Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο από τη Βουλή της Σλοβακίας ΔΕΝ δείχνει ότι η Σλοβακία στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της ΟυκρανίαςΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Βίντεο από τη Βουλή της Σλοβακίας ΔΕΝ δείχνει ότι η Σλοβακία στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας

10 Απρ
2022

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο που δείχνει Σλοβάκους βουλευτές να βρέχουν ουκρανική σημαία στα έδρανα του κοινοβουλίου, αποτελεί απόδειξη πως η Σλοβακία στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Συμπέρασμα:

Το επίμαχο βίντεο απεικονίζει περιστατικό που έλαβε χώρα στις 8 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή αρκετές ημέρες πριν από την εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Οι βουλευτές που συμμετείχαν ανήκαν σε κόμμα της αντιπολίτευσης. Η Σλοβακία, μέσω των αρμόδιων θεσμών της, έχει εκφραστεί υπέρ της Ουκρανίας, και έχει προβεί σε ενέργειες για την έμπρακτη στήριξή της.

Ένα βίντεο, που δείχνει Σλοβάκους βουλευτές να βρέχουν ουκρανική σημαία στα έδρανα του κοινοβουλίου, αναρτήθηκε σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως απόδειξη πως η Σλοβακία στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Το περιστατικό που καταγράφηκε στο υπό εξέταση βίντεο συνέβη στις 8 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή αρκετές ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Το συμβάν με τη σημαία της Ουκρανίας έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για ψήφιση αμυντικής συνθήκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία, παρά το περιστατικό με τη σημαία, κατέληξε την επομένη σε υπερψήφιση και κύρωση της συνθήκης (ψήφοι 79-60).

Στο περιστατικό ενεπλάκησαν οι βουλευτές του ακροδεξιού και νεοναζιστικού κόμματος Ľudová strana naše Slovensko (ĽSNS) Peter Krupa και Andrej Medvecký. Πρόκειται για τους δύο άνδρες στο πάνω μέρος του βίντεο που κρατάνε τη σλοβακική σημαία, εκ των οποίων ο δεύτερος περιέλουσε με νερό την ουκρανική σημαία και έναν άλλο βουλευτή. Μπροστά τους κρατούσαν τη σημαία της Ουκρανίας δύο βουλευτές του κεντροδεξιού συνασπισμού Sloboda a solidarita (SaS), η Jana Bittó Cigániková και ο Miroslav Žiak, που καταβρέχτηκε από τον Medvecký.

Πηγή στιγμιοτύπου: sme.sk

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο από την συνεδρίαση της 08/02/2022 και το επίμαχο περιστατικό:

Οι βουλευτές που προέβησαν στις ανωτέρω πράξεις δεν αποτελούν μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού κομμάτων, αλλά συγκαταλέγονται στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Δεν αντιπροσωπεύουν τη χώρα τους αναφορικά με την εξωτερική πολιτική. Μάλιστα, τοπική αστυνομική αρχή ανέφερε ότι διερευνά την ενέργειά τους από ποινικής άποψης.

Ο Υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Jaroslav Naď, ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για τις εικόνες στο εθνικό κοινοβούλιο.

Στην πραγματικότητα, η Σλοβακία, που εξακολουθεί να είναι μέλος του NATO, έχει εκφραστεί μέσω των αρμόδιων θεσμών της υπέρ της Ουκρανίας, την οποία έχει στηρίξει, ή δεσμευτεί να στηρίξει, έμπρακτα στο πλαίσιο στρατιωτικής υποστήριξης και περίθαλψης προσφύγων. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7][πηγή 8]

Στιγμιότυπο από τον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβακίας στο Twitter. [πηγή στιγμιοτύπου]
Φωτογραφία που ανήρτησε ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Eduard Heger, στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. Απεικονίζεται σε χειραψία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. [πηγή]

Συμπέρασμα

Διάφορες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Μάρτιο του 2022 αναπαρήγαγαν ένα βίντεο με Σλοβάκους βουλευτές στα έδρανα του εθνικού τους κοινοβουλίου να ρίχνουν νερό σε ουκρανική σημαία ως απόδειξη στήριξης της Σλοβακίας προς τη Ρωσία. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου 2022, εβδομάδες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι βουλευτές ανήκαν σε κόμμα της αντιπολίτευσης. Η Σλοβακία, μέσω των αρμόδιων θεσμών της, έχει εκφραστεί υπέρ της Ουκρανίας και έχει προβεί σε ενέργειες για την έμπρακτη στήριξή της.