Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν παρατηρείται κανένα ανεξήγητο φως πάνω από την ΕλλάδαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δεν παρατηρείται κανένα ανεξήγητο φως πάνω από την Ελλάδα

7 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η NASA δεν μπορεί να εξηγήσει ένα μυστηριώδες φως που έχει παρατηρήσει πάνω από την Ελλάδα.

Συμπέρασμα:

Η NASA, δεκάδες ακόμη κρατικοί οργανισμοί αεροδιαστημικής, και εκατοντάδες αστρονομικά παρατηρητήρια, δεν έχουν κάνει καμιά αναφορά σε απροσδόκητο φως πάνω από την Ελλάδα. Τίποτα αντίστοιχο δεν καταγράφεται ούτε σε χιλιάδες δορυφορικές λήψεις της Ελλάδας που έχει αναρτήσει η NASA, ούτε στον χάρτη φωτορύπανσης που έχει εκδώσει. Η επισυναπτόμενη φωτογραφία δεν απεικονίζει την Ελλάδα αλλά τον Ινδικό Ωκεανό, και καταγράφει μόνο την αντανάκλαση του ήλιου πάνω στο νερό, ένα καθιερωμένο φυσικό φαινόμενο. Ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, που έχει συμμετάσχει στη διεύθυνση 21 διαστημικών αποστολών, διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό.

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλη αναπαραγωγή στο ελληνικό διαδίκτυο έχει γνωρίσει ο ισχυρισμός ότι ο αμερικανικός οργανισμός αεροδιαστημικής NASA, δεν μπορεί να εξηγήσει ένα μυστηριώδες φως που έχει παρατηρήσει πάνω από την Ελλάδα. Ωστόσο πρόκειται για παραπληροφόρηση.

Παραδείγματα: iellada.gr, diakonima.gr, xiromeropress.gr, greekaffair.news, aegeanews.gr, athensmagazine.gr

Παραθέτουμε πρόσφατη ανάρτηση από τη σελίδα Facebook «Το δεξί χέρι Του Θεού», που απέκτησε εκατοντάδες αναπαραγωγές:

Το επίμαχο τμήμα της ανάρτησης αναφέρει:

Η ΝΑΣΑ προσπαθεί να εξηγήσει γιατί πάντα υπάρχει πάνω από την ΕΛΛΑΔΑ ένα ΦΩΣ;
Όλοι στην ΝΑΣΑ ομιλούν για αυτό το ανεξήγητο ΦΩΣ πάνω από την Ελλάδα.
Στην ΝΑΣΑ είναι προβληματισμένοι εδώ και πολλά χρόνια από τα Θεοσημεία πάνω από την πατρίδα μας. Αυτός ήταν και ένας ουσιαστικός λόγος που ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ δεχόταν επισκέψεις στην Παναγιούδα στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ από κορυφαίους επιστήμονες αυτής της υπηρεσίας διαστημικής. Όμως τα θεοσημεία παραμένουν και είναι ορατά μέχρι και σήμερα.


Η πληροφορία έρχεται από την γνωστή Ιερά Μονή του ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ στην έρημο της Αριζόνας.
Ένας μοναχός της έχει μια αδελφή που είναι κορυφαίο στέλεχος της ΝΑΣΑ. Πολύ συνηθισμένο γιατί οι κορυφές στην υπηρεσία αυτή είναι Ελληνικής Καταγωγής από παλαιόθεν. Η αδελφή του μετέφερε στον μοναχό το παρακάτω παράδοξο γεγονός. « – όλοι στην υπηρεσία μας αναρωτιούνται τι είναι αυτό το ΦΩΣ που σκεπάζει τον διαστημικό ορίζοντα πάνω από την Ελλάδα;»


Λογικό να εκθαμβούν όλοι οι ακούοντες και να απευθυνθούν στον Γέροντα Εφραίμ τον Αριζονίτη της αγιοκίνητης συνοδείας του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή με αυτό το μεγάλο πνευματικό έργο που επιτελεί στις ΗΠΑ.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ
«– είναι το ΦΩΣ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ που σκεπάζει την Ελλάδα»

Ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε σε πολλές σελίδες και ομάδες στο Facebook:

Στιγμιότυπο από σχετική αναζήτηση στο CrowdTangle στις 6-7-2022.

