Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Ουκρανία ΔΕΝ είχε κατασκευάσει εκ των προτέρων μετάλλιο για την κατάκτηση της ΚριμαίαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η Ουκρανία ΔΕΝ είχε κατασκευάσει εκ των προτέρων μετάλλιο για την κατάκτηση της Κριμαίας

7 Απρ
2022

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες δείχνουν ότι η Ουκρανία είχε κατασκευάσει εκ των προτέρων στρατιωτικά μετάλλια για την «κατάκτηση της Κριμαίας» πριν την έναρξη του πολέμου, γεγονός που υποδεικνύει ότι ετοίμαζε επίθεση.

Συμπέρασμα:

Οι φωτογραφίες δεν δείχνουν ότι η Ουκρανία είχε κατασκευάσει εκ των προτέρων στρατιωτικά μετάλλια για την «κατάκτηση της Κριμαίας» πριν την έναρξη του πολέμου. Το υπό εξέταση μετάλλιο περιέχει ουσιώδη λάθη στην ουκρανική γλώσσα και σημαντικές αναντιστοιχίες σε σχέση με την διαδικασία καθιέρωσης και απονομής στρατιωτικών μεταλλίων στη χώρα. Κανένα στοιχείο δεν υποδεικνύει ότι πρόκειται για πραγματικό μετάλλιο που είχε θεσπιστεί στην Ουκρανία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε, στα τέλη Μαρτίου 2022, ο ισχυρισμός ότι, όπως δείχνουν φωτογραφίες, η Ουκρανία είχε κατασκευάσει εκ των προτέρων στρατιωτικά μετάλλια «για την κατάκτηση της Κριμαίας», πριν την έναρξη του πολέμου που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου με εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: press-gr.com

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:


Τι ισχύει

Ο εν λόγω ισχυρισμός βασίζεται σε μια σειρά φωτογραφιών ενός μεταλλίου, και αναρτήσεις με αυτό το περιεχόμενο κυκλοφόρησαν από ρωσικού λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως έχουν επισημάνει οι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων factcheck.ge και stopfake.org.

Στιγμιότυπα αναρτήσεων στο Facebook που συντάχθηκαν στη ρωσσική γλώσσα. Πηγή εικόνας: factcheck.ge

Η φωτογραφία του υπό εξέταση μεταλλίου θέτει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας, που αποκλείουν την πιθανότητα να είναι αυθεντικό.

Το εξεταζόμενο μετάλλιο δεν έχει καμία ομοιότητα με άλλα γνωστά πολεμικά και στρατιωτικά μετάλλια της Ουκρανίας. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Ενδεικτικά, τα μετάλλια καθορίζονται με βάση προεδρικό «διάταγμα» (Указ, δηλαδή Διάταγμα του Προέδρου της Ουκρανίας – Указ Президента України) και όχι «διάταξη» ή «τάξη» (Наказ – βλ. τον όρο Наказ στα ρωσσικά), όπως γράφει στο μετάλλιο της φωτογραφίας. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Παράδειγμα απονεμηθέντος μεταλλίου:  «За бездоганну службу».
Σύγκριση φωτογραφίας από αγγελία στο διαδίκτυο, με άλλη φωτογραφία του μεταλλίου.
Παραδείγματα μεταλλίων που απονέμονται στην Ουκρανία. Πηγή εικόνας: StopFake.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ως υπογράφων του υπό εξέταση μεταλλίου φέρεται ο “В. А. Зеленський”, δηλαδή προφανώς ο τρέχων πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο, η συντομογραφία θα μπορούσε να ανταποκρίνεται μόνον στη ρωσική εκδοχή αναγραφής του πλήρους ονόματός του, δηλαδή Влади́мир Алекса́ндрович Зеле́нский. Στην ουκρανική γλώσσα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ονομάζεται Володимир Олександрович Зеленський, οπότε τα αρχικά του (όνομα, πατρώνυμο) θα μπορούσαν να γραφούν εν συντομογραφία μόνο ως “В. О.” σε έγγραφο στην ουκρανική γλώσσα (αναμενόμενα, θα έπρεπε να αναγράφεται ως “В. О. Зеленський”).

Επίσης, είναι προβληματική η αναφορά σε «κατάκτηση της Κριμαίας». Σε νομοθετικά έγγραφα της Ουκρανίας και με βάση το ουκρανικό σύνταγμα, η περιοχή της Κριμαίας αναφέρεται επισήμως ως «Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας» και αποτελεί διοικητική περιφέρεια εντός της επικράτειας του ουκρανικού κράτους, υπό “de facto” ρωσική κατοχή. Η απλοϊκή αναφορά της περιοχής ως «Κριμαίας» και η χρήση του όρου «κατάκτηση» από ουκρανικές αρχές για ουκρανικό έδαφος αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η φωτογραφία δεν δείχνει πραγματικό μετάλλιο που θεσπίστηκε από την Ουκρανία.

Παράλληλα, δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουμε κανένα άλλο στοιχείο που να υποδεικνύει την αυθεντικότητα του μεταλλίου, ή επαληθεύσιμα στοιχεία όπως υπογραφή, σφραγίδα, αριθμός μεταλλίου ή θεσμικού κειμένου που το καθιερώνει ή το απονέμει στον κάτοχο.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ουκρανία σχεδίαζε κάποια γενικευμένη επίθεση στις αρχές του 2022, και έγγραφα που έδωσαν ρωσικές αρχές στη δημοσιότητα ως απόδειξη για κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζουν τον εν λόγω ισχυρισμό, όπως πρόσφατα έχουμε επισημάνει.

Συμπέρασμα

Οι φωτογραφίες ενός μεταλλίου που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν δείχνουν ότι η Ουκρανία είχε κατασκευάσει εκ των προτέρων στρατιωτικά μετάλλια για την «κατάκτηση της Κριμαίας» πριν την έναρξη του πολέμου. Το υπό εξέταση μετάλλιο περιέχει ουσιώδη λάθη στην ουκρανική γλώσσα και σημαντικές αναντιστοιχίες σε σχέση με την διαδικασία καθιέρωσης και απονομής στρατιωτικών μεταλλίων στη χώρα. Κανένα στοιχείο δεν υποδεικνύει ότι πρόκειται για πραγματικό μετάλλιο που είχε θεσπιστεί στην Ουκρανία.