Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο δεν δείχνει τη στιγμή βύθισης του ρωσικού καταδρομικού MoskvaHOAXES

Βίντεο δεν δείχνει τη στιγμή βύθισης του ρωσικού καταδρομικού Moskva

17 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει τη στιγμή βύθισης του ρωσικού καταδρομικού Moskva.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλάνα από τη στιγμή βύθισης του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Buchanan, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως στόχος στα πλαίσια της άσκησης RIMPAC 2000 του Αμερικανικού Ναυτικού που έλαβε χώρα στις 13 και 14 Ιουνίου 2000.

Σε δημοσιεύσεις στο Facebook εντοπίζουμε βίντεο το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 5 χιλιάδες προβολές και υποτίθεται πως απεικονίζει τη στιγμή βύθισης του ρωσικού καταδρομικού Moskva. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το επίμαχο βίντεο αποτελεί απόσπασμα από τη βύθιση αμερικανικού αντιτορπιλικού που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2000, στα πλαίσια άσκησης του Αμερικανικού Ναυτικού.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Facebook:

Το επίμαχο βίντεο:

Τι ισχύει

Αρχικά, το ρωσικό καταδρομικό Moskva, βυθίστηκε στις 14 Απριλίου 2022 κατά τη διάρκεια ρυμούλκησής του, έπειτα από ζημιά που υπέστη την προηγούμενη ημέρα. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η βύθιση του Moskva οφειλόταν στη ρίψη ουκρανικών πυραύλων, ενώ το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η ζημιά που υπέστη το πλοίο προκλήθηκε από έκρηξη πυρομαχικών.

Σε κάθε περίπτωση, το υπό εξέταση βίντεο (διάρκειας 27 δευτερολέπτων) δεν είναι πρόσφατο και δεν απεικονίζει τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πλάνα από τη στιγμή βύθισης του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Buchanan (DDG-14), το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως στόχος στα πλαίσια της άσκησης RIMPAC 2000 του Αμερικανικού Ναυτικού που έλαβε χώρα στις 13 και 14 Ιουνίου 2000, βορειοδυτικά της νήσου Kauai.

Παραθέτουμε ολόκληρο το βίντεο της εν λόγω άσκησης, συνολικής διάρκειας 15:46 λεπτών, από το οποίο έχει αποκοπεί το επίμαχο απόσπασμα, από το 14:40 του βίντεο και μετά:

Το εν λόγω βίντεο δημοσιεύθηκε στο YouTube στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 και στην περιγραφή του εντοπίζουμε αναλυτικές πληροφορίες για την άσκηση του Αμερικανικού Ναυτικού και τη διαδικασία βύθισης του αντιτορπιλικού USS Buchanan.

Ολόκληρη η περιγραφή κάτω από το βίντεο στο YouTube:

Σύγκριση στιγμιότυπων:

Αριστερά: Στιγμιότυπο από το βίντεο στο Facebook.
Δεξιά: Στιγμιότυπο από το βίντεο στο YouTube (στο 14:40).
Αριστερά: Στιγμιότυπο από το βίντεο στο Facebook.
Δεξιά:
Στιγμιότυπο από το βίντεο στο YouTube (στο 14:52).
Πάνω εικόνα: Το ρωσικό καταδρομικό Moskva. [πηγή]
Κάτω εικόνα:
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Buchanan. [πηγή]

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την ανωτέρω ανάλυση, καθίσταται σαφές πως το επίμαχο βίντεο δεν δείχνει την βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλάνα από τη στιγμή βύθισης του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Buchanan, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως στόχος στα πλαίσια της άσκησης RIMPAC 2000 του Αμερικανικού Ναυτικού, που έγινε στις 13 και 14 Ιουνίου 2000.