Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Artyom Bonov ΔΕΝ είναι υποδιευθυντής της αστυνομίας στο ΚίεβοHOAXES

Ο Artyom Bonov ΔΕΝ είναι υποδιευθυντής της αστυνομίας στο Κίεβο

20 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι ο Artyom Bonov, που είναι υποδιευθυντής της Αστυνομίας του Κιέβου, είναι ακροδεξιός, καθώς φέρει στο σώμα του τατουάζ με ναζιστικά σύμβολα.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο Artyom Bonov δεν κατέχει και δεν κατείχε ανώτερο αξίωμα ούτε στην αστυνομία του Κιέβου ούτε στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Οι φωτογραφίες από την αίθουσα συνελεύσεων που διαθέτει ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της περιοχής του Κιέβου χρονολογούνται από το καλοκαίρι του 2014, όταν στο κτήριο λειτουργούσε χώρος για την εγγραφή εθελοντών σε στρατιωτικούς σχηματισμούς με σκοπό την αναχαίτιση των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά της χώρας. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο A. Bonov υπήρξε για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέλος του Εθελοντικού Τάγματος Azov το καλοκαίρι του 2014.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε ιστολόγια και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία ενός άντρα με νεοναζιστικά σύμβολα σε τατουάζ με τον ισχυρισμός ότι πρόκειται για τον υποδιευθυντή της αστυνομίας του Κιέβου. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: tourkikanea.gr, oparlapipas.gr

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων από λογαριασμούς σε Facebook και Twitter:

Τι ισχύει

Στις επίμαχες φωτογραφίες απεικονίζεται ο Artyom “Bonov” Zalesov (Артем “Бонов” Залесов), ένας ακροδεξιός Ουκρανός ο οποίος διατηρεί δικό του κανάλι στο YouTube κι έχει συμμετάσχει σε παραγωγές του Kino Films Chervonograd studio.

Το οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει τον A. Bonov κι άλλους ακροδεξιούς να βρίσκονται στα γραφεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας εντοπίζονται στο διαδίκτυο από το 2014. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι φωτογραφίες συνδέονται με λογαριασμό στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης VK, ο οποίος αναφέρεται ότι ανήκε στον Α. Bonov.

Σε ανάρτηση που έκανε χρήστης στο VK στις 9 Δεκεμβρίου 2014, αναφέρει ότι η παρουσίαση του A. Bonov ως υποδιευθυντή της αστυνομίας του Κιέβου ήταν μια περίπτωση από σειρά σατιρικών δημοσιεύσεων στο Twitter. Το έναυσμα για τις εν λόγω σατιρικές δημοσιεύσεις ήταν οι αναρτήσεις A. Bonov σε συνδυασμό με την ανάληψη καθηκόντων του Vadim Troyan, ένα από τα ηγετικά στελέχη του τάγματος Azov, στην Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής του Κιέβου.

Οι προαναφερθείσες σατιρικές αναρτήσεις χρησιμοποιούσαν φωτογραφίες διάφορων ακροδεξιών και τους απέδιδαν το αξίωμα του νέου Αναπληρωτή Αρχηγού στην Αστυνομική Διεύθυνση του Κιέβου. Όπως διαβάζουμε στη σχετική ανάρτηση στο VK, οι φωτογραφίες του Artyom Bonov και του Alexey Maksimov ήταν ανάμεσα σε αυτές που γνώρισαν τη μεγαλύτερη διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για τον A. Maksimov έχει γράψει σχετικό άρθρο κατάρριψης η πιστοποιημένη ομάδα ελέγχου γεγονότων stopfake.org.

Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να τονίσουμε πως δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό ότι ο Α. Bonov κατείχε υψηλόβαθμη θέση στην αστυνομία της Ουκρανίας. Μπορείτε να δείτε τα πρόσωπα που απαρτίζουν την σημερινή ηγεσία της αστυνομίας του Κιέβου εδώ.

Οι φωτογραφίες που συνδέουν ακροδεξιούς με την Ουκρανική αστυνομία

Ο λογαριασμός που αποδίδεται στον A. Bonov, και στον οποίο αναρτήθηκε το υλικό από τα γραφεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, έχει πλέον κατέβει αλλά στοιχεία αυτού έχουν διασωθεί στο διαδικτυακό αρχείο WayBack Machine.

Τα επίμαχα στιγμιότυπα φαίνεται να έχουν αναρτηθεί στις 19 Νοεμβρίου 2014. Πρόκειται για ένα βίντεο με το A. Bonov και μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται μια ομάδα αντρών (ο A. Bonov βρίσκεται στο κέντρο) να χαιρετούν ναζιστικά μέσα σε αίθουσα του Υπουργείου.

