Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει καμιά σχέση με το εμβόλιο της AstraZenecaΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει καμιά σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca

23 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο ιός που περιέχεται στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, έχει πανομοιότυπο DNA με αυτό του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα, οι δύο ιοί ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες, έχουν πολύ διαφορετικό μέγεθος DNA, και προκαταρκτικές γενετικές συγκρίσεις, δεν εντοπίζουν καμιά παρόμοια ακολουθία στα γονίδιά τους.

Σύμφωνα με ανάρτηση του συνταξιούχου ιατρού Δημήτρη Αντωνίου, ο ιός που περιέχεται στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, έχει πανομοιότυπο DNA με αυτό του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Η επίμαχη ανάρτηση:

Τι ισχύει

Όπως έχουμε δείξει σε σειρά προηγούμενων άρθρων μας, ο κ. Αντωνίου έχει αναπαράγει επανειλημμένα παραπληροφόρηση κατά των εμβολίων της COVID-19.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Αντωνίου αναφέρεται στην πρόσφατη έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων, που εντοπίστηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 29 Απριλίου 2022, και έπειτα σε περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο. Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για νέα και άγνωστη ασθένεια, καθώς το πρώτο αντίστοιχο κρούσμα σε ανθρώπους, είχε καταγραφεί ήδη από το 1970. Παρά το όνομα που δόθηκε αρχικά στον επίμαχο ιό, είναι άγνωστο αν οι πίθηκοι είναι η βασική φυσική δεξαμενή του, και πλέον, πιο πιθανός υποψήφιος θεωρούνται τα τρωκτικά. Η ασθένεια είναι ενδημική μόνο στην Δυτική και Κεντρική Αφρική, αλλά μέσα σε δεκαετίες, έχει υπάρξει εξαγωγή λίγων μεμονωμένων κρουσμάτων και σε τρίτες χώρες. Η προκειμένη έξαρση όμως θεωρείται ασυνήθιστη, καθώς, μεταξύ άλλων, έχουν παρατηρηθεί συρροές κρουσμάτων χωρίς άμεση σύνδεση μεταξύ τους. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6]

Έπειτα, ο κ. Αντωνίου αναφέρεται στον αδενοϊό που περιέχει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, ο οποίος ονομάζεται ChAdOx1-S. Ο ChAdOx1-S προέρχεται από τον αδενοϊό Y25 που είναι συνηθισμένος μεταξύ χιμπατζήδων, αλλά έχει δεχτεί γενετικές μετατροπές, ώστε αφενός μεν να δημιουργεί ανοσολογική μνήμη κατά της COVID-19, και αφετέρου δε, να μην μπορεί να αναπαράγεται στους εμβολιασμένους. Ο λόγος που επιλέχθηκε ένας ιός που συνήθως μολύνει χιμπατζήδες, είναι επειδή οι άνθρωποι γενικά δεν έχουν ήδη μνήμη απέναντί του, και έτσι, ο ιός αυτός μπορεί να επιτελέσει την εργασία του στο πλαίσιο του εμβολιασμού, προτού το ανθρώπινο σώμα τον καταστρέψει.

Ενώ ο κ. Αντωνίου ισχυρίζεται ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και ο αδενοϊός του εμβολίου ταυτίζονται, ο ισχυρισμός είναι θεμελιωδώς προβληματικός. Όπως επισήμανε ένας σχολιαστής στην ανάρτηση του κ. Αντωνίου, οι δύο ιοί ανήκουν σε τελείως διαφορετικές βιολογικές οικογένειες, και τα DNA τους δεν θα μπορούσαν να ταυτίζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε ερώτηση του σχολιαστή αναφορικά με το πώς ο κ. Αντωνίου συνέκρινε τα γενετικά υλικά των δύο ιών, αυτός απάντησε ότι «ο Άγιος Παΐσιος του έδειξε τα DNA», και έπειτα έβρισε τον σχολιαστή.

Παρακάτω θα συγκρίνουμε προσεγγιστικά τα δύο αναφερόμενα γονιδιώματα.

Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης αυτού του άρθρου, οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας έχουν δηλώσει ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων που έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη, ανήκει στον κλάδο της Δυτικής Αφρικής. Ενδελεχείς αναλύσεις γονιδιώματος αναμένονται τις επόμενες μέρες, αλλά η πρώτη προκαταρκτική ανάλυση, έδειξε ότι η μεγαλύτερη συνάφεια παρατηρούνταν με στελέχη του ιού που είχαν εξαχθεί από τη Νιγηρία το 2018 και 2019. Προσεγγιστικά, θα χρησιμοποιήσουμε ένα από τα γονιδιώματα που ανιχνεύτηκαν τότε.

Όσον αφορά τον αδενοϊό του εμβολίου της AstraZeneca, το πλήρες γονιδίωμά του δεν είναι άμεσα δημοσίως διαθέσιμο, καθώς εμπίπτει σε πνευματικά δικαιώματα. Ωστόσο, προσεγγιστικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γονιδίωμα του αδενοϊού Y25, που είναι πολύ παρόμοιο.

Παρακάτω, μπορούμε να δούμε μια παραστατική σύγκριση των δύο γονιδιωμάτων μέσω του εργαλείου geneCo, με το γονιδίωμα του αδενοϊού Υ25 να βρίσκεται αριστερά, και το γονιδίωμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων να βρίσκεται δεξιά:

Καταρχάς, παρατηρούμε ότι το γονιδίωμα του αδενοϊού Y25 είναι αρκετές φορές μικρότερο από του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, παρατήρηση που παραμένει και για τον ακριβή αδενοϊό του εμβολίου της AstraZeneca (σελ. 16). Επιπλέον, παρατηρούμε μια πολύ διαφορετική δομή γονιδίων στον κάθε ιό, και χαρακτηριστικά, το εργαλείο geneCo δεν εντοπίζει καμιά παρόμοια αλληλουχία DNA μεταξύ τους. Η παρατήρηση αυτή επαληθεύεται και από το καθιερωμένο εργαλείο BLAST.

Στο ίδιο συμπέρασμα φτάνουμε και όταν χρησιμοποιούμε για τη σύγκριση, το πρώτο πλήρες γονιδίωμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που δημοσιεύτηκε για την προκειμένη έξαρση, παρότι αυτό δεν έχει αναλυθεί ακόμα σε ξεχωριστά γονίδια. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι ο ιός που περιέχεται στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, έχει πανομοιότυπο DNA με αυτό του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Στην πραγματικότητα, οι δύο ιοί ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες, έχουν πολύ διαφορετικό μέγεθος DNA, και προκαταρκτικές γενετικές συγκρίσεις, δεν εντοπίζουν καμιά παρόμοια ακολουθία στα γονίδιά τους.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.