Ποιοι είμαστε
Αρχική Έγγραφα που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ΔΕΝ αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία ετοίμαζε επίθεση στο Ντονμπάς στις αρχές Μαρτίου 2022ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Έγγραφα που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ΔΕΝ αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία ετοίμαζε επίθεση στο Ντονμπάς στις αρχές Μαρτίου 2022

26 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Η Ρωσία παρουσίασε απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία είχε σχεδιάσει επίθεση εναντίον των περιοχών του Ντονμπάς το Μάρτιο του 2022.

Συμπέρασμα:

Τα έγγραφα περιέχουν οδηγίες για την οργάνωση της εκπαίδευσης και προετοιμασίας μιας «τακτικής ομάδα τάγματος» μερικών εκατοντάδων ανδρών, που θα προερχόταν από μία Ταξιαρχία της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας. Στόχος των ασκήσεων ήταν, η εν λόγω ομάδα, να καταστεί επιχειρησιακά ικανή να εκτελέσει ειδικά καθήκοντα μάχης στην, εξελισσόμενη από το 2018, Επιχείρηση Κοινών Δυνάμεων στο Ντονμπάς, υπό τις διαταγές αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Στα επίμαχα έγγραφα δεν περιέχεται καμία συγκεκριμένη πληροφορία για τον τόπο, χρόνο, τρόπο δράσης της συγκεκριμένης μονάδας στην εν λόγω επιχείρηση, ούτε αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη πληροφορία και διαταγή για γενική επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς. Ενδεικτικά, το έγγραφο δεν περιέχει αναφορές σε συγκεκριμένους επιθετικούς στόχους και αντικειμενικούς σκοπούς, μονάδες που συμμετέχουν, ημερομηνίες, τρόπους επίθεσης και ελιγμού, τόπους και στόχους δράσης.

Στις αρχές Μαρτίου 2022, κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως τα απόρρητα ουκρανικά έγγραφα που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία ετοίμαζε επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς στις αρχές Μαρτίου. Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: tvopen.gr, pronews.gr, militaire.gr, nikolaosanaximandros.gr, hellenicforce.com, kanenazori.com

Ειδικότερα, στις 9 Μαρτίου 2022, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV, σε ρεπορτάζ του Θανάση Αυγερινού, αναφέρθηκαν τα εξής:

Είναι η πρώτη είδηση εδώ των ρωσικών δελτίων: υπάρχουν, και δημοσιοποιούνται, μια σειρά έγγραφα και αποφάσεις του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί λένε ότι τα πήραν από μονάδες του Ουκρανικού Στρατού και της Ουκρανικής Εθνοφρουράς που καταλαμβάνουν. [Στα έγγραφα] περιγράφεται το σχέδιο μιας τεράστιας κινητοποίησης δυνάμεων στα σύνορα -στα διοικητικά όρια τελοσπάντων- του Ντονμπάς, και την προετοιμασία μιας επιχείρησης, κατά το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, το Μάρτιο που θα ξεκινούσε από τις ουκρανικές δυνάμεις εναντίον Ντονμπάς. Επομένως, οι Ρώσοι στρατιωτικοί φαίνεται να στηρίζουν τον Αρχιστράτηγό τους, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και ειδικά το επιχείρημα ότι αν δεν ξεκινούσε η Ρωσία τον πόλεμο, θα ήταν αναγκασμένη να τον υποστεί, τρέχοντας να προλάβει την επίθεση που θα γινόταν από τον ουκρανικό στρατό στους ρωσόφωνους του Ντονμπάς. Το ίδιο έλεγαν και οι ρωσόφωνοι του Ντονμπάς, που αντιμετωπίζουν διαφορετικά τον ερχομό του ρωσικού στρατού, όχι ως εισβολή, αλλά ως απελευθέρωση (…).

