Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτές οι φωτογραφίες δεν δείχνουν την φυγή πολιτών από την Κολομβία μετά τις εκλογέςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτές οι φωτογραφίες δεν δείχνουν την φυγή πολιτών από την Κολομβία μετά τις εκλογές

23 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες παρουσιάζουν πολίτες της Κολομβίας να φεύγουν από τη χώρα μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών με αεροπλάνα και πλοία.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία με τα παρατεταγμένα αεροπλάνα τραβήχτηκε το 1996 στο αεροδρόμιο O' Hare του Σικάγου. Το στιγμιότυπο από το λιμάνι είναι από τον Αύγουστο του 1991 και απεικονίζει την έλευση χιλιάδων ανθρώπων από την Αλβανία στο Μπάρι της Ιταλίας.

Τις τελευταίες ώρες διαμοιράζονται στο διαδίκτυο φωτογραφίες με τον ισχυρισμό ότι παρουσιάζουν την φυγή πολιτών από την Κολομβία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Πρόκειται όμως για παλαιότερα στιγμιότυπα από άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη φωτογραφία απεικονίζονται αεροπλάνα που βρίσκονται σε παράταξη λίγο πριν την απογείωσή τους. Την φωτογραφία με τον ισχυρισμό κοινοποίησε και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook και στο Twitter.

Ακολουθούν παραδείγματα κοινοποιήσεων:

Η δεύτερη φωτογραφία παρουσιάζει χιλιάδες άτομα να στοιβάζονται σε ένα πλοίο κι άλλους να βρίσκονται στην προβλήτα του λιμανιού. Η συγκεκριμένη εντοπίστηκε και σε άρθρο που αναρτήθηκε στο tsak-giorgis.blogspot.com.

Στιγμιότυπο από ανάρτηση στο Facebook.

Τι ισχύει

Στις 19 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Κολομβία ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών ανάμεσα στον Gustavo Petro και τον Rodolfo Hernández Suárez. Νικητής αυτής της αναμέτρησης αναδείχθηκε ο Gustavo Petro, υποψήφιος με το αριστερό κόμμα Humane Colombia, με ποσοστό  μεγαλύτερο από το 50%. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, καθώς είναι ο πρώτος αριστερός Πρόεδρος της χώρας.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ξεκίνησε να διαδίδεται ο ισχυρισμός ότι πολίτες, φιλικά προσκείμμενοι στο δεξιό κόμμα, ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν τη χώρα. Σε κάποιες εκ των περιπτώσεων, ο ισχυρισμός πλαισιώνεται με τις δύο υπό εξέταση φωτογραφίες.

Όμως, η φωτογραφία με τα παρατεταγμένα αεροπλάνα είναι από τον διάδρομο απογείωσης του αεροδρομίου O’ Hare στο Σικάγο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Etienne du Plessis, που δημοσίευσε την εικόνα στο λογαριασμό που διαθέτει στο Flickr, η λήψη έγινε στις 31 Ιουλίου 2006.

Στιγμιότυπο από την ανάρτηση της φωτογραφίας στο Flickr.

Η δεύτερη φωτογραφία είναι από τις 8 Αυγούστου 1991 και απεικονίζει την άφιξη 20,000 ανθρώπων από την Αλβανία στο Μπάρι της Ιταλίας. Το στιγμιότυπο που ακολουθεί είναι λήψη από άλλη οπτική γωνία από το λιμάνι του Μπάρι.

Συμπέρασμα

Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τα αεροπλάνα παρατεταγμένα πριν την απογείωση και χιλιάδες ανθρώπους σε λιμάνι δεν είναι πρόσφατες και δεν είναι από την Κολομβία. Το στιγμιότυπο με το αεροπλάνο είναι από το αεροδρόμιο O’ Hare του Σικάγου και τραβήχτηκε το 2006. Η φωτογραφία από το λιμάνι είναι από την αποβίβαση χιλιάδων ανθρώπων από την Αλβανία στο Μπάρι της Ιταλίας το 1991.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).