Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact Check: Η περιουσία του Βολοντιμίρ ΖελένσκιΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fact Check: Η περιουσία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι

23 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατέχει περιουσία ύψους 590 εκατομμυρίων έως 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συμπέρασμα:

Οι ισχυρισμοί προέρχονται από αναξιόπιστες πηγές που δεν παραθέτουν κανένα σχετικό τεκμήριο. Η περιουσία του Ουκρανού προέδρου, υπολογίζεται στα 20 με 30 εκατομμύρια δολάρια.

Σε ιστολόγια και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει περιουσία 590 εκατομμύρια έως 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός συνιστά παραπληροφόρηση.

Παραδείγματα: el.gr, voicenews.gr, makeleio.gr, bahalonews.gr, oxafies.com, tzafnews.gr

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα παρακάτω:

Όγδοος στην λίστα των πλουσιότερων πολιτικών παγκοσμίως
Η καθαρή αξία του Zelensky είναι 596 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
H καθαρή αξία της συνολικής περιουσίας του Ουκρανού προέδρου, η οποία ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια (σε δολάρια)


Η Zelensky έχει πάνω από 12 ακίνητα, 8 αυτοκίνητα, 5 πολυτελή γιοτ. Τα περιουσιακά στοιχεία του Zelensky περιλαμβάνουν επίσης αποθέματα μετρητών άνω των 75 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Zelensky διαθέτει επίσης ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 15 μετοχών αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κατάλογος των μετοχών στις οποίες έχει επενδύσει ο Zelensky είναι:


Saudi Aramco (εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Σαουδική αραβία)
Apple
Microsoft
Meta
Alphabet
Amazon
Tesla


Πόσα αυτοκίνητα έχει ο Zelensky; Η Zelensky αγόρασε πρόσφατα μια ολοκαίνουργια Mercedes-Benz G-Class στην τιμή των $370.000 USD. Ο Zelensky έχει επίσης ένα Tesla Model S που αξίζει περισσότερα από 100.000 $ USD. Μερικά άλλα αυτοκίνητα που ανήκουν στον Zelensky παρατίθενται παρακάτω, μαζί με τις τιμές τους. Μπορεί να σας αρέσει το ημερήσιο εισόδημα και ο πλούτος της Kylie Jenner. Jaguar XF Audi Q2 Audi RS Q8.

Σε άλλα δημοσιεύματα αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ίλια Κίβα του αντιπολιτευτικού κόμματος “Ζα Ζιζν” (Για την Ζωή) της Ουκρανίας, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια φυλάσσονται στους λογαριασμούς του Ζελένσκι στο εξωτερικό. Ο βουλευτής, πριν λίγο καιρό, κατήγγειλε πως ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει συσσωρεύσει 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Dresdner Bank Lateinamerika της Κόστα Ρίκα κατά τα δυόμιση χρόνια της προεδρίας του.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός για τη περιουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έχει ξεκινήσει από ανάρτηση στο Twitter, του ολλανδικού εθνικιστικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματός Forum voor Democratie, που κάνει λόγο για περιουσία 850 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο επικεφαλής του ολλανδικού κόμματος Thierry Baudet, έχει υποστηρίξει σθεναρά τις θέσεις του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Κατόπιν, ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ΜΜΕ όπως τα RIA Novosti και RT, διέδωσαν περαιτέρω τον ισχυρισμό, χωρίς όμως να παρουσιάσουν αποδείξεις.

Η δεύτερη πηγή του ισχυρισμού, είναι ο Illia Kyva, πρώην Ουκρανός βουλευτής, που κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και αποφάσισε να αυτομολήσει στη Ρωσία, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Ο κ. Kyva, υποστηρίζει πως η περιουσία του Ζελένσκι, ανέρχεται σε 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια. Και σε αυτή τη περίπτωση ωστόσο δεν παρουσιάστηκε καμία απόδειξη για τον εν λόγω ισχυρισμό. Στο πρόσφατο παρελθόν μάλιστα, ο κ. Kyva είχε υποστηρίξει πως ο κ. Ζελένσκι είχε φωτογραφηθεί με κοκαΐνη στο γραφείο του, ισχυρισμό που καταρρίψαμε σε πρόσφατο άρθρο μας. Ο κ. Kyva μάλιστα ζήτησε από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας.

Η περιουσία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ομάδα ελέγχου γεγονότων stopfake.org, η ιστοσελίδα αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων διασημοτήτων Celebrity Net Worth, εκτιμά τη συνολική καθαρή αξία του Ουκρανού προέδρου στα 25 εκατομμύρια δολάρια, με ετήσιο εισόδημα από την εργασία του 11,200 δολάρια. Το 2019, είχε 1.5 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό και ακίνητα. Κατέχει επίσης επιπλέον ακίνητη περιουσία ύψους 5 εκατομμυρίωνδολαρίων.

Σύμφωνα με το Forbes, η συνολική περιουσία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι επίσης στη λίστα των 100 πλουσιοτέρων Ουκρανών, ούτε στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του Ουκρανού προέδρου για το 2020, τα συνολικά εισοδήματά του ανήλθαν στο ποσό των 623 χιλιάδων δολαρίων και περιλαμβάνουν μισθούς, πνευματικά δικαιώματα και πωλήσεις μιας οικίας και ενός οικοπέδου.

Επιπρόσθετα, το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), ανέφερε τον Οκτώβριο του 2021, ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Ζελένσκι σε έγγραφα που διέρευσαν για οικονομικά στοιχεία offshore εταιριών (“Panama Papers”), υποστηρίζοντας πως κατέχει offshore στις βρετανικές Παρθένους Νήσους, την Κύπρο και το Μπελίζ. Το θέμα καλύφθηκε και από την Guardian, με αναφορές σε μεταφορές περιουσιακών στοιχείων του Ζελένσκι σε τρίτα πρόσωπα, πριν τις προεδρικές εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισε. Ωστόσο, οι ερευνητικοί δημοσιογράφοι του OCCRP δε διαπίστωσαν άμεση απόδειξη ότι ο κ. Ζελένσκι συμμετείχε σε υποθέσεις αγοραπωλησίας ακίνητης περιουσίας υψηλής αξίας, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος της Ουκρανίας. Επιπλέον, ακόμη και αυτή η ανεξάρτητη έρευνα δεν τεκμηριώνει τα ποσά που αναφέρονται από τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα.

Οι ισχυρισμοί για υπέρογκη περιουσία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έχουν ελεγχθεί και διαψευστεί από ανεξάρτητους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων, όπως οι Reuters, Raskrinkavanje και Snopes.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω στοιχεία γίνεται σαφές πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η περιουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι κυμαίνεται μεταξύ 590 εκατομμυρίων και 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι ισχυρισμοί προέρχονται από αναξιόπιστες πηγές. Σύμφωνα με στοιχεία, η συνολική περιουσία του κ. Ζελένσκι, υπολογίζεται μεταξύ 20 με 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Fact-check for the sake of Democracy