Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Καναδός ελεύθερος σκοπευτής Wali δεν σκοτώθηκε 20 λεπτά μετά την είσοδό του στη ΜαριούποληΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Καναδός ελεύθερος σκοπευτής Wali δεν σκοτώθηκε 20 λεπτά μετά την είσοδό του στη Μαριούπολη

30 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Καναδός σκοπευτής γνωστός ως Wali σκοτώθηκε από ρωσικές ειδικές δυνάμεις 20 λεπτά μετά την είσοδό του στην πόλη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα, ο Καναδός ελεύθερος σκοπευτής Wali βρίσκεται εν ζωή ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του, δεν πήγε ποτέ στη Μαριούπολη.

Σε δημοσιεύματα ιστοσελίδων ενημέρωσης, ιστολόγια και αναρτήσεις που κυκλοφόρησαν στο Facebook εντοπίζουμε τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με πηγές, ο Καναδός ελεύθερος σκοπευτής, γνωστός ως Wali, σκοτώθηκε από το ρωσικό στρατό 20 λεπτά μετά την είσοδό του στην Μαριούπολη της Ουκρανίας. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν αληθεύει, καθώς ο Wali βρίσκεται εν ζωή ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του, δεν πήγε ποτέ στη Μαριούπολη.

Παραδείγματα: pronews.gr, press-gr.com, ptolemais-post.gr, anastoxasmoi.gr

Πιο συγκεκριμένα, στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε:

Ρωσία: Νεκρός ο διάσημος Καναδός ελεύθερος σκοπευτής «Wali» – Δεν επιβεβαιώνουν οι Ουκρανοί

Ήθελε να κάνει την Μαριούπολη «ρωσικό Στάλινγκραντ» – Υποτίθεται σκοτώθηκε μετά την είσοδό του στην πόλη.

Οι Ουκρανοί και η Δύση υπέστησαν και άλλο σοβαρό πλήγμα, αυτή την φορά σε επικοινωνιακό και ψυχολογικό επίπεδο καθώς ο περίφημος Καναδός ελεύθερος σκοπευτής με το ψευδώνυμο Wali φέρεται να σκοτώθηκε από τους ρωσόφωνους μέσα σε 20 λεπτά από την είσοδό του στα πεδία των μαχών στην Μαριούπολη.

Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν ιταλικές, κινεζικές και ρωσικές πηγές.

Οι Ουκρανοί πόνταραν πάρα πολλά πάνω του αλλά αν ισχύουν τα περί θανάτου του αποδείχτηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν καλά πληροφορημένες για την άφιξή του και τον είχαν εντοπίσει έγκαιρα και προχώρησαν στην απαραίτητες ενέργειες για την εξουδετέρωσή του.

Παρόλα αυτά λένε πως σήμερα κάποιος ενημέρωσε το profil του στο facebook αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει και από τρίτο άτομο για να διατηρηθεί «ζωντανός» άσχετα αν είναι ή δεν είναι.

Σχετικές αναρτήσεις στο Facebook:

Τι ισχύει

Σύμφωνα με ρεπορτάζ εγχώριων και διεθνών μέσων ενημέρωσης, χιλιάδες εθελοντές έχουν προσφέρει τη βοήθεια τους στην Ουκρανία μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στη χώρα. Ένας εξ αυτών ήταν ο Καναδός βετεράνος με το ψευδώνυμο Wali, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ήταν ελεύθερος σκοπευτής του 22ου βασιλικού συντάγματος του Καναδά στο Αφγανιστάν και πλέον εργάζεται ως προγραμματιστής.

Ο Wali ανέφερε πως πρόκειται να εισέλθει στην Ουκρανία, μέσω ανάρτησης που έκανε στη σελίδα του στο Facebook στις 1 Μαρτίου 2022.

Σε βίντεο-ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού οργανισμού CNN, που δημοσιεύθηκε στο YouTube στις 5 Μαρτίου 2022, βλέπουμε πλάνα με εθελοντές να ταξιδεύουν προς Ουκρανία, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Καναδός Wali.

Όπως αναφέρει η γαλλική ομάδα ελέγχου γεγονότων, Libération, ο ισχυρισμός πως ο Wali έχασε τη ζωή του από ρωσικές δυνάμεις 20 λεπτά μετά την άφιξή του στην Ουκρανία ξεκίνησε να διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κινέζικους λογαριασμούς, ήδη από τις 12 Μαρτίου 2022. Δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν τον ισχυρισμό τις απόμενες μέρες, ανάφεραν πως ο Wali πέθανε συγκεκριμένα στη Μαριούπολη, όπως είδαμε και στα παραπάνω εγχώρια παραδείγματα.

Δύο μέρες μετά, στις 14 Μαρτίου 2022, ο Wali ανέφερε σε ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook πως είναι ασφαλής.

Ωστόσο, ο επίμαχος ισχυρισμός συνέχισε να διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα την εκ νέου επιβεβαίωση από τον Wali ότι βρίσκεται εν ζωή, μέσω ανάρτησης που έκανε στη σελίδα του στις 22 Μαρτίου 2022.

Επιπλέον, ο Wali επιβεβαίωσε πως είναι ασφαλής και δεν έχασε τη ζωή του στην Ουκρανία μέσα από πληθώρα συνεντεύξεων που έδωσε σε ιστοσελίδες ενημέρωσης και ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Τέλος, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στις 22 Μαρτίου στον δημοσιογράφο Alexandre Capron, για τη γαλλική σελίδα ενημέρωσης, France24, ο Wali δήλωσε, επίσης, ότι δεν πήγε ποτέ στην Μαριούπολη, καθώς επιχείρησε στο Κίεβο και σε περιοχές γύρω από αυτό.

[…] Je ne suis effectivement jamais allé à Marioupol : j’ai commencé à combattre dans une zone près du fleuve Dniepr. Puis après un différend avec le commandant de la brigade, je suis revenu à Kiev. […]

Μετάφραση: Στην πραγματικότητα δεν πήγα ποτέ στη Μαριούπολη: Ξεκίνησα να πολεμώ σε μια περιοχή κοντά στον ποταμό Δνείπερο. Μετά, έπειτα από μια διαφωνία με τον ταγματάρχη, επέστρεψα στο Κίεβο.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, ο ισχυρισμός πως ο Καναδός ελεύθερος σκοπευτής με το ψευδώνυμο Wali σκοτώθηκε από ρωσικές δυνάμεις 20 λεπτά μετά την άφιξή τους στη Μαριούπολη της Ουκρανίας είναι ψευδής. Ο Wali βρίσκεται εν ζωή και, σύμφωνα με δηλώσεις του δεν πήγε ποτέ στη Μαριούπολη.