Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Ζελένσκι ΔΕΝ φόρεσε χακί φανέλα με ναζιστικό σύμβολοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Ζελένσκι ΔΕΝ φόρεσε χακί φανέλα με ναζιστικό σύμβολο

7 Μαρ
2022

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φόρεσε μπλούζα με τον σιδηρούν σταυρό, ένα ναζιστικό σύμβολο.

Συμπέρασμα:

Η φανέλα του Ουκρανού προέδρου έφερε το έμβλημα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένας ίσιος, ισόπλευρος σταυρός με αποκλίνουσες πλευρές, βυσσινί χρώματος, στο κέντρο του οποίου, σε ένα στρογγυλό μπλε μετάλλιο, απεικονίζεται ο «θυρεός του Πριγκιπικού Κράτους του Βλαδίμηρου του Μεγάλου», που αποτελεί εθνικό έμβλημα της Ουκρανίας.

Στις αρχές Μαρτίου 2022 κυκλοφόρησαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φόρεσε σε συνέντευξή του φανέλα με τον σιδηρούν σταυρό, ένα ναζιστικό σύμβολο. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: armyvoice.gr sioualtec.blogspot.com

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε τα εξής:

Ναζιστικά σύμβολα στο διάγγελμα Ζελένσκι; Το έμπειρο μάτι Έλληνα φωτορεπόρτερ εντόπισε στην μπλούζα του παράσημο της ναζιστικής Γερμανίας.

Μια παρατήρηση που ρίχνει λάδι στην φωτιά όσων κάνουν λόγο για ναζιστές που δρουν στο πλευρό της Ουκρανίας, κάνει ο γνωστός Έλληνας φωτορεπόρτερ Σπύρος Τσακίρης, παρατηρώντας το σύμβολο που είχε πάνω στην μπλούζα του ο (εβραϊκής καταγωγής) πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πιο συγκεκριμένα, παραθέτει δυο φωτογραφίες και έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook: «ο σταυρός των Ιπποτών, παράσημο της τάξης του Σιδηρού Σταυρού. Το υψηλότερο παράσημο της Ναζιστικής Γερμανίας, που το απένειμαν σε εκείνους που είχαν επιδείξει εξαιρετική γενναιότητα στο πεδίο της μάχης.Ηταν το δεύτερο υψηλότερο παράσημο της Ναζιστικής Γερμανίας, μετά τον Μεγάλο Σταυρό».

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Η εξεταζόμενος ισχυρισμός κυκλοφόρησε και στο Twitter:

Τι ισχύει

Οι εξεταζόμενες αναρτήσεις επισυνάπτουν ως απόδειξη στιγμιότυπα από τηλεοπτικό μήνυμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 04 Μαρτίου 2022, όπως μεταδόθηκε από τον σταθμό Open TV.

Σε βίντεο από τις δηλώσεις του αυτές με καλύτερη ποιότητα εικόνας, γίνεται αντιληπτό ότι η χακί φανέλα του Ουκρανού προέδρου φέρει το έμβλημα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ίδιο σχέδιο έχει και η φανέλα που φοράει σε βίντεο που έχει αναρτήσει στο λογαριασμό του στο Twitter στις 06 Μαρτίου 2022.

Το έμβλημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας της χώρας, και όπως καθορίζεται από σχετικό προεδρικό διάταγμα, είναι ένας ίσιος, ισόπλευρος σταυρός με αποκλίνουσες πλευρές βυσσινί χρώματος, στο κέντρο του οποίου, σε ένα στρογγυλό μπλε μετάλλιο, απεικονίζεται ο «θυρεός του Πριγκιπικού Κράτους του Βλαδίμηρου του Μεγάλου», που αποτελεί εθνικό έμβλημα της Ουκρανίας.

Το Έμβλημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε τόνους γκρίζου χρώματος.
Την έγχρωμη, αυθεντική έκδοση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το εν λόγω έμβλημα δεν σχετίζεται με το Ritterkreuz, τον Σταυρό των Ιπποτών του Σιδηρού Σταυρού, υψηλό παράσημο της Ναζιστικής Γερμανίας, ή άλλο ναζιστικό σύμβολο. Σημειώνεται ότι ο Σιδηρούς Σταυρός δεν είναι παράσημο που εφηύρε η Ναζιστική Γερμανία, αλλά παραλλαγή του μεσαιωνικού τύπου χριστιανικού σταυρού pattée/Tatzenkreuz, που είχε χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτικό έμβλημα-παράσημο ήδη από τον 19ο αιώνα στην Πρωσία ως Σιδηρούς Σταυρός. Από τον προαναφερθέντα τύπο σταυρού pattée προέρχονται κατά καιρούς εμβλήματα, παράσημα και θυρεοί διαφόρων θεσμών (υπηρεσιών, πόλεων, κρατιδίων και ούτω καθεξής) ευρωπαϊκών και χριστιανικών κρατών. Ενδεικτικό παράδειγμα το έμβλημα της Συνοριοφυλακής της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η χρήση του συγκεκριμένου γενικού τύπου σταυρού δεν σημαίνει αυτομάτως ότι η συγκεκριμένη φανέλα ή το έμβλημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας περιέχει ναζιστικό σύμβολο.

Σταυρός των Ιπποτών του Σιδηρού Σταυρού / Πηγή: Wikimedia Commons

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να υποδεικνύει ότι η χακί φανέλα που φορούσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε δηλώσεις του στις 04 Μαρτίου 2022 περιείχε ναζιστικό σύμβολο. Στην πραγματικότητα, η φανέλα του έφερε το έμβλημα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.