Στιγμιότυπο από το λογαριασμό που διατηρούσε ο Bonov στο VK. H λήψη στο wayback machine έγινε στις 1 Δεκεμβρίου 2014. Για τη μετάφραση του κειμένου επιλέχθηκε η αυτόματη μετάφραση του Chrome.

Η φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ο Α. Bonov να φοράει στολή, και η οποία χρησιμοποιείται ως τεκμήριο προς υποστήριξη του ισχυρισμού ότι είναι αστυνομικός, εντοπίστηκε να διαμοιράζεται το Δεκέμβριο του 2014 σε διαδικτυακό forum. Ο χρήστης που την ανέβασε παραπέμπει επίσης στον προαναφερθέν λογαριασμό στο VK.

Στιγμιότυπο από την ανάρτηση της φωτογραφίας που έγινε στις 3 Δεκεμβρίου 2014 σε διαδικτυακό forum.

Τα διακριτικά που φαίνονται στο μπράτσο του A. Bonov παραπέμπουν σε αυτά που έχουν οι μονάδες του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας. Τα εν λόγω διακριτικά έφεραν στο μπράτσο όσοι εργαζόταν στην Αστυνομία της Ουκρανίας (Міліція України) μέχρι και το 2015 όταν και βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Τον Ιούλιο του 2015 ιδρύθηκε η Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας (Національна поліція України) η οποία πλέον κατευθύνεται και συντονίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τότε έχουν αλλάξει και τα διακριτικά στη στολή των αστυνομικών.

Στιγμιότυπο από το διακριτικό που έχει η αστυνομία από το 2015 κι έπειτα.
Απάντηση από τις ουκρανικές αρχές

Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από το χώρο του Υπουργείου και ο σάλος που προκλήθηκε το 2014 είχε ως αποτέλεσμα τη δημόσια τοποθέτηση των ουκρανικών αρχών για το θέμα. Σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα korrespondent.net τη 1η Δεκεμβρίου του 2014, αναφέρεται ότι η Κεντρική Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών στην Περιφέρεια Κιέβου διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι ακροδεξιοί εργάζονται στην αστυνομία:

Κανένας από αυτούς που απεικονίζονται στο βίντεο δεν είναι επί του παρόντος στα όργανα εσωτερικών υποθέσεων της Ουκρανίας.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η φωτογραφία με το ναζιστικό χαιρετισμό τραβήχτηκε στην αίθουσα συνελεύσεων που διαθέτει ο επικεφαλής της Αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν στον τέταρτο όροφο του κτηρίου παρουσιαζόταν εθελοντές που ήθελαν να καταταγούν στο Εθελοντικό Τάγμα Azov.

Σε δημοσίευση που έκανε στο Facebook ο τότε σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Gerashchenko (Антон Геращенко), υποστήριξε κι αυτός ότι η φωτογραφία και το βίντεο γυρίστηκαν τον Ιούλιο στο χώρο που γίνονται οι συνελεύσεις. Ακόμη, τόνισε ότι κανένας από αυτούς που απεικονίζονται δεν κατέληξε στο Τάγμα του Azov και δεν προσελήφθη στα σώματα του Υπουργείου Εσωτερικών και στην αστυνομία. Στις δηλώσεις του ο Α. Gerashchenko αναγνώρισε ότι ανάμεσα στους κατοίκους του Azov που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν στην πλατεία Maidan και σε άλλους δρόμους της πόλης υπήρχαν και κάποιοι με ακροδεξιές απόψεις.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι το 2014, κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, δημιουργήθηκαν εθελοντικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί με σκοπό την αναχαίτισή της. Ανάμεσα σε αυτούς τους σχηματισμούς ήταν και το Εθελοντικό Τάγμα Azov, το οποίο ιδρύθηκε τον Μάιο του 2014 και μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου έτους ενεργούσε υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας Περιπολίας Ειδικού Σκοπού της Αστυνομίας της Ουκρανίας που ανήκε στο Υπουργείο Εσωτερικών. To Νοέμβριο του 2014 έλαβε την ονομασία Τάγμα Azov και μετά την αναδιοργάνωσή του εντάχθηκε στην ουκρανική Εθνοφρουρά.