Το επίμαχο απόσπασμα της τηλεοπτικής εκπομπής, το οποίο κυκλοφόρησε στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην αρχή του παρακάτω βίντεο:

Τι ισχύει

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός βασίζεται σε έξι σελίδες εγγράφων από στρατιωτικές αρχές της Ουκρανίας που έδωσαν στη δημοσιότητα το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στις 9 Μαρτίου 2022, συνοδεία των εξής σχολίων:

Διαβαθμισμένα έγγραφα (διαταγή του Διοικητή της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας) που αποκτήθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας: το καθεστώς του Κιέβου προετοίμαζε κρυφά μια επιθετική επιχείρηση κατά του Ντονμπάς, προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2022.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας, Υποστράτηγο Ιγκόρ Κονασένκοφ, όπως μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Telegram και από την Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα στο Facebook:

Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, απόρρητα έγγραφα της διοίκησης της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας αποκτήθηκαν από Ρώσους στρατιωτικούς. Αυτά τα έγγραφα επιβεβαιώνουν τη μυστική προετοιμασία από το καθεστώς του Κιέβου για μια επιθετική επιχείρηση στο Ντονμπάς τον Μάρτιο του 2022.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δημοσιεύει την αυθεντική μυστική διαταγή του διοικητή της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, Αντιστρατήγου Νικολάι Μπαλάν, με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2022.

Διαταγή “Σχετικά με την οργάνωση της εκπαίδευσης μιας τακτικής ομάδας τάγματος της 4ης επιχειρησιακής ταξιαρχίας για εκτέλεση (ειδικών) καθηκόντων μάχης στην επιχείρηση κοινών δυνάμεων ως μέρος μιας ταξιαρχίας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας”.

Το έγγραφο απευθύνεται στους επικεφαλής του βόρειου Κιέβου, της νότιας Οδησσού και των δυτικών εδαφικών τμημάτων της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας. Η διαταγή, που εστάλη στη διοίκηση της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, εξηγεί το σχέδιο για την προετοιμασία μιας από τις ομάδες σοκ για επιθετικές επιχειρήσεις στη ζώνη της λεγόμενης «Επιχείρησης Κοινών Δυνάμεων» στο Ντονμπάς.

Το έγγραφο εγκρίνει την οργανωτική δομή της τακτικής ομάδας τάγματος της 4ης Επιχειρησιακής Ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς, την οργάνωση της συνολικής υποστήριξής της και την ανάθεσή της στην 80η χωριστή ταξιαρχία αεροπορικής επίθεσης της Ουκρανίας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι από το 2016, αυτός ο σχηματισμός των στρατευμάτων αεροπορικής επίθεσης της Ουκρανίας εκπαιδεύεται από Αμερικανούς και Βρετανούς εκπαιδευτές στο πλαίσιο των προγραμμάτων εκπαίδευσης «πρότυπο ΝΑΤΟ» στο Λβιβ.

Σύμφωνα με τη διαταγή, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Εθνικής Φρουράς είχε επιφορτιστεί με την οργάνωση της κοινής εκπαίδευσης μάχης της τακτικής ομάδας τάγματος της Εθνικής Φρουράς ως μέρος της 80ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου, 2022.

Εφιστώ την προσοχή σας ότι έως και πέντε παράγραφοι της 4ης παραγράφου είναι αφιερωμένες στα θέματα της προσεκτικής επιλογής του προσωπικού, της εξέτασης των ψυχολόγων και της διασφάλισης του υψηλού κινήτρου τους.

Για το λόγο αυτό, στους στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς παρέχεται «οπτικό, πληροφοριακό και προπαγανδιστικό υλικό, σημαίες και προϊόντα εκτύπωσης».

Ο αναπληρωτής διοικητής της Εθνοφρουράς για τη Στελέχωση (προσωπικού) διατάχθηκε να οργανώσει “ένα αποτελεσματικό σύστημα ηθικής και ψυχολογικής υποστήριξης για την τακτική ομάδα τάγματος της 4ης επιχειρησιακής ταξιαρχίας, εσωτερικές επικοινωνίες διοικητών με υφισταμένους, ενημέρωση”. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να παρέχεται «εξήγηση στο προσωπικό για τις αποφάσεις διοίκησης και τη σημασία των επερχόμενων καθηκόντων».

Εφιστώ ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι η 12η παράγραφος του διατάγματος απαγορεύει την αποστολή στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς που έδειξαν «μη ικανοποιητικά» αποτελέσματα ψυχολογικών εξετάσεων σύμφωνα με το κριτήριο της «όρεξης κινδύνου» στον τομέα της κοινής εκπαίδευσης διοίκησης και στον τομέα «αντιμετώπιση ειδικών καθηκόντων».