Τι ισχύει

Ο επίμαχος ισχυρισμός αναρτήθηκε αρχικά τον Ιανουάριο του 2019 από τον Κωνσταντίνο Βαρδάκα, που δηλώνει διδάκτορας οδοντιατρικής, και διαχειρίζεται το ιστολόγιο konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com. Έκτοτε, ο Δρ. Βαρδάκας έχει επαναλάβει τον ισχυρισμό σε σειρά άρθρων στο ιστολόγιο του, τα οποία έπειτα αναπαράχθηκαν στις προαναφερόμενες αναρτήσεις. Η βασική θεματική του εν λόγω ιστολογίου αφορά την προώθηση εσχατολογικών χριστιανικών απόψεων, που βασίζονται σε αμφιλεγόμενες «προφητείες» με αμφισβητούμενη αυθεντικότητα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δρ. Βαρδάκα, ο επίμαχος ισχυρισμός αρχικά μεταφέρθηκε από στελέχη της NASA σε μοναχούς του μοναστηριού του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Αποστείλαμε διαδικτυακά ερώτημα στο αναφερόμενο μοναστήρι για το κατά πόσο υπήρξαν μοναχοί που έγιναν αποδέκτες τέτοιων αναφορών, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Τα δημοσιεύματα έπειτα επικαλούνται μια φωτογραφία, που υποτίθεται ότι απεικονίζει το εν λόγω μυστηριώδες φως πάνω από την Ελλάδα. Το επίμαχο πλάνο τραβήχτηκε από τον Ρώσο αστροναύτη Όλεγκ Κότοβ επί του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) το 2010, σε τέσσερα παρόμοια στιγμιότυπα τα οποία εντοπίσαμε στο αρχείο της NASA. Αντίθετα με την πλαισίωση των δημοσιευμάτων, το πλάνο λήφθηκε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, σε σημείο που ο ορίζοντας οπτικής από τον ISS, δεν έφτανε μέχρι τη Μεσόγειο και την Ελλάδα:

Η επίμαχη φωτογραφία στο αρχείο της NASA. Η έκδοση των δημοσιευμάτων έχει υποστεί επεξεργασία φωτισμού. [πηγή]
Ο ορίζοντας οπτικής από τον ISS (λευκός κύκλος) στις 25-5-2010, 14:20 GMT, όπως υπολογίζεται από το εργαλείο ISSTracker. Αντίστοιχα αποτελέσματα δίνει και η μηχανή WolframAlpha.

Επίσης, η επίμαχη φωτογραφία δεν απεικονίζει κάποιο είδος φωτός πάνω από το έδαφος, αλλά απλή αντανάκλαση του ήλιου πάνω στο θαλασσινό νερό. Το εν λόγω φυσικό φαινόμενο φαίνεται παραστατικά στα εξής βίντεο:

Καθώς η NASA διαθέτει πολλές χιλιάδες υπαλλήλους, είναι αδύνατο να αποκλειστούν οι οποιεσδήποτε ιδιωτικές δηλώσεις από μεμονωμένους εργαζομένους της. Πάντως, η μόνη περιφερειακή αναφορά που έχει κάνει η ίδια η NASA σε εντυπωσιακό φωτισμό σε σύνδεση με την περιοχή της Μεσογείου, αφορά το προαναφερόμενο γνωστό φαινόμενο αντανάκλασης, που φυσικά, παρατηρείται και στον υπόλοιπο πλανήτη. Χαρακτηριστικά, το 2016, μια ομάδα ευρωπαίων επιστημόνων ανέπτυξε μια τεχνική που χρησιμοποιεί το εν λόγω φαινόμενο, ώστε να οπτικοποιήσει λεπτομερώς τα κύματα σε διάφορες θάλασσες του κόσμου.

Οι λευκές περιοχές στο νερό οφείλονται στην αντανάκλαση του φωτός. [πηγή]

Σε κάθε περίπτωση, αν το αναφερόμενο μυστηριώδες φως πάνω από την Ελλάδα ήταν υπαρκτό, θα ήταν εύκολο να ταυτοποιηθεί στις χιλιάδες δορυφορικές φωτογραφίες απεικόνισης της χώρας μας που έχει αναρτήσει η NASA σε βάθος δεκαετιών, υπό κάθε πιθανή γωνία λήψης. Μια ανασκόπηση των εν λόγω φωτογραφιών δείχνει ότι δεν έχει παρατηρηθεί κανένα ασυνήθιστο φαινόμενο.

