Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Αμερικανός Υπουργός Υγείας ΔΕΝ παραδέχθηκε πως τα εμβόλια σκοτώνουν πολύ περισσότερο τις μειονότητεςΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ο Αμερικανός Υπουργός Υγείας ΔΕΝ παραδέχθηκε πως τα εμβόλια σκοτώνουν πολύ περισσότερο τις μειονότητες

20 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Αμερικανός Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πως τα εμβόλια σκοτώνουν πολύ περισσότερο τις μειονότητες.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, πρόκειται για λανθασμένη διατύπωση του Αμερικανού Υπουργού Υγείας, ο οποίος εννοούσε πως η COVID-19 - και όχι τα εμβόλια - προκαλεί θανάτους θανάτους σε μαύρους, λατίνους, και ιθαγενείς αμερικανούς σε διπλάσιο βαθμό σε σχέση με λευκούς αμερικανούς, ένα γεγονός που ο Xavier Becerra, ο οποίος έχει ταχθεί δημόσια υπέρ του εμβολιασμού, προσπαθεί συνεχώς να αναδείξει.

Δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης ιστολόγια και λογαριασμούς στο Facebook αναπαρήγαγαν τον ισχυρισμό πως ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Xavier Becerra, παραδέχθηκε ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 σκοτώνουν, και μάλιστα ότι σκοτώνουν κυρίως τις μειονότητες. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι παραπλανητικός.

Παραδείγματα: pronews.gr, ksipnistere.com, aetos-apokalypsis.com, skeftomasteellhnika.blogspot.com, anixneuseis.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα:

Παράδειγμα σχετικής δημοσίευσης σε εφημερίδα:

Τι ισχύει

Κατά τη διάρκεια Συνέλευσης του Λευκού Οίκου για την Ισότητα, στις 14 Απριλίου 2022, ο Xavier Becerra όντως είπε ότι τα «εμβόλια σκοτώνουν έγχρωμους ανθρώπους με περίπου διπλάσιο ποσοστό από τους λευκούς Αμερικανούς». Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, πρόκειται για λανθασμένη διατύπωση του, και όχι για παραδοχή.

Τα σχόλιά του μπορείτε να τα ακούσετε στο παρακάτω βίντεο:

Πηγή: YouTube/The White House

[…] δεύτερον, έχοντας καλύτερα δεδομένα, μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα, τα εμβόλια, πριν από ένα χρόνο σαν σήμερα, παρεμπιπτόντως ξέρουμε πως τα εμβόλια σκοτώνουν έγχρωμους ανθρώπους, μαύρους, λατίνους, ιθαγενείς σχεδόν στο διπλάσιο βαθμό σε σχέση με λεκούς αμερικανούς, οπότε στα εμβόλια, πριν ένα χρόνο είδαμε πως περίπου τα δύο τρίτα των λευκών αμερικανών ενηλίκων είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου […]

Με αφορμή το εν λόγω απόσπασμα, ο οργανισμός ελέγχου γεγονότων Lead Stories, πιστοποιημένο μέλος του IFCN, επικοινώνησε με τον Λευκό Οίκο σχετικά με το σχόλιο του Xavier Becerra. Σε απάντηση του, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε πως επρόκειτο για λανθασμένη διατύπωση του Becerra, ο οποίος ήθελε να πει πως η COVID-19 σκοτώνει έγχρωμους ανθρώπους σε διπλάσια συχνότητα απ’ότι λευκούς.

Επιπροσθέτως, ο Xavier Becerra είχε τονίσει το ίδιο γεγονός δύο μήνες πριν τη Συνέλευση στο Λευκό Οίκο, στο συμπόσιο του επιστημονικού περιοδικού Health Affairs για τον Ρατσισμό και την Υγεία. Συγκεκριμένα, η ομιλία του εκεί ξεκίνησε ως εξής:

Τα τελευταία δύο χρόνια αυτής της πανδημίας έχουν υπογραμμίσει αυτή την ανισότητα με βάναυσες λεπτομέρειες, ειδικά για τις έγχρωμες κοινότητες.

Η COVID-19 έχει σκοτώσει Μαύρους Αμερικανούς, Λατίνους και Ιθαγενείς Αμερικανούς με διπλάσιο ρυθμό από τους Λευκούς Αμερικανούς. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ιθαγενείς της Χαβάης και οι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την COVID-19, σε σύγκριση με τους λευκούς και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο.

Και πέρα ​​από αυτήν την πανδημία, η ανισότητα στην υγεία συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς μας.

Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Όπως τονίζει το Lead Stories, τα επίσημα στοιχεία του CDC δείχνουν πως η COVID-19 όντως προκαλεί θανάτους σε μαύρους, λατίνους, και ιθαγενείς αμερικανούς σε διπλάσιο βαθμό σχέση με λευκούς αμερικανούς, και αυτό είναι το γεγονός που ο Xavier Becerra προσπαθεί να αναδείξει. Αντιθέτως, μετά από περισσότερες από 569 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέραν των καταγεγραμμένων παρενεργειών, υπάρχουν μόλις 9 περιστατικά θανάτων που αποδεδειγμένα σχετίζονται με παρενέργειες του εμβολίου J&J/Janssen, καθιστώντας τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 εξαιρετικά ασφαλή.

Τέλος, ο Xavier Becerra είναι υπέρμαχος του εμβολιασμού και έχει πολλές φορές παρακινήσει τους αμερικανούς πολίτες να εμβολιαστούν, όπως σε ομιλία του στο Council of Foreign Affairs, και σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το εμβόλιο COVID-19:

Όλοι έχουμε ευθύνη να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον και να διατηρούμε ασφαλείς τις κοινότητές μας και τους χώρους εργασίας μας. Ας εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι, ας λάβουν αναμνηστική δόση περισσότεροι άνθρωποι και μαζί, μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν την πανδημία

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, πρόκειται για λανθασμένη διατύπωση του Αμερικανού Υπουργού Υγείας, ο οποίος εννοούσε πως η COVID-19 – και όχι τα εμβόλια – προκαλεί θανάτους θανάτους σε μαύρους, λατίνους, και ιθαγενείς αμερικανούς σε διπλάσιο βαθμό σε σχέση με λευκούς αμερικανούς, ένα γεγονός που ο Xavier Becerra, ο οποίος έχει ταχθεί δημόσια υπέρ του εμβολιασμού, προσπαθεί συνεχώς να αναδείξει.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.