Όλες οι εκδηλώσεις της κοινής μάχης εκπαίδευσης των εθνικιστών διατάσσονται να ολοκληρωθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί περαιτέρω η εκπλήρωση των αποστολών μάχης στο πλαίσιο της ουκρανικής «Επιχείρησης Κοινών Δυνάμεων» στο Ντονμπάς. Το έγγραφο περιέχει τις πρωτότυπες υπογραφές των αξιωματούχων της διοίκησης της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας που είναι υπεύθυνοι για τα καθήκοντα.

Θυμόμαστε τις δηλώσεις της ηγεσίας του καθεστώτος του Κιέβου που αναπαράχθηκαν από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης τον Φεβρουάριο, ότι δεν υπήρχαν σχέδια για ένοπλη κατάληψη των λαϊκών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ. Για την επιθυμία τους να επιλύσουν όλα τα ζητήματα με «πολιτικό και διπλωματικό τρόπο». Ωστόσο, τα πρωτότυπα των μυστικών στρατιωτικών εγγράφων της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας αποδεικνύουν ξεκάθαρα την αναλήθεια αυτών των δηλώσεων.

Μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που διεξήχθη από τις 24 Φεβρουαρίου, απέτρεψε μια μεγάλης κλίμακας επιθετική επιχείρηση των ουκρανικών στρατευμάτων στις λαϊκές δημοκρατίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι οι εξής:

Αναζητήσαμε το ακριβές κείμενο των εν λόγω εγγράφων και θα βρείτε τη μετάφραση στα ελληνικά εδώ.

Στο έγγραφο, περιγράφονται οδηγίες και διαταγές για τη σύνθεση «τακτικής ομάδας τάγματος» (Батальйонна тактична групаБТГр), μιας προσωρινής, μικρής και ευέλικτης, διακλαδικής μονάδας στη βάση τάγματος, η οποία συνήθως αριθμεί 300-800 άτομα, και είναι υψηλής ετοιμότητας για αποστολές ελιγμού σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για έναν στρατιωτικό σχηματισμό που δομείται συχνά στις ρωσικές και ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Η Ρωσία διέθετε το 2021 περίπου 170 «τακτικές ομάδες τάγματος» (ΤΟΤ). Συνήθως, μια ΤΟΤ δημιουργείται με βάση ένα μηχανοποιημένο τάγμα ή ίλη αρμάτων μάχης, στο οποίο ανατίθεται άρμα ή μηχανοποιημένος λόχος, αντίστοιχα. Η ΤΟΤ ενισχύεται περαιτέρω από άλλους τύπους στρατευμάτων, όπως πυροβολικό, μηχανικό και διαβιβάσεις.

Αυτή η ομάδα χρησιμοποιείται για την εκτέλεση αποστολών τόσο στην άμυνα (διατήρηση σημαντικών περιοχών, συνόρων και θέσεων, απόκρουση της επίθεσης του εχθρού, αντιμετώπιση προωθούμενων στρατευμάτων του εχθρού), όσο και στην επίθεση (πλήγματα στην άμυνα του εχθρού, η καθήλωση ή καταστροφή των αμυνόμενων μονάδων, κατάληψη σημαντικών περιοχών, συνόρων και εγκαταστάσεων, υπέρβαση υδάτινων εμποδίων, καταδίωξη του εχθρού, επιδρομές). [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6]

Η τακτική ομάδα τάγματος της οποίας η οργάνωση και εκπαίδευση , αλλά όχι οι αποστολές, περιγράφεται στα υπό εξέταση έγγραφα, θα προερχόταν από την 4η Εδαφική-Επιχειρησιακή Ταξιαρχία της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας. Η 4η Επιχειρησιακή Ταξιαρχία, η οποία ονομάζεται “4-та бригада оперативного призначення НГ” στα Ουκρανικά, συντομογραφείται ως 4 БрОП. H «Μονάδα 3018», που αναφέρεται στην αρχή του εγγράφου, και η οποία φέρεται να υπήρξε ένας από τους παραλήπτες του πρώτου εγγράφου, είναι το κωδικοποιημένο όνομα για την 4 БрОП.

