Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Ισπανία ΔΕΝ παραδέχτηκε αεροψεκασμούς ως μέρος μυστικού προγράμματοςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Όχι, η Ισπανία ΔΕΝ παραδέχτηκε αεροψεκασμούς ως μέρος μυστικού προγράμματος

12 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Η Ισπανία παραδέχτηκε πως διεξήγαγε εναέριους ψεκασμούς ως μέρος παγκόσμιου μυστικού προγράμματος.

Συμπέρασμα 1:

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται ένα Διάταγμα από το 2020, σύμφωνα με το οποίο οι ένοπλες δυνάμεις θα είχαν τη δυνατότητα, λόγω κηρυχθείσας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, να διεξαγάγουν απολύμανση χώρων έναντι της COVID-19, με χρήση αερολυμάτων.

Ισχυρισμός 2:

Η Ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει επιβεβαιώσει από το 2015 τους αεροψεκασμούς με επιβλαβείς ουσίες με σκοπό την αλλαγή του κλίματος.

Συμπέρασμα 2:

Πρόκειται για ανυπόστατη φήμη που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια, χωρίς την παραμικρή απόδειξη, και έχει πολλάκις διαψευσθεί.

Σύμφωνα με ενημερωτικές ιστοσελίδες, η Ισπανία παραδέχτηκε πως διεξήγαγε εναέριους ψεκασμούς ως μέρος παγκόσμιου μυστικού προγράμματος. Ωστόσο, αυτό δεν αληθεύει.

Παραδείγματα: bankingnews.gr, tinealarissa.gr, primenews.press, makeleio.gr, theflagreport.com, choratouaxoritou.gr, katohika.gr, greeknewsondemand.com, meteoronnea.gr, filoinikodimou.blogspot.com, attikanea.info

Σε ηλεκτρονικό δημοσίευμα διαβάσαμε τα εξής:

Τελικά μας ψεκάζουν: Η Ισπανία παραδέχεται εναέριους ψεκασμούς ως μέρος μυστικού προγράμματος του ΟΗΕ

Ο κοινωνικός έλεγχος και ο… Bill Gates

Μια αποκάλυψη – βόμβα βλέπει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τους επικίνδυνους εναέριους ψεκασμούς που διεξήχθησαν στην Ισπανία με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, τα αποκαλούμενα χημικά μονοπάτια, κοινώς γνωστά ως chemtrails, αναφέρονται στα λευκά σημάδια που μερικές φορές μένουν πίσω καθώς τα αεροπλάνα πετούν στον ουρανό δεν είναι τόσο αθώα όσο μπορεί ενδεχομένως να νομίζαμε.
Υπολογίζεται ότι το 17% των ανθρώπων παγκοσμίως πιστεύει ότι αυτά τα μονοπάτια είναι στην πραγματικότητα τοξικά χημικά που ψεκάζονται σκόπιμα στον αέρα ως μέρος ενός μυστικού μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικού προγράμματος (SLAP), που μερικές φορές αναφέρεται επίσης ως κρυφή γεωμηχανική στρατηγική.

Μπορεί μεν οι αξιωματούχοι απανταχού να έχουν αρνηθεί γενικά την ύπαρξη χημικών ιχνών, ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε το 2000 από την EPA των ΗΠΑ προτείνει ότι «ίχνη συμπύκνωσης» ή «αντικείμενα», που είναι ορατά πίσω από τους κινητήρες αεριωθούμενων αεροσκαφών αποτελούνται κυρίως από νερό (με τη μορφή πάγου) και δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων», αλλά σημείωσε «επηρεάζουν, ωστόσο, τη θολότητα της ατμόσφαιρας της Γης και επομένως μπορεί να επηρεάσουν συνολικά την ατμοσφαιρική θερμοκρασία και το κλίμα».