Οι πρώτες δεκάδες λήψεις της Ελλάδας στο αρχείο της NASA. [πηγή]

Στο ίδιο συμπέρασμα επίσης φτάνουμε παρακολουθώντας σχετικά βίντεο από τον ISS, που μεταδίδονται και ζωντανά.

Ευρύτερα, ο ουρανός παρατηρείται αδιάλειπτα από δεκάδες κρατικές διαστημικές ενώσεις και εκατοντάδες αστρονομικά παρατηρητήρια, και θα ήταν αδύνατο να μην έχει επισημανθεί επανειλημμένα το υποτιθέμενο φαινόμενο από πολυάριθμους οργανισμούς. Επιπλέον, το υποτιθέμενο φως θα ήταν ακόμα πιο εύκολα ορατό το βράδυ, και θα είχε αναγνωριστεί στις μελέτες φωτορύπανσης και σε σχετικούς χάρτες. Δεν υπάρχει όμως καμιά τέτοια ένδειξη.

Χάρτης φωτορύπανσης της NASA για το 2016. [πηγή]

Για σχολιασμό του επίμαχου ισχυρισμού, ήρθαμε σε επαφή με τον Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος έχει συνεργαστεί ως επικεφαλής ερευνητής ή συνεργάτης με τις NASA και ESA σε 21 διαστημικές αποστολές, προς όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Ο Δρ. Κριμιζής διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό και έκανε λόγο για πιθανή εσκεμμένη παραποίηση δεδομένων. Δήλωσε επίσης:

Η NASA δεν δημοσιεύει ποτέ ανώνυμους ισχυρισμούς. Εάν δεν υπάρχει τεκμηρίωση σε δημοσίευση επιστημονικού άρθρου σε περιοδικό με κριτές, οι οποιοιδήποτε ανώνυμοι ισχυρισμοί, και αν ακόμη αποδίδονται σε υποτιθέμενο ανώτατο στέλεχος της NASA, είναι ψευδείς.

Τέλος, είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι μια από τις πηγές που επικαλούνται τα δημοσιεύματα, που υποτίθεται ότι έχει επαφή με επιστήμονες της NASA, δήλωσε πως «σήμερα ό,τι κινείται και λαμβάνει εξειδικευμένες λήψεις πάνω από τα Στενά, την Πόλη και τα Μικρασιατικά παράλια θεωρείται ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ». Στην πραγματικότητα, αναζητώντας δορυφορικές λήψεις στο αρχείο της NASA για την επίμαχη περιοχή, από τα τέλη του 2018 μέχρι τα μέσα του 2022, εντοπίζουμε περισσότερα από 1500 αποτελέσματα, που περιλαμβάνουν στον ορίζοντά τους σχεδόν κάθε σημείο της εν λόγω περιοχής.

Οι τοποθεσίες του αρχείου φωτογραφιών της NASA για τα παράλια της Μικράς Ασίας, από τα τέλη του 2018. [πηγή]

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι η NASA δεν μπορεί να εξηγήσει ένα μυστηριώδες φως πάνω από την Ελλάδα, συνιστά παραπληροφόρηση. Η NASA, δεκάδες ακόμη κρατικοί οργανισμοί αεροδιαστημικής, και εκατοντάδες αστρονομικά παρατηρητήρια, δεν έχουν κάνει καμιά αναφορά σε απροσδόκητο φως πάνω από την Ελλάδα. Τίποτα αντίστοιχο δεν καταγράφεται ούτε σε χιλιάδες δορυφορικές λήψεις της Ελλάδας που έχει αναρτήσει η NASA, ούτε στον χάρτη φωτορύπανσης που έχει εκδώσει. Η επισυναπτόμενη φωτογραφία δεν απεικονίζει την Ελλάδα αλλά τον Ινδικό Ωκεανό, και καταγράφει μόνο την αντανάκλαση του ήλιου πάνω στο νερό, ένα καθιερωμένο φυσικό φαινόμενο. Ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, που έχει συμμετάσχει στη διεύθυνση 21 διαστημικών αποστολών, διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό.

Ενημέρωση, 10-7-2022: Στο άρθρο προστέθηκε δήλωση του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.