Τα τελευταία χρόνια, και έως την έναρξη του πρόσφατου πολέμου, οπότε ορισμένες εγκαταστάσεις της φέρεται να περιήλθαν υπό τον έλεγχο ρωσικών στρατευμάτων, η 4 БрОП ήταν σταθμευμένη στο Γκοστομέλ (Гостомель), πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου, και ήταν γνωστή ως «Ταξιαρχία Ταχείας Αντίδρασης» της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Η εν λόγω ΤΟΤ είχε λάβει διαταγές για να οργανωθεί και να εκπαιδευτεί σε στρατιωτικά γυμνάσια (ασκήσεις) «συντονισμού μάχης» και να μεταφερθεί σταδιακά υπό τις διαταγές της 80ης Ξεχωριστής Αεροπορικής/Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (80-та окрема десантно-штурмова бригада) που εδρεύει στο Λβιβ (πόλη στη δυτική Ουκρανία), έναν αερομεταφερόμενο σχηματισμό που ανήκει στα Στρατεύματα Αεροπορικής-Αερομεταφερόμενης Επίθεσης, έναν εκ των 5 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (στα ουκρανικά ονομάζεται ДШВ ЗСУ).

Η προετοιμασία της ΤΟΤ για «εκτέλεση (ειδικών) μάχιμων καθηκόντων στην Επιχείρηση Κοινών Δυνάμεων» αναφέρεται ως θέμα της διαταγής. H “Операція Об’єднаних сил” (Joint Forces Operation) έχει υπάρξει ενεργή, ως την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, στρατιωτική επιχείρηση της Ουκρανίας «για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ντονμπάς και την κοινωνική του αναβίωση». Έχει ξεκινήσει από το 2018, στη θέση της λεγόμενης «Αντιτρομοκρατικής Επιχείρησης», με αφορμή τον πόλεμο του Ντονμπάς (2014-) στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Στο έγγραφο μνημονεύεται αρκετές φορές το МЦМБ (ΣΤΑΡΙΤΣΙ), όπου διατασσόταν να λάβει χώρα μεγάλο μέρος των ασκήσεων. Πρόκειται για το “Міжнародний центр миротворчості та безпеки“, δηλαδή «Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλειας», που βρίσκεται στο Σταρίτσι (Старичі), χωριό στην επαρχία του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

Με λίγα λόγια, μια ειδικά συσταθείσα ευέλικτη και μάχιμη μονάδα της Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς, προερχόμενη από μονάδα στα ΒΔ του Κιέβου, διατάσσεται να οργανωθεί και να εκπαιδευθεί σε «συντονισμό μάχης» μεταφερόμενη σε εγκαταστάσεις στην περιοχή του Λβιβ, στη Δυτική Ουκρανία, με σκοπό να τεθεί υπό τις διαταγές αερομεταφερόμενης μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά, χωρίς να προσδιορίζεται πότε, σε μη κατονομαζόμενες ή περιγραφόμενες στο έγγραφο αποστολές ειδικών μάχιμων καθηκόντων, στο πλαίσιο της λεγόμενης Επιχείρησης Κοινών Δυνάμεων.

Στο έγγραφο δεν περιέχεται καμία συγκεκριμένη πληροφορία για την όποια δράση, τόπο, χρόνο, τρόπο συμμετοχής της εν λόγω «τακτικής ομάδας τάγματος» στην ήδη εξελισσόμενη από το 2018 «Επιχείρηση Κοινών Δυνάμεων». Το έγγραφο δεν αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα σε καμία συγκεκριμένη, νέα, γενική στρατιωτική επιχείρηση της Ουκρανίας, με συγκεκριμένους στόχους και αντικειμενικούς σκοπούς, μονάδες που συμμετέχουν, ημερομηνίες, τρόπους επίθεσης και ελιγμού, τόπους και στόχους δράσης κοκ.

Σε κανένα σημείο του εγγράφου δεν υπάρχει αναφορά σε σχεδιαζόμενη επίθεση των Ουκρανικών ΕΔ στο Ντονμπάς τον Μάρτιο του 2022, όπως ισχυρίζονται οι ρωσικές aρχές.

Ο οργανισμός διασταύρωσης ειδήσεων StopFake.org ήρθε σε επικοινωνία με εκπρόσωπο της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, και στο σχετικό άρθρο του επισημαίνονται τα εξής:

[Σύμφωνα με την Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας,] το έγγραφο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Ντονμπάς. «Αυτή είναι μια τυπική διαταγή για τη διεξαγωγή τακτικών κοινών εκπαιδευτικών συνασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας στο Στάριτσι (περιοχή Λβιβ). Τέτοιες εντολές εκδίδονται τακτικά κάθε χρόνο. Αυτό το έγγραφο αφορά την οργάνωση ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης».

