Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Ζελένσκι ΔΕΝ σκηνοθέτησε εκ των προτέρων βίντεο επίσκεψής του σε νοσοκομείοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Ζελένσκι ΔΕΝ σκηνοθέτησε εκ των προτέρων βίντεο επίσκεψής του σε νοσοκομείο

28 Μαρ
2022

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε σκηνοθετήσει βίντεο επίσκεψης του σε νοσοκομείο στις 13 Μαρτίου 2022. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως μαζί του απεικονίζεται στο βίντεο μία γιατρός που έχει σκοτωθεί από τις 26 Φεβρουαρίου 2022.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι βίντεο επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κίεβο στις 13 Μαρτίου 2022, είναι παλαιότερο και μέρος προπαγάνδας επειδή έχει διαφύγει από τη χώρα. Η μόνη απόδειξη που παρουσιάζουν τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα προς υποστήριξη του επίμαχου ισχυρισμού, είναι η επιφανειακή ομοιότητα μίας στρατιωτικού που συνοδεύει τον κ. Ζελένσκι με την Ίννα Ντερούσοβα, η οποία σκοτώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2022, στην αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, όμως, η στρατιωτικός που συνοδεύει τον πρόεδρο της Ουκρανίας είναι η Ταξίαρχος και Διοικητής της Διοίκησης Υγειονομικού του Στρατού της Ουκρανίας, Τατιάνα Οστασσένκο.

Σε ιστολόγια, μέσα ενημέρωσης και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε σκηνοθετήσει βίντεο επίσκεψης του σε νοσοκομείο στις 13 Μαρτίου 2022. Συμφωνα με τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως μαζί του απεικονίζεται στο βίντεο μία γιατρός που έχει σκοτωθεί από τις 26 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: press-gr.com, amina-politiki.blogspot.com, neakeratsiniou.blogspot.com, vimaiteas.blogspot.com, sinomosiologos.blogspot.com

Παράδειγμα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Τον εν λόγω ισχυρισμό κοινοποίησε στο Facebook και ο Ανδρέας Καψαμπέλης, δημοσιογράφος και παρουσιαστής του Alert TV.

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 23-03-2022 από το Facebook

Το κείμενο που κυκλοφόρησε έχει ως εξής:

Και εδώ βλέπουμε την χθεσινή επίσκεψη του Ζελένσκι, σε νοσοκομείο του Κιέβου, που αποδεικνύει την… παρουσία του στην πόλη.😂

Ένα ακόμη ψέμα!


Το βίντεο είναι παλαιότερο και προφανώς οι προπαγανδιστές δεν πρόσεξαν την παρουσία, δίπλα στον Ζελένσκι, της γιατρού Ιρίνας Ντερσουβόι. Η γιατρός έχει σκοτωθεί, από τις 26 Φεβρουαρίου και μόλις χθες, ο Ζελένσκι της απένειμε μετάλλιο ανδρείας!
Το επιβεβαιώνουν και φίλοι της Ιρίνας

Τι ισχύει

Ο επίμαχος ισχυρισμός κυκλοφόρησε διεθνώς χάρη σε αναρτήσεις ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Η μόνη απόδειξη που παρουσιάστηκε προς υποστήριξη του εξεταζόμενου ισχυρισμού είναι το γεγονός ότι στο βίντεο ο πρόεδρος της Ουκρανίας συνοδεύεται από μια στρατιωτικό η οποία, σύμφωνα με τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, είναι η Інна Дерусова (Inna Derusova), στρατιωτική ιατρός με βαθμό Λοχία που σκοτώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2022, και της απονεμήθηκε μετά θάνατον ο τίτλος «Ηρωίδα της Ουκρανίας».

Στιγμιότυπο οθόνης που ελήφθη από τον οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων Stop Fake / Twitter.

Το βίντεο, στο οποίο αναφέρονται οι υπό εξέταση αναρτήσεις είναι το ακόλουθο και παρουσιάζει επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Κιέβου στις 13 Μαρτίου 2022, προκειμένου να συναντήσει, μεταξύ άλλων, νοσηλευόμενους τραυματίες του πολέμου:

Φωτογραφίες από την εν λόγω επίσκεψη αναρτήθηκαν και στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Όπως έχουν επισημάνει διάφοροι πιστοποιημένοι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων, όπως οι StopFake, Maldita και Reuters, τον κ. Ζελένσκι συνοδεύει στην πραγματικότητα η Ταξίαρχος Τατιάνα Οστασσένκο (Тетяна Миколаївна Остащенко), επικεφαλής από το 2021 της Διοίκησης Υγειονομικού του Στρατού της Ουκρανίας. Τόσο στο ίδιο το βίντεο όσο και σε φωτογραφία διακρίνεται το ταμπελάκι με το επώνυμό της γραμμένο σε κεφαλαιογράμματη κυριλλική γραφή (ОСТАЩЕНКО), καθώς και τα διακριτικά του βαθμού της.

Στιγμιότυπο οθόνης από το σημείο 0:18 του βίντεο της επίσκεψης, με ζουμ στο άνω μέρος του χιτωνίου παραλλαγής της γυναίκας στρατιωτικού που συνόδευε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (αριστερά).
Ενδεικτική σύγκριση της ταμπέλας στο δεξί μέρος του στήθους και του διακριτικού στο μέσον του χιτωνίου με το επώνυμο της Οστασσένκο και τα διακριτικά του ταξιάρχου.
Φωτογραφία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο president.gov.ua, μαζί με ζουμ-επισήμανση του stopfake.org.

Η ταυτότητα της στρατιωτικού επιβεβαιώνεται και από σύγκριση με άλλες φωτογραφίες της όπως φαίνεται παρακάτω.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι βίντεο επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κίεβο στις 13 Μαρτίου 2022, είναι παλαιότερο και μέρος προπαγάνδας επειδή έχει διαφύγει από τη χώρα.

Η μόνη απόδειξη που παρουσιάζουν τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα προς υποστήριξη του επίμαχου ισχυρισμού, είναι η επιφανειακή ομοιότητα μίας στρατιωτικού που συνοδεύει τον κ. Ζελένσκι με την Ίννα Ντερούσοβα, η οποία σκοτώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2022, στην αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, όμως, η στρατιωτικός που συνοδεύει τον πρόεδρο της Ουκρανίας είναι η Ταξίαρχος και Διοικητής της Διοίκησης Υγειονομικού του Στρατού της Ουκρανίας, Τατιάνα Οστασσένκο.