Ποιοι είμαστε
Αρχική Το εικονιζόμενο αιολικό πάρκο ΔΕΝ κατασκευάστηκε «στα καμμένα» της βόρειας ΕύβοιαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το εικονιζόμενο αιολικό πάρκο ΔΕΝ κατασκευάστηκε «στα καμμένα» της βόρειας Εύβοιας

24 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζει αιολικό πάρκο στις καμμένες εκτάσεις της βόρειας Εύβοιας.

Συμπέρασμα:

Το εικονιζόμενο αιολικό πάρκο βρίσκεται στη νότια Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Στυραίων. Δορυφορικές λήψεις επιβεβαιώνουν πως το σύνολο των ανεμογεννητριών είχε ανεγερθει ήδη από τον Ιούνιο του 2003, δηλαδή τουλάχιστον 18 έτη πριν την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 στη βόρεια Εύβοια.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε πρόσφατα η φωτογραφία ενός αιολικού πάρκου, το οποίο, σύμφωνα με χρήστες, κατασκευάστηκε στις καμμένες εκτάσεις της βόρειας Εύβοιας. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Είναι σκόπιμο να αναφερθεί πως η φωτογραφία των ανεμογεννητριών δημοσιεύτηκε αρχικά στις 10 Απριλίου του 2022, στην πλατφόρμα του Facebook. Πρόκειται για ανάρτηση του λογαριασμού “Αθηνολόγιο“, στην οποία όμως δεν διατυπώνεται κάποιος ισχυρισμός που να συνδέει τη φωτογραφία με τις πληγείσες, από την πυρκαγιά του 2021, περιοχές της βόρειας Εύβοιας.

Πού τραβήχτηκε η φωτογραφία

Η τοποθεσία λήψης της επίμαχης φωτογραφίας ουδεμία σχέση έχει με τη βόρεια Εύβοια ή τις εκτάσεις που κατέκαυσε η πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021.

Η φωτογραφία ανακτήθηκε από τη σελίδα του Ευρωπαϊκού Συστήματος “Copernicus“. Πρόκειται για χαρτογραφική προβολή των πληγεισών από πυρκαγιά εκτάσεων στη βόρεια Εύβοια από την ενεργοποίηση του συστήματος διαχείρισης έκτακτης ανάγκης (EMS) τον Αύγουστο του 2021.

Το εικονιζόμενο πάρκο βρίσκεται στη νότια Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Στυραίων του δήμου Καρύστου, ενώ ανήκει στην «ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ».


Γεωεντοπισμός της επίμαχης λήψης: Η δορυφορική λήψη ανακτήθηκε από το Google Earth Pro.
Συντεταγμένες: 38.22927292460871, 24.221534027220923

Η τοποθεσία λήψης επιβεβαιώνεται και από σχόλιο που παρέθεσε το «Αθηνολόγιο» στην αρχική ανάρτηση της φωτογραφίας.

Σύμφωνα με το γεωπληροφοριακό χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), το πάρκο απαρτίζεται από είκοσι ανεμογεννήτριες. Στη φωτογραφία διακρίνονται οι δεκαεννιά από αυτές:

Επιπλέον, σε πίνακα της ΡΑΕ σχετικά με τις ισχύουσες άδειες παραγωγής αιλικών πάρκων, καθίσταται σαφές πως η «ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ» έλαβε άδεια παραγωγής στις 18 Ιουνίου του 2001, με αριθμό μητρώου ΑΔ-00024. Η παλαιότερη καταγεγραμένη δορυφορική λήψη της τοποθεσίας που χτίστηκε το αιολικό πάρκο ελήφθη τον Ιούνιο του 2003. Χάρη σε αυτή, διακρίνονται και οι 20 ανεμογεννήτριες.

Δορυφορική λήψη του Ιουνίου του 2003.
Συμπέρασμα

Στην επίμαχη φωτογραφία απεικονίζεται το αιολικό πάρκο της «ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ», το οποίο κατασκευάστηκε στη δημοτική ενότητα Στυραίων της νότιας Εύβοιας, τουλάχιστον 18 έτη πριν την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε τη βόρεια Εύβοια, τον Αύγουστο του 2021.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).