Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ο ισχυρισμός ότι Ρώσος αιχμάλωτος είναι Ουκρανός στρατιώτηςFAKE NEWS ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψευδής ο ισχυρισμός ότι Ρώσος αιχμάλωτος είναι Ουκρανός στρατιώτης

12 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία αποδεικνύει ότι ο Ρώσος αιχμάλωτος που έκανε δηλώσεις σε συνέντευξη τύπου κατά της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα Ουκρανός στρατιωτικός.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός ότι ο αιχμάλωτος Ρώσος στρατιωτικός, Αντισυνταγματάρχης Αstakhov Dmitry Mikhailovich, ο οποίος έκανε δηλώσεις στον Τύπο στην Ουκρανία, είναι στην πραγματικότητα Ουκρανός στρατιώτης, είναι ψευδής. Στις φωτογραφίες, που χρησιμοποιούνται για την απόδειξη του ισχυρισμού, απεικονίζεται ο βετεράνος του Ουκρανικού στρατού Yaroslav Panasyuk Fedorovich, ο οποίος είναι διαφορετικό πρόσωπο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης και ιστολόγια, ένας Ρώσος στρατιωτικός, που αιχμαλωτίστηκε από τις ουκρανικές Αρχές και ο οποίος, σε δηλώσεις του στον Τύπο, εξέφρασε την εναντίωση του για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι στην πραγματικότητα μέλος του ουκρανικού στρατού. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: ieidiseis.gr, militaire.gr, tilestwra.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα και σε αναρτήσεις από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται πως φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν πριν τις δημόσιες δηλώσεις του αιχμάλωτου στρατιωτικού, αποδεικνύουν ότι είναι στην πραγματικότητα Ουκρανός στρατιώτης, καθώς η στρατιωτική στολή, που φαίνεται να φοράει στις φωτογραφίες αυτές, φέρει τα διακριτικά του ουκρανικού στρατού.

Ως απόδειξη του ισχυρισμού χρησιμοποιούνται αναρτήσεις που έκαναν χρήστες στο Twitter.

Στιγμιότυπο από το tweet που εντοπίστηκε σε υπό εξέταση άρθρα.

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός κυκλοφόρησε και στο Facebook.

Στιγμιότυπο από κοινοποίηση χρήστη στο Facebook.

Τι ισχύει

Από την αρχή των εχθροπραξιών πολλοί είναι οι Ρώσοι στρατιωτικοί που έχουν αιχμαλωτιστεί από ουκρανικές δυνάμεις. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Ρώσος Αντισυνταγματάρχης, Astakhov Dmitry Mikhailovich (Астахов Дмитрий Михайлович), ο οποίος μαζί με άλλους δύο Ρώσους αιχμαλώτους δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι νιώθει ντροπή που εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο Astakhov Dmitry Mikhailovich συστήθηκε ως μέλος της SOBR και οι άλλοι δύο αιχμάλωτοι ως μέλη της ΟΜΟΝ, μονάδες που ανήκουν στην στρατιωτική αστυνομία της Εθνικής Φρουράς της Ρωσίας.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη όπως αναρτήθηκε στο κανάλι της The Telegraph στο YouTube.

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, μαζί με στιγμιότυπα ή φωτογραφίες από τη συνέντευξη τύπου του αιχμάλωτου στρατιωτικού, αναπαράγονται και άλλες φωτογραφίες οι οποίες, σύμφωνα με τους διαδιδόμενους υπό εξέταση ισχυρισμούς, αποδεικνύουν ότι ο Ρώσος Αντισυνταγματάρχης είναι στη πραγματικότητα ένας Ουκρανός στρατιωτικός.

Συγκεκριμένα, στις συνοδευτικές φωτογραφίες απεικονίζεται ο Yaroslav Panasyuk Fedorovich (Панасюк Ярослав Федорович), ένας βετεράνος του Ουκρανικού στρατού που έλαβε μέρος στο Euromaidan, διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στην Ουκρανία το 2013 και είχαν ως επίκεντρο την πλατεία Ανεξαρτησίας (Maidan) του Κιέβου.

Εν συνέχεια συγκρίνουμε τις φωτογραφίες που αναπαράγουν τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα με φωτογραφίες που ανακτήσαμε από το προσωπικό προφίλ που διαθέτει ο Yaroslav Panasyuk στο Facebook. Από την σύγκριση είναι εμφανείς οι ομοιότητες στα χαρακτηριστικά του προσώπου αλλά και στα διακριτικά της στολής.

Στο προφίλ του βρήκαμε άλλη μία φωτογραφία (αριστερή εικόνα) στην οποία εντοπίζεται ο Ουκρανός βετεράνος και ο έτερος άντρας που επίσης απεικονίζεται σε μία από τις φωτογραφίες που υπάρχει στα υπό εξέταση άρθρα (δεξιά εικόνα).

Όπως διαβάζουμε σε ουκρανικές ιστοσελίδες, ο Ουκρανός Yaroslav Panasyuk στις 28 Φεβρουαρίου 2014 ακρωτηριάστηκε στο αριστερό του χέρι στην οδό Hrushevskoho του Κιέβου από χειροβομβίδα. Στις φωτογραφίες που έχει μοιραστεί μέσω του προσωπικού του λογαριασμού είναι εμφανής ο ακρωτηριασμός στο χέρι.

Στιγμιότυπα από φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του Yaroslav Panasyuk στο Facebook.

Αντιθέτως, ο αιχμάλωτος Ρώσος Αντισυνταγματάρχης είναι αρτιμελής, όπως αποδεικνύεται από το βίντεο της συνέντευξης τύπου (στιγμιότυπο αριστερά) και από πλάνα που αναρτήθηκαν στον επίσημο λογαριασμού που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στο Facebook, στα οποία φαίνονται τα χέρια του και οι χειροπέδες που του έχουν περάσει (στιγμιότυπο δεξιά).

Στιγμιότυπα από βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι του Telegram στο YouTube και στο λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Facebook.

Τον υπό εξέταση ισχυρισμό έχουν καταρρίψει και δημοσιογράφοι του Slidstva.Info σε άρθρο που παρουσιάζουν πληροφορίες για τους Ρώσους αιχμαλώτους.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι ο αιχμάλωτος Ρώσος στρατιωτικός, Αντισυνταγματάρχης Αstakhov Dmitry Mikhailovich, ο οποίος έκανε δηλώσεις στον Τύπο στην Ουκρανία, είναι στην πραγματικότητα Ουκρανός στρατιώτης, είναι ψευδής. Στις φωτογραφίες, που χρησιμοποιούνται για την απόδειξη του ισχυρισμού, απεικονίζεται ο βετεράνος του Ουκρανικού στρατού Yaroslav Panasyuk Fedorovich, ο οποίος είναι διαφορετικό πρόσωπο.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).