Ένα προεδρικό διάταγμα όμως που εξεδόθη από την ισπανική κυβέρνηση έρχεται τώρα να αλλάξει τελείως την ιστορία, υποδηλώνοντας ουσιαστικά ότι εξουσιοδότησε τον στρατό της ώστε να ψεκάσει με επικίνδυνα χημικά τους ουρανούς «ως μέρος της άμυνας κατά του COVID-19».

Τα ντοκουμέντα

Πιο αναλυτικά, ένα Βασιλικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 16 Απριλίου 2020, από την ισπανική κυβέρνηση στην Επίσημη Κρατική Εφημερίδα κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα λόγω της πανδημίας COVID-19, επιτρέποντας έτσι τη χρήση βιοκτόνων χημικών ουσιών:
«Διαταγή SND/351/2020, της 16ης Απριλίου, η οποία εξουσιοδοτεί τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις Μονάδες και τις Στρατιωτικές Μονάδες Έκτακτης Ανάγκης να χρησιμοποιούν βιοκτόνα χημικά εγκεκριμένα από το Υπουργείο Υγείας για απολύμανση για την αντιμετώπιση της Κρίσης Υγείας Covid 19.

Το Βασιλικό Διάταγμα 463/2020, της 14ης Μαρτίου, κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της κατάστασης υγειονομικής κρίσης που προκαλείται από τον COVID-19, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην προστασία της ευημερίας, της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών και τον περιορισμό της εξέλιξης της νόσου και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Το διάταγμα παραχώρησε στον υπουργό Υγείας, την εξουσία να υπαγορεύει τις εν λόγω εντολές:
«Διαταγή SND/351/2020, της 16ης Απριλίου, η οποία εξουσιοδοτεί τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις Μονάδες και τις Στρατιωτικές Μονάδες Έκτακτης Ανάγκης να χρησιμοποιούν βιοκτόνα χημικά εγκεκριμένα από το Υπουργείο Υγείας για απολύμανση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής Κρίσης για τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, διαδόθηκε στο Facebook και το παρακάτω κείμενο, όπου, εκτός του Βασιλικού Διατάγματος του 2020, αναφέρεται ότι ήδη από το 2015 η Ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει ομολογήσει ότι διεξάγονται αεροψεκασμοί με επιβλαβείς ουσίες.

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 10/07/2022 από το Facebook

Τον ισχυρισμό αυτό διατύπωσαν και ιστοσελίδες όπως η anazitiseis.gr.

Τι ισχύει

Το αρχικό ελληνικό άρθρο στο bankingnews.gr φαίνεται πως είναι αυτόματη μετάφραση και προσαρμογή αγγλόφωνου δημοσιεύματος που αναφέρει ως «πηγή» τον ιστότοπο του γνωστού αντιεμβολιαστή Joseph Mercola. Ακριβώς ο ίδιος τίτλος, όπως ο εξεταζόμενος ισχυρισμός, έχει διατυπωθεί νωρίτερα και από τον συνωμοσιολόγο Alex Jones.

Παράλληλα, το άρθρο του anazitiseis.gr, για τη δήθεν ομολογία της Ισπανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας βασίζεται σε διαγραμμένο σήμερα άρθρο της ιστοσελίδας alertadigital.com.

Αρκετοί οργανισμοί ελέγχου γεγονότων διεθνώς, όπως τα ισπανικά Maldita.es και Newtral.es, αυτή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το βρετανικό FullFact και το ουκρανικό StopFake έχουν καταρρίψει τους εν λόγω ψευδείς ισχυρισμούς και τη σχετική συνωμοσιολογία. Τα Ellinika Hoaxes είχαν γράψει για το ίδιο θέμα και τον Απρίλιο του 2020.

Το Βασιλικό Διάταγμα του 2020

Το υπό συζήτηση Διάταγμα της ισπανικής κυβέρνησης, που δήθεν «εξουσιοδότησε τον στρατό της ώστε να ψεκάσει με επικίνδυνα χημικά τους ουρανούς» είναι δημόσια διαθέσιμο στο διαδίκτυο, στον ιστότοπο της ισπανικής «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως», και μπορείτε να το βρείτε αρχειοθετημένο εδώ. Σε κανένα σημείο δεν γίνεται λόγος για «αεροψεκασμούς».

