Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί για βίντεο με κουτιά που φέρουν το λογότυπο του Ερυθρού ΣταυρούFAKE NEWS

Ψευδείς ισχυρισμοί για βίντεο με κουτιά που φέρουν το λογότυπο του Ερυθρού Σταυρού

19 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει κουτιά του Ερυθρού Σταυρού που περιέχουν χρήματα, τα οποία βρέθηκαν σε αποθήκη του Τάγματος Αζόφ, μετά από επίθεση Τσετσένων.

Συμπέρασμα:

Το επίμαχο βίντεο δεν είναι πρόσφατο και δεν έχει καμία σχέση με την τωρινή κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά κυκλοφορεί σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από τον Ιανουάριο του 2018. Την ίδια χρονιά, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε πως δεν έχει σχέση με τα εικονιζόμενα κουτιά και χαρακτήρισε τη χρήση του λογότυπου της παράνομη.

Σε δημοσιεύσεις στο Facebook, εντοπίζουμε βίντεο να δείχνει κουτιά του Ερυθρού Σταυρού που περιέχουν χρήματα, τα οποία υποτίθεται πως βρέθηκαν σε αποθήκη του Τάγματος Αζόφ, μετά από επίθεση Τσετσένων. Ωστόσο, το εν λόγω βίντεο δεν είναι πρόσφατο και δεν έχει καμία σχέση με την τωρινή κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς κυκλοφορεί στο YouTube από το 2018. Την ίδια χρονιά, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αρνήθηκε τη συσχέτιση του οργανισμού με το επίμαχο βίντεο, χαρακτηρίζοντας παράνομη τη χρήση του εμβλήματός του στα εικονιζόμενα κουτιά.

Σχετική ανάρτηση στο Facebook:

Το υπό εξέταση βίντεο, όπως διαμοιράστηκε από λογαριασμούς στο Facebook:

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός που πλαισιώνει το υπό εξέταση βίντεο δεν ευσταθεί, καθώς δεν είναι πρόσφατο, κυκλοφορεί στο YouTube από τον Ιανουάριο του 2018 και δεν σχετίζεται με την κατάσταση Ουκρανία.

Όπως βλέπουμε από την σύγκριση των παρακάτω στιγμιότυπων, πρόκειται για το ίδιο βίντεο.

Αριστερά: Στιγμιότυπο από το βίντεο που κυκλοφόρησε στο Facebook τον Μάρτιο του 2022.
Δεξιά:
Στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσιεύθηκε στο YouTube τον Ιανουάριο του 2018.

Όταν κυκλοφόρησε το επίμαχο βίντεο τον Ιανουάριο του 2018, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) μέσα από ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα και το λογαριασμό της στο Twitter, δήλωσε πως δεν έχει σχέση με τα εικονιζόμενα κουτιά και χαρακτήρισε τη χρήση του εμβλήματος της επιτροπής παράνομη.

A video showing the illegitimate use of the ICRC emblem on storage trunks holding cash has popped up on social media periodically over the last two years, including in early 2018. We want the following to be understood clearly: The ICRC has nothing whatsoever to do with the storage or transport of cash alleged by this video and we strongly condemn the misuse of our name and logo in this manner. […]

[Μετάφραση]
Ένα βίντεο που δείχνει την παράνομη χρήση του εμβλήματος της Διεθνής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) πάνω σε κουτιά αποθήκευσης τα οποία περιέχουν χρήματα, εμφανίζεται ανά διαστήματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία 2 χρόνια, όπως και στις αρχές του 2018. Θέλουμε να γίνει κατανοητό το εξής: Η ICRC δεν έχει σε καμία περίπτωση σχέση με την υποτιθέμενη αποθήκευση και μεταφορά χρημάτων που δείχνει το βίντεο και καταδικάζουμε κατηγορηματικά την εσφαλμένη χρήση του ονόματoς και του λογότυπου μας κατ’ αυτό τον τρόπο. […]

Τέλος, σύμφωνα με άρθρο της ομάδας ελέγχου γεγονότων Verify-Sy, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2018, το επίμαχο βίντεο είχε συσχετιστεί ψευδώς και με τον πόλεμο στη Συρία. Το εν λόγω θέμα αναλύθηκε και από την ομάδα ελέγχου γεγονότων Maldita.

Συμπέρασμα

Το επίμαχο βίντεο δεν είναι πρόσφατο και δεν έχει καμία σχέση με την τωρινή κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά κυκλοφορεί σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από τον Ιανουάριο του 2018.