Η Εθνοφρουρά της Ουκρανίας επεσήμανε επίσης την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς οποιωνδήποτε στόχων της επίθεσης. «Αυτό το έγγραφο δεν έχει καμία σχέση με τον σχεδιασμό μιας επιθετικής επιχείρησης. Είναι προφανές ότι το σχέδιο μιας επιθετικής επιχείρησης πρέπει να προβλέπει την παρουσία κάποιων συγκεκριμένων στόχων, που δεν υπάρχουν στο έγγραφο. Δεν πρόκειται για εντολή να βαδίσουν σε κάποια θέση στη ζώνη της ΕΚΔ, ακολουθούμενη από ανάπτυξη για επίθεση. Αυτή είναι μια εντολή για τη διεξαγωγή συντονισμού μάχης στην περιοχή του Λβιβ», ανέφερε η Εθνική Φρουρά.

Διάψευση του ισχυρισμού για απόδειξη σχεδιασμένης επίθεσης στο Ντονμπάς απέστειλε η Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας και στον οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων LeadStories.

Ενώ η περιοχή του Ντονμπάς αναφερόταν στο έγγραφο, σύμφωνα με δηλώσεις του Christo Grozev, εκτελεστικού διευθυντή της Bellingcat, στον οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων PolitiFact:

Δεν επρόκειτο καν για σημαντικό μέρος του εγγράφου, ούτε δηλώθηκε με έννοια επίθεσης: αυτά τα δύο στοιχεία προέκυψαν παραπλανητικά κατά τη ρωσική παρουσίαση.

Όπως ανέφερε το Politifact, το οποίο βασίστηκε στη συνδρομή μελών της ομάδας ελέγχου γεγονότων ScienceFeedback για τη μετάφραση:

[Το έγγραφο] περιλαμβάνει οδηγίες για τη διεξαγωγή εκπαίδευσης ταγμάτων για την εκπλήρωση καθηκόντων στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Δεν υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες για το πότε, πού και τι είδους επιχειρήσεις, επομένως το έγγραφο δεν αποδεικνύει τον ισχυρισμό ότι “χωρίς καμία αμφιβολία” η Ουκρανία ετοίμαζε επίθεση στο Ντονμπάς τον Μάρτιο του 2022.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα έγγραφα είχαν εκδοθεί εβδομάδες μετά την κυκλοφορία πληροφοριών διεθνώς περί σχεδίου και κινήσεων προετοιμασίας από τη πλευρά της Ρωσίας για μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά ουκρανικών εδαφών, που, παρά τις συνεχείς επίσημες διαψεύσεις από τη Ρωσία, επιβεβαιώθηκαν στην πράξη.

Τους ισχυρισμούς περί αποδείξεων λειτουργίας μυστικών εργαστηρίων κατασκευής βιολογικών όπλων στην Ουκρανία υπό την αιγίδα των ΗΠΑ έχουμε εξετάσει σε προηγούμενα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, και εδώ.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, οι έξι σελίδες εγγράφων από στρατιωτικές αρχές της Ουκρανίας οι οποίες κυκλοφόρησαν σε μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία είχε σχεδιάσει επίθεση κατά του Ντονμπάς το Μάρτιο του 2022.

Στην πραγματικότητα, τα έγγραφα περιέχουν οδηγίες για την οργάνωση της εκπαίδευσης και προετοιμασίας μιας «τακτικής ομάδα τάγματος» μερικών εκατοντάδων ανδρών, που θα προερχόταν από μία Ταξιαρχία της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας. Στόχος των ασκήσεων ήταν, η εν λόγω ομάδα, να καταστεί επιχειρησιακά ικανή να εκτελέσει ειδικά καθήκοντα μάχης στην, εξελισσόμενη από το 2018, Επιχείρηση Κοινών Δυνάμεων στο Ντονμπάς, υπό τις διαταγές αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Στα επίμαχα έγγραφα δεν περιέχεται καμία συγκεκριμένη πληροφορία για τον τόπο, χρόνο, τρόπο δράσης της συγκεκριμένης μονάδας στην εν λόγω επιχείρηση, ούτε αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη πληροφορία και διαταγή για γενική επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς. Ενδεικτικά, το έγγραφο δεν περιέχει αναφορές σε συγκεκριμένους επιθετικούς στόχους και αντικειμενικούς σκοπούς, μονάδες που συμμετέχουν, ημερομηνίες, τρόπους επίθεσης και ελιγμού, τόπους και στόχους δράσης.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.