Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν συνέλαβαν τον Άντονι ΦάουτσιΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν συνέλαβαν τον Άντονι Φάουτσι

20 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ συνέλαβαν τον Απρίλιο του 2022 τον Δρ. Άντονι Φάουτσι.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει καμία επίσημη πηγή που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό. Η αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι η ιστοσελίδα Real Raw News η οποία έχει αναρτημένο μήνυμα αποποίησης ευθυνών όπου αναγράφεται ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύει είναι σατιρικό. Ο αρθρογράφος του εν λόγω άρθρου έχει συσχετιστεί με άλλες ιστοσελίδες και κανάλια του YouTube που προωθούν ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από λογαριασμούς στο Facebook ο ισχυρισμός ότι ο Δρ. Άντονι Φάουτσι συνελήφθη από τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ στις 9 Απριλίου 2022. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει κανένα άρθρο σε έγκυρο μέσο ενημέρωσης που να επιβεβαιώνει ότι ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Δρ. Άντονι Φάουτσι, συνελήφθη.

Στις 10 Απριλίου 2022, την επόμενη ημέρα από την υποτιθέμενη σύλληψή του, ο Δρ. Φάουτσι έκανε δημόσια εμφάνιση στην εκπομπή “This Week” του ABC News. Επίσης, στις 11 Απριλίου 2022 έδωσε συνέντευξη στην εκπομπήThe ReidOut” του MSNBC. Ακόμη, στις 13 Απριλίου 2022 εντοπίζεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι που διαθέτει το CNN στο YouTube με τη συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφο του μέσου.

Ως πηγή του υπό εξέταση ισχυρισμού χρησιμοποιείται άρθρο που αναρτήθηκε στο Real Raw News, το οποίο υπογράφει ο “Michael Baxter”. Στη σελίδα του Real Raw News έχει αναρτηθεί μία δήλωση αποποίησης ευθυνών στην οποία αναγράφεται ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύεται είναι χιουμοριστικό και σατιρικό.

Στιγμιότυπο από τη δήλωση αποποίησης ευθυνών που υπάρχει στην ιστοσελίδα Real Raw News.

Όσον αφορά τον “Michael Baxter”, που παρουσιάζεται ως αρθογράφος, όπως αποκαλύπτει το PolitiFact, έχει υποστηρίξει ότι τα όσα αναφέρει δεν είναι ψευδείς ειδήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε, το ίδιο όνομα εντοπίζεται σε άλλες τρεις ιστοσελίδες (twistedtruth.netsomeonesbones.combeholdapale.com) και σχετικά κανάλια στο YouTube, τα οποία προωθούσαν θεωρίες συνωμοσίας. Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται ότι, βάση των δημόσιων διαθέσιμων αρχείων, το όνομα “Michael Baxter” είναι ψευδώνυμο και το πραγματικό όνομα του αρθογράφου είναι Michael Tuffin.

Παλαιότερα άρθρα μας με περιπτωσεις παραπληροφόρησης που ξεκίνησαν από το Ral Raw News μπορείτε να διαβάσετε εδώ κι εδώ.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν συλλάβει τον Άντονι Φάουτσι είναι ψευδής. Η ιστοσελίδα Real Raw News που χρησιμοποιείται ως πηγή του ισχυρισμού έχει αναρτημένο μήνυμα αποποίησης ευθυνών όπου αναγράφεται ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύει είναι σατιρικό. Ο αρθρογράφος του αρχικού κειμένου έχει συσχετιστεί με ιστοσελίδες και κανάλια στο YouTube τα οποία προωθούν ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).