Ποιοι είμαστε
Αρχική Ουκρανία: Βίντεο με αερομαχίες φτιάχτηκε με πρόγραμμα προσομοίωσης μάχηςFAKE NEWS

Ουκρανία: Βίντεο με αερομαχίες φτιάχτηκε με πρόγραμμα προσομοίωσης μάχης

3 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει αερομαχίες ανάμεσα σε ρωσικά και ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Συμπέρασμα:

Το επίμαχο βίντεο δεν δείχνει πραγματικά πλάνα από αερομαχίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά φτιάχτηκε με το πρόγραμμα προσομοίωσης Digital Combat Simulator.

Σε ιστοσελίδες ενημέρωσης και ιστολόγια εντοπίζουμε βίντεο το οποίο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δείχνει αερομαχίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών μαχητικών αεροσκαφών. Ωστόσο, το εν λόγω βίντεο προέρχεται από πρόγραμμα προσομοίωσης μάχης.

Παραδείγματα: ertnews.gr, fanaripress.gr, we24.gr, mirmidones.gr

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Aερομαχίες ανάμεσα σε μαχητικά MiG-29 και Su-35

Νέο βίντεο με αερομαχίες ανάμεσα σε ρωσικά και ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νικητής στη συγκεκριμένη αερομαχία βγήκε το ουκρανικό αεροσκάφος τύπου MiG-29, το οποίο μετά από εντυπωσιακές αερομαχίες φαίνεται να καταρρίπτει το ρωσικό Su-35.

Το επίμαχο βίντεο:

Τι ισχύει

Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, το επίμαχο βίντεο δείχνει την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους Su-35 από ένα ουκρανικό αεροσκάφος τύπου MiG-29. Το εν λόγω βίντεο αναρτήθηκε από το λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας στο Twitter στις 25 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 01:23μμ (UTC+2).

Το ίδιο βίντεο εντοπίζεται στο YouTube και δημοσιεύθηκε 25 Φεβρουαρίου και ώρα 04:40:56 (UTC), σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων μέσω InVid. Η ώρα δημοσίευσης του βίντεο αντιστοιχεί στις 6:40πμ (UTC+2), αρκετές ώρες πριν την προαναφερθείσα ανάρτηση στο Twitter.

Σύμφωνα με την περιγραφή του βίντεο στο YouTube, δεν πρόκειται για πραγματικά πλάνα, αλλά φτιάχτηκε με το πρόγραμμα προσομοίωσης μάχης Digital Combat Simulator World (DCS) προς τιμήν ενός ουκρανού πιλότου, στον οποίο έχει αποδοθεί το ψευδώνυμο “The Ghost of Kyiv”.

[Μετάφραση περιγραφής]

Αυτά τα πλάνα είναι από το DCS, αλλά παρόλα αυτά φτιάχτηκαν από σεβασμό στον “The Ghost of Kiev”. Εάν είναι αληθινός, ας είναι ο Θεός μαζί του, εάν δεν είναι, προσεύχομαι για περισσότερους σαν “αυτόν”.

Το εν λόγω ψευδώνυμο κυκλοφόρησε από χρήστες των μέσω κοινωνικών δικτύωσης και σχετίζεται με ανεπιβεβαίωτη είδηση για ουκρανό πιλότο μαχητικού αεροσκάφους MiG-29 ο οποίος φημολογείται ότι κατέρριψε 6 ρωσικά αεροσκάφη. [πηγή]

Τέλος, η εταιρεία Eagle Dynamics που δημιούργησε το λογισμικό για το DCS, δήλωσε στην ομάδα ελέγχου ψευδών ειδήσεων Maldita, το εξής:

Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό το βίντεο χρησιμοποιεί το πρόγραμμα προσομοίωσης DCS World. Συγκεκριμένα το προδίδουν τα δέντρα και τα σύννεφα.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, το επίμαχο βίντεο δεν δείχνει πραγματικά πλάνα από αερομαχίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά φτιάχτηκε με πρόγραμμα προσομοίωσης μαχών.