Ποιοι είμαστε
Αρχική Εκμετάλλευση ατόμου με αναπηρία από σελίδες like farmingLIKE FARMING

Εκμετάλλευση ατόμου με αναπηρία από σελίδες like farming

5 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Η μητέρα ενός παιδιού με διανοητική αναπηρία απευθύνει θερμή παράκληση στους χρήστες του διαδικτύου να του ευχηθούν χρόνια πολλά.

Συμπέρασμα

Τα άτομα στην στην υπό εξέταση φωτογραφία είναι αγνώστων στοιχείων, ενώ η ιστορία κυκλοφορεί από το 2020 σε ξενόγλωσσα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν τακτικές like farming.

Μεγάλη διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει λάβει μια φωτογραφία ενός παιδιού και μιας γυναίκας, η οποία υποτίθεται ότι απευθύνει έκκληση στους χρήστες του διαδικτύου να του ευχηθούν χρόνια πολλά. Η εν λόγω ανάρτηση, ωστόσο, συνιστά περίπτωση παραπληροφόρησης και πρακτικής like-farming.

Παραδείγματα: Ιστορίες της Ζωής μας, Μυστικά ψυχής με νότες, Σ’ αγαπώ, να προσέχεις

Στις 14 Μαρτίου 2022 αναρτήθηκε η παρακάτω δημοσίευση σε σελίδα του Facebook με τίτλο “Ιστορίες της Ζωής μας”:

Η εν λόγω σελίδα δημοσιεύει συστηματικά τέτοιου είδους αναρτήσεις, μια τακτική για προσέλκυση κοινού και αλληλεπιδράσεων, η οποία ονομάζεται Like-farming. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Την επόμενη ημέρα, στις 15 Μαρτίου 2022, αναρτήθηκε η παρακάτω δημοσίευση και σε σε άλλες σελίδες όπως η παρακάτω:

Τι ισχύει

H εν λόγω φωτογραφία δεν δίνει κανένα στοιχείο του παιδιού και της κυρίας που βρίσκεται δίπλα του ή κάποια άλλη χρήσιμη πληροφορία. Επίσης δεν είναι πρόσφατη, αφού κυκλοφορεί σε ξενόγλωσσα ιστολόγια και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον από το 2020, με διαφορετικό μήνυμα.

Πιθανότατα, η πρώτη ανάρτηση της φωτογραφίας είναι από το προφίλ με όνομα Camila Oliveira στις 15 Μαρτίου 2020, με εντελώς διαφορετικό μήνυμα από αυτό που δημοσιεύτηκε στις εξεταζόμενες ελληνικές σελίδες.

Μετάφραση: “Σήμερα στην αγορά άκουσα ένα παιδί να μιλάει… Μπαμπά, κοίτα ένα άσχημο παιδί και ο μπαμπάς του δεν είπε τίποτα, δεν εξήγησε, απλά σιώπησε. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, μάθετε στα παιδιά σας ότι υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι, από μικρά πρέπει να μάθουν τη διαφορά και να σέβονται.”

Με αναρτήσεις όπως η παραπάνω, επιτήδειοι προσπαθούν να προσελκύσουν ακόλουθους στις σελίδες τους αυξάνοντας τις αλληλεπιδράσεις με το υλικό που δημοσιεύουν.

Συμπέρασμα

Τα άτομα στην στην υπό εξέταση φωτογραφία είναι αγνώστων στοιχείων, ενώ η ιστορία κυκλοφορεί από το 2020 σε ξενόγλωσσα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν τακτικές like farming.