Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε συναντηθεί με τον πρόσφατα αποθανόντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών ΕμιράτωνΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ

Όχι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε συναντηθεί με τον πρόσφατα αποθανόντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

18 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Πέθανε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμίρης του Abu Dhabi, Σεΐχης Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Λίγες ημέρες πριν είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συμπέρασμα:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Διάδοχο του Θρόνου του Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, κι όχι με τον πρόσφατα αποθανόντα Πρόεδρο της χώρας.

Σε άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε ενημερωτικές ιστοσελίδες εντοπίζεται ο ισχυρισμός ότι απεβίωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Khalifa bin Zayed Al Nahyan, με τον οποίον είχε συναντηθεί λίγες ημέρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός συνιστά παραπληροφόρηση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης, κατά την παραμονή του στα ΗΑΕ, είχε συναντήσεις με άλλα υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης κι όχι με τον ίδιον.

Παραδείγματα: pronews.gr, newsbreak.gr, igata.gr

Χαρακτηριστικά στο άρθρο του pronews.gr αναφέρονται τα εξής:

Πέθανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμίρης του Άμπου Ντάμπι, σεΐχης Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν, όπως μεταδίδει το επίσημο κρατικό πρακτορείο της χώρας, WAM.
…..
Να σημειωθεί, ότι πριν λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 9 Μάϊου είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι με αφορμή τη θέσπιση μιας επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ, ύψους 4 δισ. ευρώ.

Επίσης, στο newsbreak.gr διαβάζουμε τα ακόλουθα:

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός τον προσκάλεσε στην Ελλάδα και ευχήθηκε να καταφέρει να τον επισκεφθεί στην γενέτειρά του τα Χανιά της Κρήτης. Ο εμίρης ωστόσο δεν πρόλαβε… «Ελπίζω σύντομα να σας δοθεί η δυνατότητα να επισκεφτείτε και το νησί μου, την Κρήτη, για να ανανεώσουμε ακόμα μία φορά αυτούς τους δεσμούς ισχυρής φιλίας που χτίζουμε μεταξύ μας» του είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι ισχύει

Στις 9 Μαΐου 2022 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Abu Dhabi συνοδευμένος από μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης συναντήθηκε με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Το γεγονός καλύφθηκε ειδησεογραφικά και από το πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, WAM.

Ο Σεΐχης Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Πηγή: WAM.

Στις 13 Μαΐου 2022 απεβίωσε ο Πρόεδρος των ΗΑΕ, Σεΐχης Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά το εγκεφαλικό που υπέστη το 2014, έκανε σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις. Εξαιτίας των θεμάτων υγείας που αντιμετώπιζε, ανέθεσε την εξουσία στον ετεροθαλή αδερφό του Σεΐχη Mohammed bin Zayed, με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης στις 9 Μαΐου.

O Σεΐχης Khalifa bin Zayed Al Nahyan (2018). Πηγή: WAM.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το αξίωμα του Προέδρου των ΗΑΕ έχει πλέον αναλάβει ο Σεΐχης Mohammed bin Zayed Al Nahyan, μετά την εκλογή του από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Συμβούλιο της χώρας.

Συμπέρασμα

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν συνάντησε κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον πρόσφατα αποθανόντα Πρόεδρο, Σεΐχη Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί συναντήθηκε με τον Σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος εκείνη την περίοδο έφερε το αξίωμα του Διαδόχου του Θρόνου.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).