Ποιοι είμαστε
Αρχική Επεξεργασμένο το βίντεο που δείχνει ναρκωτικές ουσίες πάνω στο γραφείο του Β. ΖελένσκιΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Επεξεργασμένο το βίντεο που δείχνει ναρκωτικές ουσίες πάνω στο γραφείο του Β. Ζελένσκι

26 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει κοκαΐνη πάνω στο γραφείου του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Συμπέρασμα:

Στη πραγματικότητα πρόκειται για τροποποιημένο βίντεο.

Σε δημοσιεύσεις στο Facebook εντοπίζουμε βίντεο στο οποίο υποτίθεται πως φαίνεται να υπάρχει κοκαΐνη πάνω στο γραφείο του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο, το εν λόγω βίντεο είναι τροποποιημένο.

Σχετικά παραδείγματα στο Facebook:

Το υπό εξέταση βίντεο όπως δημοσιεύθηκε στο Facebook:

Τι ισχύει

Το επίμαχο βίντεο προέρχεται από τηλεδιάσκεψη που είχε ο Β. Ζελένσκι με τον επιχειρηματία Ίλον Μασκ στις 6 Μαρτίου 2022, σχετικά με την αποστολή εξοπλισμού για τις υπηρεσίες του Starlink στην Ουκρανία. Το πρωτότυπο βίντεο δημοσιεύθηκε αρχικά από τον Β. Ζελένσκι στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ενώ στη συνέχεια δημοσιεύθηκε και από το κανάλι της Guardian στο YouTube.

Παραθέτουμε το πρωτότυπο βίντεο όπως δημοσιεύθηκε στο YouTube:

Όπως βλέπουμε στο αρχικό βίντεο, πάνω στο γραφείο του Β. Ζελένσκι και συγκεκριμένα στο σημείο που, σύμφωνα με τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, υποτίθεται πως υπάρχει μια τηλεκάρτα και κοκαΐνη, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα.

Αριστερά: Στιγμιότυπο από το επεξεργασμένο βίντεο όπως κυκλοφόρησε στο Facebook.
Δεξιά: Στιγμιότυπο από το πρωτότυπο βίντεο όπως δημοσιεύθηκε στο YouTube.

Η σύγκριση και σε βίντεο:

Πηγή: Eliot Higgins (Bellingcat).

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως ο υπό εξέταση ισχυρισμός σχετίζεται με παλαιότερους παρεμφερείς ισχυρισμούς περί χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τον Ουκρανό Πρόεδρο, τους οποίους έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μας.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως το επίμαχο βίντεο δείχνει να υπάρχει κοκαΐνη πάνω στο γραφείο του Β. Ζελένσκι είναι ψευδής. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τροποποιημένο βίντεο.