Ποιοι είμαστε
Αρχική H Καλιφόρνια ΔΕΝ εισάγει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της βρεφοκτονίαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

H Καλιφόρνια ΔΕΝ εισάγει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της βρεφοκτονίας

12 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Η Καλιφόρνια εισάγει νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις μητέρες να σκοτώνουν τα μωρά τους έως και 7 ημέρες μετά τη γέννηση.

Συμπέρασμα:

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να προστατέψει γυναίκες από το να κατηγορηθούν ή να διωχθούν για πράξεις ή παραλείψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, οι οποίες σχετίζονται με τυχόν δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης (αποβολή, θνησιγένεια, αιφνίδιος βρεφικός θάνατος κ.ο.κ.) και όχι με άλλες αξιόποινες πράξεις. Η βρεφοκτονία δεν εντάσσεται στο νομοσχέδιο, και διώκεται κανονικά σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο της πολιτείας της Καλιφόρνια.

Δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες και ιστολόγια, από τις αρχές Απριλίου του 2022, προβάλλουν τον ισχυρισμό πως η πολιτεία της Καλιφόρνια, με νομοσχέδιο που πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση, θα νομιμοποιήσει τη βρεφοκτονία, επιτρέποντας στις γυναίκες να σκοτώνουν τα παιδιά τους μέσα στις πρώτες 7 ημέρες μετά την γέννησή τους χωρίς νομικές επιπτώσεις. Ο εν λόγω ισχυρισμός όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: tasthyras.wordpress.com, parosnews.net, makeleio.gr, ksipnistere.com, esytrikkaion.blogspot.com

Παραδείγματα αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Η Καλιφόρνια εισάγει νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις μητέρες να σκοτώνουν τα μωρά τους έως και 7 ημέρες μετά τη γέννηση

Μετά από παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ εργάζεται πάνω σε ένα νέο νομοσχέδιο INFANTICIDE που θα νομιμοποιήσει τη δολοφονία παιδιών έως τον εννέα μήνες κύησης και την εβδομάδα(ες) μετά τη γέννηση. Το νομοσχέδιο έχει προταθεί από το « Future of Abortion Council » του Newsom, το οποίο κάνει συστάσεις για «ενίσχυση και επέκταση» των αμβλώσεων στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το California AB 2223, μια μητέρα θα προστατεύεται από αστικές και ποινικές κατηγορίες για οποιεσδήποτε «ενέργειες ή παραλείψεις» που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη της. Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν όχι μόνο την άμβλωση σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, αλλά και τον «περιγεννητικό θάνατο». Ως περιγεννητικός θάνατος ορίζεται ο θάνατος ενός νεογνού έως και επτά ημερών ή περισσότερο.

Νομοθεσία της Καλιφόρνια για τη νομιμοποίηση της βρεφοκτονίας πριν και μετά τη γέννηση


Στην προτεινόμενη νομοθεσία που προτάθηκε από τη βουλευτή Buffy Wicks (D-Berkeley), η δολοφονία αγέννητων και γεννημένων παιδιών θα κωδικοποιηθεί ως νομική πράξη και θα διαφημιζόταν ως «αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών». Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Gavin Newsom προσπάθησε να διευρύνει την πρόσβαση στην άμβλωση και να κάνει την Καλιφόρνια «πολιτεία καταφύγιο» για αυτά τα λεγόμενα δικαιώματα των γυναικών. Το νέο νομοσχέδιο προστατεύει όποιον «βοηθά ή βοηθά μια έγκυο στην άσκηση» αυτών των λεγόμενων δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο δίνει επίσης στις μητέρες τη νέα εξουσία να μηνύουν τα αστυνομικά τμήματα εάν ένας αστυνομικός συλλάβει οποιονδήποτε συνωμοτεί για να σκοτώσει μωρά.

