Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, οι ΗΠΑ δεν χρηματοδοτούν την Ουκρανία για την έρευνα και τη δημιουργία βιολογικών όπλωνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, οι ΗΠΑ δεν χρηματοδοτούν την Ουκρανία για την έρευνα και τη δημιουργία βιολογικών όπλων

11 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν από το 2005 την ουκρανική έρευνα παθογόνων και βιολογικών όπλων, καθώς και μηχανισμό κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων

Συμπέρασμα:

Η συνθήκη μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας αφορά αποκλειστικά τη συνεργασία στο πλαίσιο πρόληψης βιολογικών απειλών, όχι την ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε μέσα ενημέρωσης και ιστολόγια, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν την Ουκρανία για τη δημιουργία μηχανισμού κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: pronews.gr, periodista.gr, el.gr, triklopodia.gr, kontasas.gr, ygeiamasnews.gr

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Ντοκουμέντα: Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν την Ουκρανία για τη δημιουργία νέου Covid-19 – Θα τον εξαπέλυαν το 2022

Oι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν στην Ουκρανία «τη δημιουργία μηχανισμού κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων

Νέες αποκαλύψεις για τα βιολογικά εργαστήρια που βρίσκονται στην Ουκρανία και φέρεται να χρηματοδοτούσαν οι ΗΠΑ βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ενα έγγραφο που είναι διαθέσιμο στο κοινό δείχνει μια συμφωνία 15 εκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ και του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας για την υποστήριξη της έρευνας για την έρευνα βιολογικών όπλων στο Κίεβο, το Lviv και την Οδησσό, με τις ΗΠΑ να χρηματοδοτούν τις συγκεκριμένες έρευνες από το 2005. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε υλικό και εκπαίδευση για «συνεργατική βιολογική έρευνα, ανίχνευση και απόκριση παραγόντων βιολογικής απειλής και βελτίωση της προστασίας βιολογικού υλικού, του ελέγχου και της λογοδοσίας.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός περί ύπαρξης βιολογικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία, που αναπτύχθηκαν ή αναπτύσσονται επί του παρόντος σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί ανυπόστατη θεωρία που κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ο εν λόγω ισχυρισμός κυκλοφόρησε ξανά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα πλαίσια αιτιολόγησης της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης. Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες ενώ από την πλευρά της η Ρωσική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει καμία απόδειξη που να επιβεβαιώνει τον εξεταζόμενο ισχυρισμό.

Σήμερα, 10 Μαρτίου 2022, έγινε γνωστό πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία, που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, διεξήγαγαν πειράματα με κορωνοϊό νυχτερίδων. Και σε αυτή τη περίπτωση ωστόσο δεν παρουσιάστηκε καμία απόδειξη προς υποστήριξη του εν λόγω ισχυρισμού.

Ο ισχυρισμός περί ύπαρξης εργαστηρίων βιολογικών όπλων στην Ουκρανία έχει διερευνηθεί και καταρριφθεί από ανεξάρτητους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων, όπως το Politifact και το USA Today.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό των ελληνικών δημοσιευμάτων, αυτός βασίζεται στο παρακάτω έγγραφο, που αποτελεί επίσημη συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ουκρανίας η οποία υπογράφηκε στις 29 Αυγούστου 2005, δηλαδή πολλά χρόνια πριν την πανδημία της COVID-19.

Στο επίμαχο έγγραφο διαβάζουμε τα εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας, που αφορά συνεργασία στον τομέα της Πρόληψης Εξάπλωσης της Τεχνολογίας Παθογόνων και Τεχνογνωσία που θα μπορούσε να Χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη Βιολογικών Όπλων.

Από το περιεχόμενο του κειμένου καθίσταται σαφές πως δε γίνεται λόγος για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, αλλά για την παροχή βοήθειας από τη πλευρά των ΗΠΑ για την πρόληψη χρήσης τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και διασπορά βιολογικών όπλων.

Η συμφωνία παροχής δωρεάν βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους $15 εκατομμυρίων, αφορά τη διασφάλιση παθογόνων οργανισμών που χρησιμοποιούνταν για ερευνητικούς σκοπούς στη χώρα και όχι για πολεμικούς.

Στο πρώτο άρθρο, παράγραφο 2, της συμφωνίας αναφέρονται τα εξής:

Το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας θα χρησιμοποιεί όλα τα υλικά (συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού, οργάνων και άλλων προμηθειών), την εκπαίδευση του προσωπικού και των υπηρεσιών που παρέχονται με βάση την παρούσα Συμφωνία, αποκλειστικά με σκοπό την πρόληψη της διάδοσης της τεχνολογίας, των παθογόνων και της τεχνογνωσίας που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω, η συνθήκη μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας αφορά αποκλειστικά τον τομέα της βιοασφάλειας, μέσω συνεργασίας για την πρόληψη βιολογικών απειλών, και όχι την ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

Fact-check for the sake of Democracy