Ποιοι είμαστε
Αρχική Aπάτη με δήθεν δηλώσεις επωνύμων για το πως μπορείτε να βγάλετε εκατομμύρια ευρώSCAMS

Aπάτη με δήθεν δηλώσεις επωνύμων για το πως μπορείτε να βγάλετε εκατομμύρια ευρώ

22 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με συνέντευξη του, ο Γιάννης Βαρουφάκης έβγαλε πολλά κέρδη από την πλατφόρμα επενδύσεων κρυπτονομισμάτων που ονομάζεται Bitcoin Billionaire.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για διαδικτυακή απάτη πλαστής ιστοσελίδας με υποτιθέμενες δηλώσεις διάσημων προσώπων που αποσκοπεί στην υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και χρημάτων.

Σε προηγούμενα άρθρα μας είχαμε εξετάσει μια διαδεδομένη διαδικτυακή απάτη, κατά την οποία διάφοροι επώνυμοι εμφανίζονταν να δηλώνουν πως εξασφάλισαν εκατομμύρια ευρώ μέσω επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα. Το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει νέες αναπαραγωγές της απάτης με σκοπό την απόσπαση χρημάτων από τα θύματά τους.

Τι ισχύει

Την εξεταζόμενη απάτη εντοπίσαμε σε σελίδα που κοινοποιήθηκε στο Facebook και χρησιμοποιεί τη μορφή γνωστού μέσου ενημέρωσης:

Η ιστοσελίδα υποδύεται τον ιστότοπο της athensvoice.gr, αντιγράφοντας το λογότυπο και τη δομή, ωστόσο ο σύνδεσμος της είναι διαφορετικός από αυτόν της αυθεντικής σελίδας.

Αν αναζητήσαμε τον αυθεντικό ιστότοπο του μέσου, θα διαπιστώσουμε ότι παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, τόσο όσον αφορά την ειδησεογραφία όσο και τον σύνδεσμο, από αυτή της προαναφερθείσας ψεύτικης σελίδας. Ετσι προκύπτει πως η συγκεκριμένη ειδηση δεν είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας αλλά κακόβουλη παραπληροφόρηση.

Η ψεύτικη σελίδα, δεν έχει κανένα άλλο άρθρο πέραν του απατηλού δημοσιεύματος, Επίσης μόλις ο χρήστης επιλέξει οποιονδήποτε ενεργό σύνδεσμο πάνω στη σελίδα, τον οδηγεί σε φόρμα εγγραφής με στόχο την απόσπαση στοιχείων και χρημάτων.

Το πρώτο ζητούμενο βήμα είναι να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία:

Και στη συνέχεια ζητείται κατάθεση ενός χρηματικού ποσού που ξεκινά από 250 ευρώ:

Επίσης στο κάτω μέρος της σελίδας παρουσιάζονται παραπλανητικά σχόλια, από κλεμένα προφίλ ή ανύπαρκτα πρόσωπα. Αν επιλέξετε οποιοδήποτε από τα ονόματα των δήθεν σχολιαστών η σελίδα σας ανακατευθεύνει και πάλι στη φόρμα εγγραφής.

Το παραπάνω δημοσίευμα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα δράσης κυβερνοεγκληματιών που προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους χρήστες.

Αντίστοιχα άρθρα αναρτούνται μέχρι σήμερα σε πολυάριθμους ιστότοπους, οι οποίοι εξαφανίζονται και εμφανίζονται εκ νέου με άρθρα πρόσφατων ημερομηνιών, ώστε να προσδώσουν την αίσθηση της «ξαφνικής ευκαιρίας»:

Πηγή: 1069.gr

Η εταιρία κυβερνοασφάλειας Confiant, σε σχετική ανάλυσή της στις αρχές του 2020, κατέγραψε παραλλαγές της εν λόγω απάτης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αυστραλία. Τεκμηρίωσε επίσης το πώς οι ιθύνοντες συχνά χρησιμοποιούσαν και ένα ακόμη επίπεδο πλαστών σελίδων, οι οποίες πρώτα προσέλκυαν κοινό με κλικοθηρικούς τίτλους άλλων θεματικών, και έπειτα εμφάνιζαν, δήθεν ως φυσικές διαφημίσεις, τις παραπάνω πλαστές δηλώσεις επωνύμων.

Πώς καταλαβαίνουμε παρόμοιες απάτες

Καταρχάς, παραπέμπουμε σε παλιότερη σχετική έρευνά μας για παρεμφερή απάτη με κρυπτονομίσματα και κατασκευασμένες μαρτυρίες επώνυμων.

Συνηθισμένες ενδείξεις ότι μια ιστοσελίδα αφορά απάτη είναι οι εξής:

  • Η διεύθυνσή της (URL) είναι άσχετη με τα όσα παρουσιάζει.
  • Τα κείμενα προέρχονται από αυτόματη μετάφραση.
  • Τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτή είναι φανταστικά ή οι φωτογραφίες κλεμμένες.
  • Παρουσιάζει μια συνέντευξη με κάποιον υποτιθέμενο ειδικό που επιβεβαιώνει με απόλυτο τρόπο τους ισχυρισμούς της.
  • Τα σχόλια που περιέχει είναι πλαστά.
  • Δεν έχει κανένα άλλο άρθρο και όλοι οι σύνδεσμοι προωθούν στη σελίδα της παραγγελίας.
  • Η προσφορά του προϊόντος λήγει την ημέρα που τη διαβάζετε ή απομένουν ελάχιστα τεμάχια.
  • Δεν υπάρχει τηλέφωνο ή διεύθυνση της εταιρείας (συχνά αυτές οι απάτες στήνονται από το εξωτερικό).
  • Υπόσχεται επιστροφή χρημάτων αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι, αλλά αν διαβάσετε τους όρους διαπιστώνετε πως είναι διατυπωμένοι ώστε να μην αναγκαστούν ποτέ να επιστρέψουν τα χρήματα.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε η εξεταζόμενη σελίδα αποτελεί διαδικτυακή απάτη η οποία χρησιμοποιεί ψεύτικες δηλώσεις επωνύμων με σκοπό να προσελκύσουν υποψήφια θύματα και να τους απομυζήσουν χρηματικά ποσά.