«Μια πολιτική κουλτούρα που δικαιολογεί τη δολοφονία εκατομμυρίων παιδιών στη μήτρα κηρύσσει τώρα ανοιχτή σεζόν για ανεπιθύμητα νεογνά. Κάθε Καλιφορνέζος πρέπει να αντιταχθεί σε αυτό το αποτρόπαιο νομοσχέδιο», δήλωσε ο Τζόναθαν Κέλερ, Πρόεδρος του Οικογενειακού Συμβουλίου της Καλιφόρνια. Οι υπέρμαχοι της ζωής έχουν αγωνιστεί για τα δικαιώματα των αγέννητων παιδιών για δεκαετίες και κατανοούν ότι δεν υπάρχει ηθική διαφορά μεταξύ του τερματισμού της ζωής ενός παιδιού λίγες μέρες πριν τη γέννηση ή την επόμενη μέρα. Μια κοινωνία που αποδέχεται την ανεξέλεγκτη δολοφονία μωρών στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο θα επιτρέψει τελικά τη δολοφονία των μωρών μετά τη γέννηση.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Life Legal Defense Foundation, Alexandra Snyder, εξέδωσε δήλωση, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο για βρεφοκτονία. «Το AB 2223 δεν είναι μόνο ένα νομοσχέδιο υπέρ των αμβλώσεων – καταργεί όλες τις αστικές και ποινικές κυρώσεις για τη θανάτωση μωρών που γεννιούνται ζωντανά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Το νομοσχέδιο εξουσιοδοτεί ρητά κάθε άτομο να διευκολύνει καθυστερημένες αμβλώσεις και βρεφοκτονίες χωρίς νομικές επιπτώσεις. Το Life Legal καταδικάζει τη χρήση ευφημισμών όπως «προσωπικές αναπαραγωγικές αποφάσεις» και «αναπαραγωγική δικαιοσύνη» για να δικαιολογήσει και να ενθαρρύνει τη θανάτωση μωρών εντός και εκτός της μήτρας».

Η βιομηχανία των αρπακτικών αμβλώσεων κακοποιεί τις γυναίκες για να κλέβει το δικαίωμα στη ζωή από μια ολόκληρη γενιά

Για δεκαετίες, η βιομηχανία των αρπακτικών αμβλώσεων είπε στις γυναίκες ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι παρά μια «σώμα κυττάρων». Αναγκάζοντας τις γυναίκες να πιστεύουν ότι μπορούν να στρατολογήσουν επαγγελματίες γιατρούς για να απορρίψουν την ανθρώπινη ζωή, το πλήθος υπέρ των αμβλώσεων επιδίωξε να στερήσει από μια ολόκληρη γενιά το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας. Τώρα, τα μωρά που είναι βιώσιμα εκτός της μήτρας κόβονται και απομακρύνονται με ηλεκτρική σκούπα λόγω των «δικαιωμάτων των γυναικών». Το πλήθος που υποστηρίζει τις αμβλώσεις έχει γίνει τόσο ηθικά διεφθαρμένο σε αυτό το θέμα, που τώρα συμφωνούν ότι δεν υπάρχει ηθική διαφορά μεταξύ του τερματισμού της ζωής ενός παιδιού μέρες πριν τη γέννηση ή ημέρες μετά τη γέννηση. Σύμφωνα με τη διεστραμμένη ιδεολογία τους, εάν το παιδί είναι ανεπιθύμητο, μπορεί να σκοτωθεί και να απορριφθεί με κάθε τρόπο, και δεν υπάρχουν συνέπειες για αυτό.

Ο εισαγγελέας του Ινστιτούτου Δικαιοσύνης του Ειρηνικού, Μάθιου ΜακΡέινολντς, δήλωσε ότι «οι νομοθέτες της Καλιφόρνιας έχουν ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή» στη διαβολική προσπάθειά τους να «νομιμοποιήσουν τη δολοφονία ωρών και ακόμη και εβδομάδων βρεφών». Έγραψε, «Δεν πρόκειται για επέκταση των δικαιωμάτων άμβλωσης. Αυτός είναι ένας βαθμός κακού που η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών, ανεξάρτητα από το πώς προσδιορίζουν πολιτικά, δεν μπορούν να το καταλάβουν. Θα εργαστούμε για να νικήσουμε αυτό το τρελό και διαβολικό νομοσχέδιο».

Τι ισχύει

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα επικαλούνται νομοσχέδιο που προτάθηκε για διαβούλευση από τη Buffy Wicks, μέλος της Συνέλευσης της Πολιτείας της Καλιφόρνια, η οποία αποτελεί μέρος του Νομοθετικού Σώματος της πολιτείας. Μπορείτε να διαβάσετε το νομοσχέδιο εδώ.

