Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη δωρεάς ηλεκτρονικών συσκευών με το όνομα της WalmartSCAMS

Απάτη δωρεάς ηλεκτρονικών συσκευών με το όνομα της Walmart

7 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η εταιρεία Walmart δωρίζει ηλεκτρονικές συσκευές σε χρήστες του Facebook.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για διαδικτυακή απάτη, με σκοπό την εγγραφή των θυμάτων σε συνδρομητικές υπηρεσίες.

Χιλιάδες κοινοποιήσεις στο Facebook γνώρισαν αναρτήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία Walmart, δωρίζει ψηφιακές συσκευές. Ωστόσο, πρόκειται για απάτη.

Παρακάτω βλέπουμε τις εν λόγω αναρτήσεις, που κάνουν λόγο για δωρεά φορητών υπολογιστών και τηλεοράσεων:

Τι ισχύει

Η εταιρεία Walmart διευθύνει σειρά επιτυχημένων υπεραγορών διεθνώς, και το 2020, αποτελούσε την επιχείρηση με την υψηλότερη ροή εσόδων. Ωστόσο, η εν λόγω εταιρεία δεν διαθέτει κανένα κατάστημα εγχώρια ή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε να δωρίζει προϊόντα σε κατοίκους της Ελλάδας.

Επιπλέον, οι φωτογραφίες που περιέχονται στις αναρτήσεις, στην πραγματικότητα είχαν προηγουμένως αναρτηθεί σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, άσχετες με την Walmart. Παραθέτουμε 3 ενδεικτικά παραδείγματα:

Επίσης, οι σελίδες Facebook που δημοσίευσαν τις εν λόγω αναρτήσεις δημιουργήθηκαν πολύ πρόσφατα, και δεν περιέχουν αναρτήσεις άλλου τύπου:

Όλες οι αναρτήσεις παροτρύνουν τους χρήστες να αλληλεπιδράσουν με αυτές και να τις προωθήσουν, και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, μία εξ αυτών παραπέμπει τους χρήστες σε μια ιστοσελίδα με την ονομασία “Walmart Fans”:

Εντός της σελίδας, ο χρήστης παροτρύνεται να εγγραφεί, ώστε να διεκδικήσει το δώρο του:

Επιλέγοντας τον εν λόγω σύνδεσμο, ο χρήστης επισκέπεται την ιστοσελίδα smrturl.co, απ’ όπου ανακατευθύνεται σε μια ποικιλία συνδρομητικών υπηρεσιών:

Μια αντίστοιχη απάτη δήθεν δωρεάς αυτοκινήτου, η οποία και πάλι λειτουργούσε μέσω ανακατεύθυνσης της ιστοσελίδας smrturl.co, είχαμε ερευνήσει σε προηγούμενο άρθρο μας.

Ανακοίνωση για αντίστοιχες διαδικτυακές απάτες έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτήν συστήνει στους χρήστες τα εξής:

  • δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
  • να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα,
  • η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των “όρων συμμετοχής”, οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.

Παρέμβαση για τις χρεώσεις μηνυμάτων από 5ψηφια νούμερα είχε κάνει και Συνήγορος του Καταναλωτή με επιστολή που είχε στείλει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Για την ενημέρωση των πολιτών για το εν λόγω ζήτημα η ΕΕΤΤ δημιούργησε το ακόλουθο βίντεο.

Συμπέρασμα

Οι επίμαχες αναρτήσεις δεν αφορούν δωρεά προϊόντων από την εταιρεία Walmart, αλλά διαδικτυακή απάτη, με σκοπό την εγγραφή των θυμάτων σε συνδρομητικές υπηρεσίες.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.