Στο κείμενο του Διατάγματος επισημαίνεται, πλέον, ότι δεν βρίσκεται σε ισχύ, καθώς το περιεχόμενό του σχετίζεται με την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», η οποία έληξε ήδη τον Ιούνιο του 2020.

Στο επίμαχο σημείο, αναφέρονται τα εξής:

Αρχικό κείμενο:

Se autoriza a las Unidades NBQ de las Fuerzas Armadas y a la Unidad Militar de Emergencias, dentro de las actuaciones generales de desinfección de espacios, tanto públicos como privados, que con ocasión de la situación del estado de alarma vienen realizando las citadas unidades, a utilizar aquellos biocidas del grupo principal 1, descritos en el artículo 1.1 del Real Decreto 830/2010, de 25 de junio, por el que se establece la normativa reguladora de la capacitación para realizar tratamientos con biocidas, que están autorizados y relacionados por el Ministerio de Sanidad como eficaces para la lucha contra el COVID-19.

Asimismo, se autoriza a las unidades señaladas en el párrafo anterior a la utilización de procedimientos de desinfección aérea, a través de las técnicas de nebulización, termonebulización y micronebulización para la ejecución de las referidas labores de desinfección.


Μετάφραση:

Οι Μονάδες NBQ (σ.σ. ραδιοβιοχημικού πολέμου) των Ενόπλων Δυνάμεων και η Στρατιωτική Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης (UME) εξουσιοδοτούνται, στo πλαίσιo των γενικών ενεργειών απολύμανσης χώρων, δημόσιων και ιδιωτικών, που λόγω της κατάστασης συναγερμού διενεργούν οι προαναφερόμενες μονάδες, να χρησιμοποιούν εκείνα τα βιοκτόνα από την κύρια ομάδα 1, που περιγράφονται στο άρθρο 1.1 του Βασιλικού Διατάγματος 830/2010 της 25ης Ιουνίου, το οποίο θεσπίζει τους κανονισμούς που διέπουν τη διεξαγωγή θεραπειών με βιοκτόνα, οι οποίες έχουν εγκριθεί και θεωρούνται από το Υπουργείο Υγείας ως αποτελεσματικές στην καταπολέμηση κατά του COVID-19.

Ομοίως, οι μονάδες που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο είναι εξουσιοδοτημένες να χρησιμοποιούν διαδικασίες εναέριας απολύμανσης, μέσω τεχνικών νεφελοποίησης, θερμονεφελοποίησης και μικρονεφελοποίησης για την εκτέλεση των προαναφερθέντων εργασιών απολύμανσης.

Τα αναφερόμενα ως εγκεκριμένα βιοκτόνα αναλύονται σε κατάλογο από το εγχώριο Υπουργείο Υγείας, όπου αναφέρεται η χρήση τους και ο τρόπος εφαρμογής τους. Ανάλογα με το στοιχείο που πρόκειται να απολυμανθεί και τα χαρακτηριστικά του βιοκτόνου, υπάρχουν δύο τεχνικές εφαρμογής, συγκεκριμένα, επαφή και αερογενώς (νεφελοποίηση, θερμονεφελοποίηση και μικρονεφελοποίηση).

Σε απάντηση ερωτήματος της ομάδας ελέγχου γεγονότων του Πρακτορείου AFP το 2021, ο υπεύθυνος Τύπου του Υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι «αυτά τα βιοκτόνα δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ από αεροπλάνα. Εγκρίθηκε η χρήση τους σε μορφή “αεροζόλ” και όχι μόνο σε υγρή μορφή, όπως έλεγε το Διάταγμα 351/2020 της 16ης Απριλίου», επεσήμανε. Τα εγκεκριμένα βιοκτόνα «χρησιμοποιούνται για την απολύμανση συγκεκριμένων στοιχείων, δηλαδή για την απολύμανση εγκαταστάσεων όπως κοινωνικά οικιστικά κέντρα, σωφρονιστικά καταστήματα κ.λπ.».