Η πρώτη εμφάνιση του ισχυρισμού πως αυτό θα νομιμοποιεί τη βρεφοκτονία έγινε στις 22 Μαρτίου 2022 σε άρθρο της ιστοσελίδας presscalifornia.com, η οποία συστηματικά δημοσιεύει ψευδές ειδήσεις. Δύο ημέρες αργότερα, ο ιστότοπος miamistandard.news αναδημοσίευσε τον ισχυρισμό, ο οποίος γνώρισε μεγάλη διάδοση στο εξωτερικό.

Το επίμαχο νομοσχέδιο όμως δεν αναφέρει, ούτε υπαινίσσεται, πως θα υπάρξει νομιμοποίηση της βρεφοκτονίας ή πως γυναίκες που σκοτώνουν τα μωρά τους δεν θα έχουν νομικές επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 1 (SECTION 1) του νομοσχεδίου διαβάζουμε τα εξής:

(c) Ένα κρίσιμο σημείο της υλοποίησης του αναπαραγωγικού δικαίου για τους ανθρώπους στην Καλιφόρνια είναι η διευκρίνιση πως δεν θα υπάρχουν αστικές και ποινικές κυρώσεις για πραγματικά, πιθανά ή εικαζόμενα αποτελέσματα εγκυμοσύνης.

(d) Σε όλη τη χώρα, άτομα έχουν διωχθεί ποινικά για αποβολές ή θνησιγένειες ή για αυτοδιαχείριση αμβλώσεων. Η Καλιφόρνια δεν έχει αποτελέσει εξαίρεση. Παρά τη σαφή νομοθεσία ότι ο τερματισμός μιας εγκυμοσύνης ή η αποβολή δεν είναι έγκλημα, η αστυνομία έχει διεξάγει έρευνες και οι εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει άτομα για ανθρωποκτονία σε περιπτώσεις αποβολής.

(e) Επίσης σε ολόκληρη τη χώρα, έγκυες βρίσκονται υπό την απειλή αστικών κυρώσεων για πραγματικά, πιθανά ή εικαζόμενα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης τους και άτομα που παρέχουν φροντίδα ή βοηθούν ανθρώπους να ασκήσουν τα δικαιώματα τους έχουν απειληθεί με αστικές κυρώσεις.

(i) Η απειλή της ποινικής δίωξης για το αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης μπορεί εν μέρει να εντοπιστεί σε απαρχαιωμένες διατάξεις που υποχρεώνουν τους ιατροδικαστές να διερευνήσουν ορισμένες αμβλώσεις και αποβολές. Με βάση αυτές τις διατάξεις, πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και ιδρύματα καταγγέλλουν άτομα στις αρχές για αποβολές, οδηγώντας σε επιζήμιες έρευνες, ακόμη και σε παράνομες διώξεις.

(j) Οι αστικές και ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε εγκύους είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τους αφροαμερικανούς, τους ιθαγενείς και άλλους μη-λευκούς, οι οποίοι βιώνουν ανεπιθύμητες εκβάσεις εγκυμοσύνης ως αποτέλεσμα συστημικών φυλετικών ανισοτήτων και είναι πιο πιθανό να τεθούν υπό έλεγχο κρατικών συστημάτων όπως την πρόνοια των παιδιών ή τη μετανάστευση.

(k) Η απειλή ποινικών διώξεων ή αστικών κυρώσεων σε εγκύους μέσω της πρόνοιας των παιδιών, της μετανάστευσης, της στέγασης ή άλλων νομικών συστημάτων έχει επιζήμια επίδραση στην ατομική και δημόσια υγεία. Όταν ένα άτομο φοβάται ότι θα ληφθούν κρατικά μέτρα εναντίον του σχετικά με την εγκυμοσύνη του, είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσει ιατρική φροντίδα όταν τη χρειάζεται. Εάν τελικά αναζητήσει φροντίδα, η τιμωρία για πραγματικά, πιθανά ή εικαζόμενα αποτελέσματα εγκυμοσύνης παρεμβαίνει στην επαγγελματική φροντίδα και θέτει σε κίνδυνο τη σχέση μεταξύ υγειονομικών και ασθενών.