Εθελοντής το καλοκαίρι του 2014

Το γεγονός ότι ο A. Bonov διετέλεσε μέλος του Εθελοντικού Τάγματος Αzov το καλοκαίρι του 2014 επιβεβαιώνεται από αναρτήσεις του ιδίου στους διάφορους λογαριασμούς που είχε κατά καιρούς στο VK, αλλά και από άλλες πηγές. Δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να συνδέουν τον A. Bonov με το Τάγμα Azov όταν αυτό εντάχθηκε στην Εθνοφρουρά.

Συνολικά εντοπίστηκαν τρεις λογαριασμοί που φαίνεται να ανήκουν στον A. Bonov στο VK. Πρόκειται για τον λογαριασμό που έχουμε ήδη αναφέρει ότι υπήρξε ενεργός το 2014 αλλά πλέον έχει πέσει, έναν λογαριασμό που υπάρχει ακόμη στην πλατφόρμα και ήταν ενεργός από το 2019 έως τις αρχές του 2020 και ένας τρίτος που αναρτά υλικό από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.

Η εικόνα που ακολουθεί προέρχεται από τον λογαριασμό που διατηρούσε το 2014 και αποδεικνύει ότι είχε καταταγεί πριν τις 31 Αυγούστου 2014, όταν κι έγινε η αποθήκευση στιγμιότυπου της ανάρτησης στη σελίδα Wayback Machine.

Στιγμιότυπο από το λογαριασμό που φέρεται να διατηρούσε ο A. Bonov στο VK. H λήψη στο Wayback Machine έγινε στις 31 Αυγούστου 2014.

Η ίδια φωτογραφία δημοσιεύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2022 στο λογαριασμό που διατηρεί τώρα στο VK. Στο κείμενο που την πλαισιώνει κάνει αναφορά στο καλοκαίρι του 2014 που έλαβε μέρος στις μάχες στο Donbass.

Στιγμιότυπο από το λογαριασμό που διατηρεί ο Α. Bonov στο VK. Για τη μετάφραση του κειμένου επιλέχθηκε η αυτόματη μετάφραση του Chrome.

To 2019 ανέβασε στο δεύτερο λογαριασμό που εντοπίσαμε στο VK μία ακόμη φωτογραφία στην οποία δηλώνει ότι το καλοκαίρι του 2014 είχε ενταχθεί στο Εθελοντικό Τάγμα Azov. Μάλιστα, σε αυτήν αναφέρει ότι συμμετείχε στη μάχη του Donbass για ενάμιση μήνα, καθώς στις 8 Σεπτεμβρίου 2014 μπήκε σε ένα κέντρο κράτησης για μία υπόθεση η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν κατασκευασμενη.

Στιγμιότυπο από το δεύτερο λογαριασμό του Α. Bonov στο VK (2019). Για τη μετάφραση του κειμένου επιλέχθηκε η αυτόματη μετάφραση του Chrome.

Όσον αφορά την προαναφερθείσα κατασκευασμένη υπόθεση, το Σεπτέμβριο του 2014 του απαγγέλθηκαν κατηγορίες καθώς κρίθηκε ύποπτος για τη δολοφονία ενός γείτονα στην γενέτειρα του Chervonograd, η οποία βρίσκεται στη περιοχή του Lviv. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε αναρτήσεις του στο VK, εξαιτίας αυτής της υπόθεσης τον μετέφεραν σε ψυχιατρική κλινική στο Lviv στην οποία και παρέμεινε για ένα διάστημα το φθινόπωρο του 2014.

Τέλος, το όνομα του A. Bonov και η συμμετοχή του στο Τάγμα Azov εντοπίζεται σε άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε ρωσικές ιστοσελίδες και χρονολογούνται από τις 10 Αυγούστου 2014. Στα εν λόγω άρθρα γίνεται αναφορά στις ακροδεξιές πεποιθήσεις του αλλά και στη διαμονή του σε ψυχιατρική κλινική στο Lviv πριν λάβει μέρος στις ένοπλες επιχειρήσεις.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός ότι ο A. Bonov κατείχε τη θέση του Υποδιευθυντή στην Αστυνομία του Κιέβου. Επίσης, δεν εντοπίστηκαν δεδομένα που να καταδεικνύουν ότι έλαβε κάποιο άλλο αξίωμα στο ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών. Το καλοκαίρι του 2014 υπήρξε για ένα μικρό διάστημα μέλος στο Εθελοντικό Τάγμα του Azov, πριν αυτό ενσωματωθεί στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές αρχές και μέλη αυτών, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, δήλωσαν ότι κανείς από όσους απεικονίζονται στη φωτογραφία και το βίντεο που τραβήχτηκε στο χώρο συνελεύσεων δεν είχε λάβει μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014 κάποιο δημόσιο αξίωμα.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).