Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη με δώρο τηλεόραση από την AmazonSCAMS

Απάτη με δώρο τηλεόραση από την Amazon

26 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Λόγω εκκαθάρισης αποθήκης σε άλλη χώρα, η Amazon προσφέρει την τελευταία παρτίδα τηλεοράσεων QLED για 1.95 ευρώ!

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για απάτη. Επιτήδειοι προσπαθούν να κλέψουν τα στοιχεία πιστωτικών/χρεωστικών καρτών χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 23 Μαΐου 2022 δημοσιεύθηκε σε σελίδα στο Facebook μια απάτη με τη χρήση του ονόματος γνωστής πολυεθνικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για πανομοιότυπη ανάρτηση που έγινε σε σελίδες που φέρουν το όνομα “Καινοτόμες τηλεοράσεις” μέσω της οποίας οι χρήστες καλούνται να κάνουν αίτηση για να κερδίσουν μία τηλεόραση QLED. Συνολικά εντοπίσαμε πέντε σελίδες με το ίδιο όνομα και την ίδια ανάρτηση.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης:

Στιγμιότυπο από την υπό εξέταση ανάρτηση στο Facebook.

Τι ισχύει

Στις εικόνες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα σχόλια που πραγματοποιούν σε μία από τις υπό εξέταση αναρτήσεις για να παραπλανήσουν τους ανυποψίαστους χρήστες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι σελίδες που έγιναν οι υπό εξέταση αναρτήσεις έχουν δημιουργηθεί από τις 9 έως τις 12 Μαΐου 2022. Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέχονται από την ενότητα “Διαφάνεια Σελίδας” αυτή την περίοδο η υπό εξέταση ανάρτηση προωθείται ως χορηγούμενη διαφήμιση για να προσελκύσει περισσότερους χρήστες.  

Πως λειτουργεί η απάτη

Κάνοντας κλικ στην επιλογή “Κάντε αίτηση τώρα” ανακατευθυνόμαστε σε μία ιστοσελίδα που φέρει πάνω δεξιά το λογότυπο της Amazon. Πρόκειται για τον ιστότοπο “vladcat.info”, που σύμφωνα με το who.is, δημιουργήθηκε στις 12 Μαΐου 2022 με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Στην αρχή της σελίδας αναφέρεται ότι η Amazon “διοργανώνει κλήρωση για 300 Samsung 4K QLED Τηλεοράσεις SMART με 1.95 ευρώ” και ότι έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν σε αυτή.

Επιλέγοντας το εικονίδιο που υπάρχει στην αριστερή πλευρά της οθόνης, ανοίγει ένα αναδυόμενο παράθυρο με απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικές με τον “διαγωνισμό”. Σε αυτές δίνονται μία σειρά από παραπλανητικές πληροφορίες, όπως ότι το ποσό των 2 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι συμμετέχοντες θα τους επιστραφεί.

Οι χρήστες καλούνται να απαντήσουν στις ακόλουθες τρεις ερωτήσεις:

Ερώτηση 1: Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ένα SMART TV?
Ερώτηση 2: Έχετε ψωνίσει ποτέ από το Amazon?
Ερώτηση 3: Θέλετε να δοκιμάσετε όλα τα οφέλη της SMART TV?

Όποια απάντηση κι αν επιλεγεί στις ανωτέρω ερωτήσεις, οι συμμετέχοντες περνούν επιτυχώς στο επόμενο βήμα του “διαγωνισμού”. Σε αυτό θα πρέπει να “μαντέψουν” σε ποιο από τα 12 κουτιά υπάρχει κρυμμένη η τηλεόραση. Όσες φορές δοκιμάσαμε, η τηλεόραση εμφανιζόταν πάντα στη 2η προσπάθεια.

Κάνοντας κλικ στο “ΟΚ” ανακατευθυνόμαστε σε άλλο διαδικτυακό ιστότοπο. Στην νέα καρτέλα που άνοιξε στον περιηγητή παρατηρήσαμε το λογότυπο της εταιρείας “Κωτσόβολος”. Πρόκειται για την ιστοσελίδα “gryourwin.com”, για την οποία έχουμε γράψει και σε παλαιότερα άρθρο, στο οποίο καταρρίψαμε απάτη με τη χρήση του ονόματος του Κωτσόβολου. Σύμφωνα με το who.is, ο εν λόγω ιστότοπος φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στις 25 Νοεμβρίου 2021.

Στην υπό εξέταση απάτη οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν την ίδια σελίδα με την περίπτωση του Κωτσόβολου (με κάποιες μικρές αλλαγές στην εμφάνιση) και κατ’ επέκταση και τα ίδια βήματα για να αποσπάσουν από τους ανυποψίαστους χρήστες προσωπικά στοιχεία. Αναλυτικά, όπως μπορείτε να δείτε και στα στιγμιότυπα που ακολουθούν, στην αρχή ζητώνται τα προσωπικά στοιχεία και στο επόμενο βήμα τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας όπου και θα γίνει η χρέωση.

Την ίδια τακτική εφάρμοσαν εκ νέου επιτήδειοι τον Αύγουστο του 2022. Συγκεκριμένα, δημιούργησαν σελίδα στο Facebook και χρησιμοποιώντας ως δόλωμα το όνομα της εταιρείας MediaMarkt προσπάθησαν να αποσπάσουν στοιχεία τραπεζικών καρτών.

Ανακοίνωση για αντίστοιχες διαδικτυακές απάτες έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτήν συστήνει στους χρήστες τα εξής:

  • δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
  • να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα,
  • η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των “όρων συμμετοχής”, οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.

Συμπέρασμα

Επιτήδειοι στοχεύουν στην υποκλοπή στοιχείων πιστωτικών/χρεωστικών καρτών από ανυποψίαστους πολίτες, δημιουργώντας εικονικούς διαγωνισμούς. Η υπό εξέταση ενέργεια δεν συνδέεται με την εταιρεία Amazon.

Για την δική σας προστασία αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του διαδικτύου, όταν εντοπίζετε ύποπτους διαγωνισμούς να ενημερώνετε άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

13 Αυγούστου 2022 – Στο άρθρο προστέθηκε νεότερη απάτη με τη χρήση της επωνυμίας εταιρείας εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).