Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το έγγραφο των Wikileaks, δεν αποκάλυψε σχέδιο των ΗΠΑ για εισβολή στη ΡωσίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτό το έγγραφο των Wikileaks, δεν αποκάλυψε σχέδιο των ΗΠΑ για εισβολή στη Ρωσία

21 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του 2010 που αποκαλύφθηκε από τη σελίδα Wikileaks, οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν σχέδιο εισβολής στη Ρωσία. Το ίδιο έγγραφο μιλάει για εμπλοκή των Αμερικανών και των Συμμάχων στην Ουκρανία, εναντίον της Ρωσίας.

Συμπέρασμα:

Το "έγγραφο" που παρουσίασε στην εκπομπή του ο Κυριάκος Βελόπουλος, όπου ισχυρίζεται πως υπάρχει σχέδιο του ΝΑΤΟ για επίθεση κατά της Ρωσίας, είναι στην πραγματικότητα άρθρο της σελίδας pravda.ru, που επικαλείται και διαστρεβλώνει σχετικό δημοσίευμα του Guardian. Στο δημοσίευμα της Guardian γίνεται λόγος για αμυντικό, όχι επιθετικό, σχέδιο για την προστασία των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας από τυχόν ρωσική επίθεση. Στο εν λόγω έγγραφο, δε γίνεται καμία αναφορά στην Ουκρανία.

Ένα απόσπασμα από την εκπομπή “Κόντρα και Ρήξη” του Κυριάκου Βελόπουλου, που μαγνητοφωνήθηκε το 2015 και επανακυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2022 υποστηρίζει πως, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του 2010 που αποκαλύφθηκε από τη σελίδα Wikileaks, οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν σχέδιο εισβολής στη Ρωσία. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής “Κόντρα και Ρήξη”:

Στο ολιγόλεπτο βίντεο, ο Κυριάκος Βελόπουλος, δεν παρουσιάζει το επίμαχο έγγραφο (για την ακρίβεια τηλεγράφημα), αλλά δημοσίευμα της αμφιλεγόμενης ρωσικής ιστοσελίδας, pravda.ru, με τίτλο “Τα Wikileaks αποκαλύπτουν σχέδιο του ΝΑΤΟ, εναντίον της Ρωσίας”.

Το δημοσίευμα της Pravda.ru, που επικαλείται ο Κ. Βελόπουλος, με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2010 και τίτλο “Τα Wikileaks αποκαλύπτουν σχέδιο επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας”

Η pravda.ru, γνωστή παλιότερα ως pravdareport.com, φιλοξενεί συχνά ψευδείς ειδήσεις, όπως για παράδειγμα τον ισχυρισμό πως 3 Αμερικανοί Εθνοφύλακες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, κάτι που δεν ισχύει, και πληθώρα θεωριών συνωμοσίας.

Το δημοσίευμα της pravda.ru, δεν παραθέτει το έγγραφο των Wikileaks, αλλά επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της Guardian, το οποίο ωστόσο διαστρεβλώνει.

Το δημοσίευμα του Guardian, με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2010 και τίτλο “Έγγραφα του Wikileaks αποκαλύπτουν μυστικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της Βαλτικής από τη Ρωσία”

Σύμφωνα με την Guardian, το επίμαχο έγγραφο, που στη πραγματικότητα αποτελεί σειρά διπλωματικών αμερικανικών τηλεγραφημάτων, αποκάλυψε μυστικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για αμυντική βοήθεια προς τις Βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και την Πολωνία, εναντίον ρωσικών απειλών, καθώς και τον χειρισμό τυχόν αποκάλυψης του αμυντικού σχεδίου προς αποφυγή αυξημένης έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Το εμπιστευτικό έγγραφο αναφορικά με το αμυντικό σχέδιο σύμφωνα με την Guardian αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η Ουάσιγκτον και οι δυτικοί συμμάχοι της, έχουν για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καταρτίσει απόρρητα στρατιωτικά σχέδια, για να υπερασπιστούν τα πιο ευάλωτα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης έναντι των ρωσικών απειλών, σύμφωνα με τα εμπιστευτικά διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ.

Εννέα μεραρχίες του ΝΑΤΟ – Αμερικανικές, Βρετανικές, Γερμανικές και Πολωνικές, έχουν οριστεί για μάχιμες επιχειρήσεις σε περίπτωση ένοπλης επιθετικότητας κατά της Πολωνίας ή των τριών κρατών της Βαλτικής. Βόρεια Πολωνικά και Γερμανικά λιμάνια έχουν οριστεί για την υποδοχή ναυτικών δυνάμεων επίθεσης και [τον ελλιμενισμό] Βρετανικών και Αμερικανικών πολεμικών πλοίων. Οι πρώτες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του σχεδίου θα πραγματοποιηθούν στη Βαλτική το επόμενο έτος, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές.

Σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος της Guardian, δε γίνεται αναφορά για σχέδιο επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Ουκρανία. Το έγγραφο μιλά για νατοϊκά αμυντικά σχέδια, σε περίπτωση ένοπλης ρωσικής επιθετικότητας.

Το έγγραφο που αποκαλύφθηκε από την Guardian, αναφέρει επίσης ότι το σχέδιο του ΝΑΤΟ αφορούσε την ομαδοποίηση της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας σε ένα νέο περιφερειακό αμυντικό σύστημα, με την ονομασία “Guardian Eagle“, εξαιτίας ανησυχιών που προέκυψαν με αφορμή τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας το 2008, τις μεγάλης κλίμακας ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στα εδάφη της Λιθουανίας και το νέο στρατιωτικό δόγμα του Κρεμλίνου, εναντίον της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή.

Συμπέρασμα

Το “έγγραφο” που παρουσίασε στην εκπομπή του ο Κυριάκος Βελόπουλος, όπου ισχυρίζεται πως υπάρχει σχέδιο του ΝΑΤΟ για επίθεση κατά της Ρωσίας, είναι στην πραγματικότητα άρθρο της σελίδας pravda.ru, που επικαλείται και διαστρεβλώνει σχετικό δημοσίευμα του Guardian. Στο δημοσίευμα της Guardian γίνεται λόγος για αμυντικό, όχι επιθετικό, σχέδιο για την προστασία των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας από τυχόν ρωσική επίθεση. Στο εν λόγω έγγραφο, δε γίνεται καμία αναφορά στην Ουκρανία.

Fact-check for the sake of Democracy