Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ισχυρισμός περί βίντεο με σκηνοθετημένους θανάτους στην ΟυκρανίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδής ισχυρισμός περί βίντεο με σκηνοθετημένους θανάτους στην Ουκρανία

20 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζει σκηνοθετημένη παρουσίαση Ουκρανών οι οποίοι πέθαναν από την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, το υπό εξέταση βίντεο δεν έχει καμία σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Αποτελεί παρασκηνιακή λήψη από γυρίσματα βίντεο-κλιπ του τραγουδιού Никогда-нибудь ("Κάποτε") του Ρώσου καλλιτέχνη Хаски (Χάσκι), το οποίο δημοσιεύτηκε στο TikTok από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Vasya Ivanov, που το επιμελήθηκε.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνει σκηνοθετημένο πλάνο με θανάτους Ουκρανών απο τη πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης:

Το επίμαχο βίντεο, όπως αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το βίντεο κυκλοφόρησε αρχικά στο Tik-Tok, από το λογαριασμό του καλλιτεχνικού διευθυντή, Vasya Ivanov ενώ στη συνέχεια κυκλοφόρησε και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

Το περιεχόμενο του βίντεο δεν έχει καμία σχέση με τη πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε παρουσιάζει ηθοποιούς ως θύματα των επιθέσεων. Πρόκειται για παρασκηνιακή λήψη βίντεο-κλιπ του τραγουδιού Никогда-нибудь (“Κάποτε”) του Ρώσου καλλιτέχνη Хаски (Χάσκι) το οποίο γυρίστηκε στη Μόσχα.

Επιπρόσθετα, στο προφίλ του Vasya Ivanov στο TikTok έχουν αναρτηθεί κι άλλες λήψεις από τα παρασκήνια των γυρισμάτων του εν λόγω μουσικού βίντεο, το οποίο επιμελήθηκε ο ίδιος.

Εξετάζοντας σκηνές από το βίντεο κλιπ και από το βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζονται σημεία που τεκμηριώνουν ότι πρόκειται για το ίδιο γύρισμα.

Συγκεκριμένα, στο χρονικό σημείο 2:23 του μουσικού βίντεο Никогда-нибудь, εμφανίζεται το πορτοκαλί όχημα το οποίο συναντήσαμε επίσης στο υπό εξέταση βίντεο:

Επίσης, σκηνές από το παρακάτω πολυώροφο κτήριο ταιριάζουν με κτήριο στη Μόσχα και πιο συγκεκριμένα στην οδό Shchepkina 61.

[Πηγή βίντεο]

Στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο εντοπίζεται επίσης ο Ιερός Ναός της Παναγίας, στην νοτιοανατολική πλευρά του οποίου κάθεται ο άνδρας που απαντάται στο υπό εξέταση βίντεο. [πηγή 1][πηγή 2]

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως το ίδιο βίντεο κυκλοφόρησε και το 2021, συνοδευόμενο από τον ψευδή ισχυρισμό πως έδειχνε σκηνοθετημένους θανάτους από COVID-19.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, το υπό εξέταση βίντεο δεν έχει καμία σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Αποτελεί παρασκηνιακή λήψη από γυρίσματα βίντεο-κλιπ του τραγουδιού Никогда-нибудь (“Κάποτε”) του Ρώσου καλλιτέχνη Хаски (Χάσκι), το οποίο δημοσιεύτηκε στο TikTok από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Vasya Ivanov, που το επιμελήθηκε.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.