Ποιοι είμαστε
Αρχική Νέα απάτη στο Facebook με “δώρο” αυτοκίνητο μεγάλης αξίαςSCAMS

Νέα απάτη στο Facebook με “δώρο” αυτοκίνητο μεγάλης αξίας

31 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Λάβετε μέρος στον διαγωνισμό και κερδίστε ένα Land Rover Sport 2022.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση απάτης. Επιτήδειοι προσπαθούν να αποσπάσουν τους αριθμούς τηλεφώνου των χρηστών ώστε να τους χρεώσουν μεγάλα ποσά για υπηρεσίες αποστολής SMS.

Μία νέα απάτη εντοπίστηκε στο Facebook η οποία υπόσχεται ως “δώρο” ένα αυτοκίνητο μεγάλης αξίας. Η δημοσίευση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου 2022 γνώρισε μεγάλη απήχηση, καθώς την κοινοποίησαν περισσότεροι από 4,300 χρήστες σε 33 περίπου ώρες.

Ακολουθεί στιγμιότυπο από την υπό εξέταση περίπτωση.

Στιγμιότυπο από την ανάρτηση στη σελίδα στο Facebook.

Τι ισχύει

Στις 30 Μαΐου 2022 επιτήδειοι δημιούργησαν στο Facebook τη σελίδα2020 Range Rover Sport V6″.

Την ίδια ημέρα δημοσίευσαν μία ανάρτηση στην οποία αναφέρουν ότι θα χαρίσουν σε έναν τυχαίο χρήστη το νέο Range Rover Sport 2022 αρκεί να προσθέσει ένα σχόλιο με τη λέξη “Τέλος” σε αυτήν.

Στιγμιότυπο από τα σχόλια χρηστών στην υπό εξέταση ανάρτηση.

Οι χρήστες που σχολίασαν, έλαβαν ως απάντηση ότι πρέπει να κάνουν “εγγραφή”, επιλέγοντας το αντίστοιχο υπερσύνδεσμο που υπάρχει στο πάνω μέρος της σελίδας.

Στιγμιότυπο από τη σελίδα στο Facebook.

Εν συνεχεία, ανακατευθύνονται σε ιστοσελίδα, στην οποία αναγράφεται ένα μήνυμα που καλεί τους επισκέπτες να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία για να λάβουν μέρος στο “διαγωνισμό”. Πρόκειται για ένα ιστότοπο Google (Google Site) ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον επίσημο ιστότοπο της αυτοκινητοβιομηχανίας Land Rover, η οποία κατασκευάζει το Range Rover.

Όσοι επιλέξουν να εγγραφούν για να λάβουν μέρος, οδηγούνται σε μία άλλη ιστοσελίδα στην οποία καλούνται να πληκτρολογήσουν τον αριθμό του κινητού τους για να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό και να κερδίσουν ένα smartphone.

Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα.

Στο κάτω μέρος της εν λόγω ιστοσελίδας εντοπίστηκε μήνυμα στο οποίο αναφέρεται ότι πρόκειται για εγγραφή στην συνδρομητική υπηρεσία 123 Games. Όπως δηλώνεται, οι χρήστες χρεώνονται με κάθε sms που λαμβάνουν, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 24.80 ευρώ το μήνα. Για να διαγραφεί κάποιος θα πρέπει να αποστείλει STOP 123 στο 54422. 

Ανακοίνωση για αντίστοιχες διαδικτυακές απάτες έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτήν συστήνει στους χρήστες τα εξής:

  • δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
  • να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα,
  • η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των “όρων συμμετοχής”, οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.

Παρέμβαση για τις χρεώσεις μηνυμάτων από 5ψηφια νούμερα είχε κάνει και Συνήγορος του Καταναλωτή με επιστολή που είχε στείλει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Για την ενημέρωση των πολιτών για το εν λόγω ζήτημα η ΕΕΤΤ δημιούργησε το ακόλουθο βίντεο.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση απάτης, όπου ανυποψίαστοι χρήστες εγγράφονται σε συνδρομητικές υπηρεσίες και χρεώνονται με κάθε sms που λαμβάνουν από 5ψήφιους αριθμούς. Για την δική σας προστασία αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του διαδικτύου, όταν εντοπίζετε ύποπτους διαγωνισμούς να ενημερώνετε άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).