Αρχικά, είναι σαφές πως το νομοσχέδιο στην παράγραφο (c) αναφέρει την πιθανότητα δίωξης για το αποτέλεσμα μιας εγκυμοσύνης (αποβολή, θνησιγένεια, αιφνίδιος βρεφικός θάνατος κ.ο.κ.) και όχι για τη δολοφονία ενός βρέφους αφού αυτό γεννηθεί. Ο στόχος του νομοθέτη εδώ είναι να φροντίσει πως μια γυναίκα δεν μπορεί να κατηγορηθεί για πράξεις ή παραλείψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και όχι μετά τη γέννηση όπως υποστηρίζουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα. Επιπροσθέτως, οι πράξεις και οι παραλείψεις σχετίζονται με την ίδια την εγκυμοσύνη ή/και την έκβαση αυτής. Αυτό ορίζεται ρητά στο Άρθρο 7 (SECTION 7) του νομοσχεδίου, όπου αναφέρεται πως:

Ανεξάρτητα από οποιονδήποτε άλλο νόμο, ένα άτομο δεν υπόκειται σε αστική ή ποινική ευθύνη ή ποινή ή άλλη στέρηση των δικαιωμάτων του, με βάση τις πράξεις ή τις παραλείψεις του σε σχέση με την εγκυμοσύνη του ή την πραγματική, πιθανή ή εικαζόμενη έκβαση της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής, θνησιγένειας, ή αποβολής ή περιγεννητικού θανάτου.

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης πως «ως περιγεννητικός θάνατος ορίζεται ο θάνατος ενός νεογνού έως και επτά ημερών ή περισσότερο», κάτι που αποτελεί διαστρέβλωση της αλήθειας. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο “Reproductive health indicators: Guidelines for their generation, interpretation and analysis for global monitoring” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η περιγεννητική περίοδος ξεκινά στην 22η εβδομάδα της κύησης (σελ. 8) και όχι στη γέννηση του νεογνού:

Η περιγεννητική περίοδος αρχίζει στις 22 συμπληρωμένες εβδομάδες (154 ημέρες) κύησης (ο χρόνος που το βάρος γέννησης είναι κανονικά 500 g) και τελειώνει επτά συμπληρωμένες ημέρες μετά τη γέννηση.

Με αφορμή την έκταση που πήραν αντίστοιχα δημοσιεύματα στο εξωτερικό, εκπρόσωπος της Buffy Wicks ξεκαθάρισε το πλαίσιο του νόμου μιλώντας στην ομάδα ελέγχου γεγονότων του Reuters:

Οι ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων διατυπώνουν το παράλογο και ανειλικρινές επιχείρημα ότι αυτό το νομοσχέδιο αφορά τη δολοφονία νεογέννητων, ενώ κατά ειρωνικό τρόπο, το μέρος του νομοσχεδίου που αναφέρουν αφορά την προστασία και υποστήριξη γονέων που βιώνουν το πένθος της αποβολής. Κανένα άτομο δεν πρέπει να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για μια τραγική έκβαση εγκυμοσύνης και αυτό το νομοσχέδιο θα διασφαλίσει ότι οι διώξεις και οι έρευνες δεν θα έχουν θέση στην περίθαλψη της αναπαραγωγικής υγείας.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως η Wicks κατέθεσε πρόσφατα τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 για να αποσαφηνίσει περαιτέρω τις έννοιες και να εξηγήσει πως οι «περιγεννητικοί θάνατοι» αφορούν μόνο τις μητέρες που χάνουν τα μωρά τους λόγω αιτιών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Οι εν λόγω τροποποιήσεις δημοσιεύτηκαν σε αναθεώρηση του άρθρου στις 6 Απριλίου 2022. Το αναθεωρημένο άρθρο μπορείτε να το δείτε εδώ.

