Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη από τη σελίδα “Lidl fans” στο FacebookSCAMS

Απάτη από τη σελίδα “Lidl fans” στο Facebook

27 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Διαγωνισμός από την εταιρεία Lidl μοιράζει χιλιάδες ευρώ στους συμμετέχοντες.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση απάτης. O "διαγωνισμός" δεν σχετίζεται με την εταιρεία Lidl. Δίνοντας τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, ανυποψίαστοι πολίτες χρεώνονται συνδρομητικές υπηρεσίες. Η χρέωση γίνεται στον λογαριασμό του τηλεφώνου που δηλώνουν.

Άλλη μία περίπτωση απάτης με τη χρήση του ονόματος της εταιρείας Lidl εντοπίστηκε στο Facebook. Επιτήδειοι υπόσχονται ως “δώρο” μεγάλο χρηματικό ποσό σε όσους λάβουν μέρος σε έναν εικονικό διαγωνισμό.

Ακολουθεί στιγμιότυπο από την υπό εξέταση περίπτωση.

Στιγμιότυπο από την υπό εξέταση ανάρτηση στο Facebook.

Τι ισχύει

Η σελίδα που δημοσιεύθηκε η απάτη δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέχονται από την ενότητα “Διαφάνεια Σελίδας” του Facebook, στις 24 Ιουνίου 2022. Η ανάρτηση της απάτης έγινε την ίδια ημέρα.

Στιγμιότυπο από τις πληροφορίες που παρέχει το Facebook για τη σελίδα.

Οι επιτήδειοι υπόσχονται στους συμμετέχοντες ότι θα κερδίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά αρκεί να μοιραστούν την ανάρτηση και να μεταβούν σε άλλο διαδικτυακό τόπο για να συμπληρώσουν μία φόρμα. Πρόκειται για ένα ιστότοπο Google (Google Site) ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον επίσημο ιστότοπο της Lidl Hellas (www.lidl-hellas.gr).

Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα με την απάτη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σελίδα, για να λάβει κάποιος το “έπαθλο” θα πρέπει να καταχωρηθεί σε φόρμα ο αριθμός τηλεφώνου και να κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο κάποιες εφαρμογές “χορηγών”. Στο κείμενο παραπλανητικά αναγράφεται ότι πρόκειται για δωρεάν εγγραφή και ότι οι εφαρμογές σχετίζονται με την εταιρεία Lidl ή με χορηγούς.

Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα με την απάτη.

Κάνοντας κλικ στο “Εγγραφείτε εδώ” ανακατευθυνόμαστε σε ιστοσελίδα στην οποία ζητείται ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου. Κάτω από το πεδίο συμπλήρωσης δηλώνεται ότι, όσοι αποδεχτούν τους όρους, συναινούν στην εγγραφή τους σε συνδρομητική υπηρεσία της Mandogames με χρέωση 2.08€ ανά sms (θα λαμβάνουν 12 sms/μήνα).

Στιγμιότυπο από τη σελίδα που καλεί τους χρήστες να συμπληρώσουν αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Στο κάτω μέρος της ίδιας σελίδας, όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα που ακολουθεί, πάροχος της υπηρεσίας είναι η Mobivas Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Όπως αναφέρεται κι εδώ, η συνολική χρέωση είναι 24.96€. Για να διαγραφεί κάποιος από την υπηρεσία θα πρέπει να αποστείλει STOP MD στο 54346 ή στο 54010.

Οι εταιρίες πίσω από την συνδρομητική υπηρεσία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγράφονται στους Όρους χρήσης και στην Πολιτική απορρήτου η υπηρεσία με το όνομα “Mandogames” παρέχεται από την EPIC MOBILE, “η οποία εδρεύει επί της Τζαφέρη 16, Αθήνα, TK 11854 Ελλάδα με ΑΦΜ 801504933 και αριθμό εγγραφής 801504933 στο οικείο Εμπορικό Επιμελητήριο“.

Η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, πρόκειται για την εταιρεία με τον διακριτό τίτλο EPIC MOBILE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε., η οποία παρέχει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2021 και είναι ακόμη ενεργή. Τα ανωτέρω στοιχεία επιβεβαιώνονται και από τα δεδομένα που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.)

Αξίζει να αναφερθεί ότι ως φορολογική έδρα έχει χρησιμοποιήσει έναν επαγγελματικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας που παρέχει σε επιχειρήσεις γραφεία προς ενοικίαση (co-working space). Πρόκειται για υπηρεσία η οποία παρέχεται από τον εν λόγω χώρο.

Όπως ενημερωνόμαστε από τους Όρους χρήσης, “η Υπηρεσία Περιεχομένου MANDOGAMES παρέχεται στους Τελικούς Χρήστες στην Ελλάδα μέσω της τεχνικής υποδομής και των 5ψηφίων αριθμοδοτικών πόρων-κωδικών της εταιρείας MOBIVAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ με έδρα το Μαρούσι Αττικής, επί της Λεωφόρου Κηφισίας αρ 166Α, Τηλέφωνο Εξυπηρέτησης Πελατών: 2111881795, [email protected]“.

H MOBIVAS είναι εγγεγραμμένη στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με τις δραστηριότητες της να εντάσσονται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και τη μεταφορά δεδομένων μέσω αυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο ΓΕ.Μ.Η., η εταιρεία ιδρύθηκε στις 1 Ιουνίου 2020 και είναι ακόμη ενεργή.

Προστασία από χρεώσεις 5ψήφιων αριθμών

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, ενημερώνουν τους συνδρομητές τους για τις χρεώσεις από 5ψηφιους αριθμούς αλλά και πως μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φραγή λήψης και αποστολής μηνυμάτων. Διαβάστε αναλυτικά στους συνδέσμους τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν είστε συνδρομητής στην Cosmote, στην Vodafone ή στην Wind.

Ανακοίνωση για αντίστοιχες διαδικτυακές απάτες έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτήν συστήνει στους χρήστες τα εξής:

  • δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
  • να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα,
  • η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των “όρων συμμετοχής”, οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.

Παρέμβαση για τις χρεώσεις μηνυμάτων από 5ψηφια νούμερα είχε κάνει και Συνήγορος του Καταναλωτή με επιστολή που είχε στείλει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Για την ενημέρωση των πολιτών για το εν λόγω ζήτημα η ΕΕΤΤ δημιούργησε το ακόλουθο βίντεο.

Συμπέρασμα

Επιτήδειοι δημιουργούν σελίδες στο Facebook με τα λογότυπα γνωστών στους καταναλωτές εταιρειών για να παραπλανήσουν ανυποψίαστους πολίτες. Όσοι συμπληρώσουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου εγγράφονται σε συνδρομητικές υπηρεσίες και χρεώνονται για κάθε μήνυμα που λαμβάνουν στο κινητό τους. Για την δική σας προστασία αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του διαδικτύου, είναι σημαντικό, όταν εντοπίζετε ύποπτους διαγωνισμούς, να ενημερώνετε άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).