλήγη από βομβαρδισμό στο Chuhuiv / Πηγή: Anadolu Agency

Επίσης, στα βίντεο αλλά και στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται σχετικά με τον βομβαρδισμό στην Ουκρανία, φαίνονται αστυνομικοί που φέρουν τα διακριτικά της Αστυνομίας της Ουκρανίας, και όχι της Ρωσικής Αστυνομίας:

Αστυνομικοί με διακριτικά της Ουκρανικής αστυνομίας όπως εμφανίζονται σε βίντεο και φωτογραφίες μετά τον βομβαρδισμό στην πόλη Chuguyev

Συμπέρασμα

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ισχυρισμοί πως οι φωτογραφίες των κτιρίων και της τραυματισμένης γυναίκας προέρχονται από παλαιότερη έκρηξη φυσικού αερίου σε ρωσική πόλη, πως η ίδια γυναίκα εμφανίζεται και στις δύο περιστατικά, είναι ψευδείς. Οι φωτογραφίες προέρχονται από βομβαρδισμό στην πόλη Chuguyev της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η φωτογραφία της τραυματισμένης γυναίκας τοποθετείται χρονικά μετά τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με βίντεο από συνέντευξη της στο AFP, ενώ η ίδια δεν εμφανίζεται σε καμία φωτογραφία σχετικά με την κατάρρευση του κτιρίου το 2018. Τα κτίρια που επλήγησαν από τον βομβαρδισμό διαφέρουν σημαντικά από το κτίριο που κατέρρευσε το 2018, ενώ στις πρόσφατες φωτογραφίες και βίντεο φαίνονται αστυνομικοί με διακριτικά της Ουκρανικής αστυνομίας και όχι της Ρωσικής.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.