Συγκεκριμένα η πρώτη παράγραφος του Άρθρου 7 τροποποιήθηκε ως εξής:

Ανεξάρτητα από οποιονδήποτε άλλο νόμο, ένα άτομο δεν υπόκειται σε αστική ή ποινική ευθύνη ή ποινή ή άλλη στέρηση των δικαιωμάτων του υπό αυτό το άρθρο, με βάση τις πράξεις ή τις παραλείψεις του σε σχέση με την εγκυμοσύνη ή την πραγματική, πιθανή ή εικαζόμενη έκβαση της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής, θνησιγένειας, ή αποβολής ή περιγεννητικού θανάτου λόγω αιτιών σχετιζόμενων με την εγκυμοσύνη.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε πως πρόθεση του νομοσχεδίου είναι να διασφαλίσει ότι κανένας στην Πολιτεία της Καλιφόρνια δεν θα ερευνηθεί, διωχθεί, ή φυλακιστεί για τον τερματισμό ή την απώλεια μιας εγκυμοσύνης.

Επιπροσθέτως, η Dr Anne Richardson-Oakes, διευθύντρια του Κέντρου Αμερικανικών Νομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham City, μιλώντας στο πρακτορείο, ξεκαθάρισε ότι η βρεφοκτονία καλύπτεται από ξεχωριστό νόμο και πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν τη νομιμοποιεί:

Όποιος κι αν είναι ο ορισμός του «περιγεννητικού», η δολοφονία και η βρεφοκτονία θα ορίζονται ως χωριστά αδικήματα σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο της Καλιφόρνια.

Με τη σειρά της, η κλινική λέκτορας του University College London Hospital στη στειρότητα και ηγετική φυσιογνωμία στον τομέα της ιατρικής δεοντολογίας, Dr Francoise Shenfield, επιβεβαίωσε πως το νομοσχέδιο επιδιώκει να προστατεύσει τους γονείς από νομική δίωξη εάν ο περιγεννητικός θάνατος είναι αποτέλεσμα τυχαίων αιτιών.

Τέλος, η J.D. Farah Diaz-Tello, δικηγόρος, Σύμβουλος και Νομική Διευθύντρια στο “If/When/How: Lawyering for Reproductive Justice”, δήλωσε στο Reuters, πως:

Το νομοσχέδιο όπως έχει γραφτεί ενισχύει τον υφιστάμενο νόμο της Καλιφόρνια που προστατεύει τους ανθρώπους από την ποινικοποίηση με βάση κατηγορίες πως κάτι που έκαναν ή δεν έκαναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκάλεσε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα στην εγκυμοσύνη. Αναγνωρίζει, όπως και πολλά άλλα νομοθετήματα σε όλη τη χώρα που απαγορεύουν την ποινικοποίηση των αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης, ότι μερικές φορές ένα περιστατικό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγεί στην απώλεια του μωρού ακόμα και μετά τη γέννησή του.

Έδωσε μάλιστα σχετικό παράδειγμα για να εξηγήσει το πλαίσιο του περιγεννητικού θανάτου μετά τον τοκετό. Ανέφερε πως το νομοσχέδιο διασφαλίζει ότι δεν θα μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη σε μια μητέρα που, για παράδειγμα, δεν αναπαυόταν όπως θα έπρεπε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή η εργασία της δεν της το επέτρεπε, για τυχόν περιγεννητικό θάνατο που οφείλεται σε έλλειψη ανάπαυσής της κατά την κύηση, ακόμα και αν ο θάνατος συνέβη μέσα στις πρώτες επτά ημέρες ζωής. Αυτό γιατί ο θάνατος σχετίζεται με τις συνθήκες της εγκυμοσύνης και συμβαίνει ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης, ακόμα και αν αυτός επήλθε μετά τον τοκετό και όχι κατά τη διάρκεια της κύησης.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί νομιμοποιεί τη βρεφοκτονία ή επιτρέπει σε γυναίκες να σκοτώνουν τα παιδιά τους χωρίς νομικές επιπτώσεις είναι ψευδής. Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να προστατέψει γυναίκες από το να κατηγορηθούν ή να διωχθούν για πράξεις ή παραλείψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, οι οποίες σχετίζονται με τυχόν δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης (αποβολή, θνησιγένεια, αιφνίδιος βρεφικός θάνατος κ.ο.κ.) και όχι με άλλες αξιόποινες πράξεις. Η βρεφοκτονία δεν εντάσσεται στις εν λόγω εκβάσεις, και διώκεται κανονικά σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο της πολιτείας της Καλιφόρνια.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.