Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το βίντεο της “μάχης” αρκούδας με σκύλο ΔΕΝ είναι στο ΜέτσοβοHOAXES

Όχι, το βίντεο της “μάχης” αρκούδας με σκύλο ΔΕΝ είναι στο Μέτσοβο

18 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο παρουσιάζει τη "μάχη" μεταξύ αρκούδας και σκύλου σε επαρχιακό δρόμο στην περιοχή του Μετσόβου.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το περιστατικό διαδραματίστηκε στην περιφέρεια Argeș της Ρουμανίας. Μία σειρά από βίντεο από το γεγονός εντοπίζονται στο διαδίκτυο από το Μάιο του 2022.

Ευρεία διάδοση γνώρισε σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που παρουσιάζει τη μάχη ανάμεσα σε μία αρκούδα κι έναν σκύλο. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό που το πλαισιώνει, το βίντεο τραβήχτηκε σε επαρχιακό δρόμο στην περιοχή του Μετσόβου. Το περιστατικό, όμως, δεν έλαβε χώρα στην Ελλάδα αλλά στην Ρουμανία.

Παραδείγματα: skai.gr, news247.gr, in.gr, enikos.gr, iefimerida.gr

Χαρακτηριστικά, στα εξεταζόμενα άρθρα αναφέρεται ότι το γεγονός έλαβε χώρα την Πέμπτη 09 Ιουνίου 2022 στον επαρχιακό δρόμο μετά την Πηγή Γεωργίτση στο Μέτσοβο και ότι στο βίντεο φαίνεται ένας ποιμενικός να απομακρύνει αρκούδα που πλησίαζε κοπάδι. Οι περισσότερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες χρησιμοποίησαν το βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι που διαθέτει στο YouTube το kozanimedia.gr, το οποίο έχει πλέον κατέβει.

Η “είδηση” αναμεταδόθηκε κι από τηλεοπτικές εκπομπές. Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε απόσπασμα από την ενημερωτική εκπομπή “Από τις έξι…” (13 Ιουνίου 2022) της ΕΡΤ με τα υπό εξέταση πλάνα. Το ρεπορτάζ από την εκπομπή αναρτήθηκε και στο site της ert.gr, το οποίο πλέον έχει κατέβει.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με το epirusgate.gr (το άρθρο έχει πλέον κατέβει), το υπό εξέταση βίντεο δημοσίευσε αρχικά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην σελίδα του στο Facebook. Εν συνεχεία, τα πλάνα αναρτήθηκαν σε ενημερωτικές ιστοσελίδες σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται όμως για στιγμιότυπα από περιστατικό που έλαβε χώρα στην Ρουμανία. Συγκεκριμένα, το βίντεο δημοσιεύθηκε από τον χρήστη @marele.alabai στις 22 Μαΐου 2022 στο Tik Tok. Άλλα πλάνα από το ίδιο περιστατικό ανήρτησε ο χρήστης και στις 20 Μαΐου 2022.

Το επίμαχο βίντεο όπως αναρτήθηκε στις 22 Μαΐου 2022 στο Tik Tok. Πηγή: @marele.alabai

Ένα πιο εκτενές βίντεο από το περιστατικό δημοσίευσε ο Marele Alabai στο κανάλι του στο YouTube στις 12 Ιουνίου 2022, έχοντας προσθέσει ως τοποθεσία την περιφέρεια Curtea de Argeș της Ρουμανίας. Στο 0:36 παρατηρούμε ένα αυτοκίνητο με αριθμό πινακίδας “AG 77 CAI” να διέρχεται από το σημείο που διαδραματίζεται το γεγονός. Η μορφή της εν λόγω πινακίδας ακολουθεί το σύστημα που ισχύει στη Ρουμανία. Βάσει αυτού, τα δύο πρώτα γράμματα της πινακίδας (AG), φέρουν τον κωδικό της κομητείας του Argeș.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube στο οποίο φαίνονται οι πινακίδες διερχόμενου αυτοκινήτου.

Μπορείτε στη συνέχεια να δείτε όλο το βίντεο που ανήρτησε ο χρήστης στο κανάλι του στο YouTube.

Ολόκληρο το βίντεο όπως αναρτήθηκε στο κανάλι του χρήστη στο YouTube.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το περιστατικό διαδραματίστηκε στην περιφέρεια Argeș της Ρουμανίας. Ο Marele Alabai έχει αναρτήσει σε λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία σειρά από βίντεο από το γεγονός. Μάλιστα, σε αυτούς έχουν εντοπιστεί κι άλλα βίντεο με “μάχες” ανάμεσα σε σκύλους και αρκούδες.

Αν και έχουν παλαιότερα καταγραφεί αρκετά περιστατικά με αρκούδες στην περιοχή του Μετσόβου, το γεγονός που παρουσιάζεται στο υπό εξέταση βίντεο δεν διαδραματίζεται στην περιοχή.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).