Ποιοι είμαστε
Αρχική Η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει μαχητή του Τάγματος Αζόφ να δέχεται υγειονομική περίθαλψη από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική ΟυκρανίαHOAXES

Η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει μαχητή του Τάγματος Αζόφ να δέχεται υγειονομική περίθαλψη από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία

22 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Πρόσφατη φωτογραφία δείχνει μαχητή του Τάγματος Αζόφ να δέχεται υγειονομική περίθαλψη από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία έχει ληφθεί τον Ιούνιο του 2005 σε λευκορωσικές ποινικές φυλακές, και απεικονίζεται κρατούμενος που εξετάζεται από Λευκορώσο ιατρό των φυλακών, πιθανώς εν όψει αποφυλάκισής του.

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός διαμοιράστηκε στο Twitter μια φωτογραφία που υποτίθεται πως δείχνει μαχητή του Τάγματος Αζόφ να δέχεται υγειονομική περίθαλψη όντας κρατούμενος από στελέχη της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ», δηλαδή φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Αυτός ο ισχυρισμός απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα.

Παράδειγμα ανάρτησης στις 22/06/2022:

Τι ισχύει

Η εν λόγω φωτογραφία κυκλοφόρησε πρόσφατα με την υπό εξέταση πλαισίωση, δήθεν ως σχετική με τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας το 2022, και γνώρισε διεθνή απήχηση, όπως προκύπτει από άρθρα οργανισμών διασταύρωσης ειδήσεων όπως το ουκρανικό StopFake και το γεωργιανό MythDetectorGe.

Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία έχει ληφθεί το έτος 2005 από τον Viktor Drachev για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων AFP. Σύμφωνα με την καταχωρηθείσα λεζάντα που συνοδεύει την αυθεντική φωτογραφία, απεικονίζεται ποινικός κρατούμενος των λευκορωσικών αρχών σε κατάστημα κράτησης στην πόλη Μογκίλεφ (Μογκιλιόφ), που εξετάζεται από Λευκορώσο ιατρό, εν όψει πιθανής αποφυλάκισής του στο πλαίσιο αμνήστευσης εγκλημάτων, στις 25 Ιουνίου 2005.

Ακριβέστερα, η πλήρης περιγραφή της φωτογραφίας έχει ως εξής:

ΜΟΓΚΙΛΙΕΦ, ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Ένας γιατρός φυλακών της Λευκορωσίας εξετάζει έναν κρατούμενο καλυμμένο με ναζιστικά τατουάζ στην 15η Φυλακή στην πόλη Μογκίλιεφ, περίπου 200 χλμ. από το Μινσκ, 22 Ιουνίου 2005. Περίπου 4000 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι σύμφωνα με την αμνηστία που χορηγήθηκε για την 60η επέτειο του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και περίπου 5.000 θα απελευθερωθούν μέσα σε ένα χρόνο. VIKTOR DRACHEV/AFP μέσω Getty Images.

Έτερη φωτογραφία του ιδίου κρατουμένου μπορείτε να δείτε και παρακάτω:

[πηγή: Getty Images]

Σημειωτέον ότι τότε δεν υπήρχε το «Τάγμα Αζόφ», καθώς αυτό συστήθηκε αρχικά το έτος 2014.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία το 2022, και δεν δείχνει μαχητή του ουκρανικού Τάγματος Αζόφ να δέχεται ιατρική περίθαλψη από ιατρό του στρατού των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Η φωτογραφία έχει ληφθεί τον Ιούνιο του 2005 σε λευκορωσικές ποινικές φυλακές, και απεικονίζεται κρατούμενος που εξετάζεται από Λευκορώσο ιατρό των φυλακών, πιθανώς εν όψει αποφυλάκισής του.