Σε συνέντευξή του, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Πτέραρχος Μιγκέλ Άνχελ Βιλλαρόγια, αναφέρθηκε ρητά στον υποτιθέμενο αεροψεκασμό από στρατιωτικά αεροπλάνα και διευκρίνισε ότι πρόκειται για «απόλυτα ψευδή» ισχυρισμό.

«Η δημοσιευμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας δίνει τη δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις να χρησιμοποιούν αερολύματα, όχι αεροσκάφη», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για χρήση ήδη εγκεκριμένων χημικών προϊόντων, «όπως χρησιμοποιείτε εντομοκτόνο σε δωμάτιο του σπιτιού μας».

Ενώ μέχρι την έναρξη ισχύος αυτού του Διατάγματος, οι στρατιωτικές μονάδες εκτάκτου ανάγκης (UME) απολύμαναν κατοικίες με «υγρές χημικές ενώσεις», τώρα το Διάταγμα επιτρέπει «τη χρήση αερολυμάτων», διευκρίνισε ο στρατηγός Villarroya.

«Αερολύματα, όχι αεροσκάφη», επέμεινε, και επανέλαβε ότι, με αυτόν τον τρόπο, η UME «θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το είδος μέσων σε κλειστά περιβάλλοντα για να διασκορπίσει επαρκέστερα τα προϊόντα που μπορούν να σκοτώσουν τον ιό».

Επιπλέον, το ισπανικό Maldita.es επικοινώνησε με την ίδια την Στρατιωτική Μονάδα Εκτάκτου Ανάγκης (UME) η οποία επίσης επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί να εκτελούν εργασίες απολύμανσης με αεροπλάνα και ότι τα drones που χρησιμοποιούν είναι για ψεκασμό και όχι για νεφελοποίηση (διαφορετική τεχνική). Ανάλογη διάψευση έλαβε και το Newtral.es.

Στην πράξη, κατά τη σύντομη περίοδο ισχύος του προσωρινού Διατάγματος πραγματοποιήθηκαν απολυμάνσεις από την UME σε κλειστούς χώρους (επιχείρηση “Balmis”), με την χρήση, μεταξύ άλλων μέσων, συσκευών-κανονιών νεφελοποίησης για υπεροξείδιο του υδρογόνου, που προσαρμόστηκαν σε φορτηγά οχήματα, όχι αεροπλάνα.

Η δήθεν ομολογία της Ισπανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και η ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Όπως έχει αναλύσει η ομάδα του AFP Factuel, πρόκειται για ψευδή ισχυρισμό που κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια. Συνήθως, οι διακινούντες τη φήμη αναφέρονται σε «4 υπαλλήλους» της Υπηρεσίας που προέβησαν σε αποκαλύψεις σε «συνέντευξή τους στο μέσο Cadena Ser», ότι η χώρα ψεκάζεται με βλαβερές χημικές ουσίες με σκοπό την τροποποίηση του κλίματος.

Η Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας (Agencia Estatal de Meteorología – AEMET), πάντως, έχει αναλυτικό επεξηγηματικό άρθρο στον ιστότοπό της όπου καταρρίπτει την συνωμοσιολογία με τους αεροψεκασμούς, διευκρινίζοντας ποια είναι τα πραγματικά φυσικά φαινόμενα που παρερμηνεύονται.

Ερωτηθείς από το AFP για την υποτιθέμενη ομολογία των εργαζομένων της AEMET, ο Juan Esteban Palenzuela, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, εξήγησε ότι «αυτές οι πληροφορίες έχουν εμφανιστεί ήδη πριν από χρόνια» και «επανεμφανίζονται», «ειδικά σε περιόδους ξηρασίας».

Ωστόσο, «δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί αυτό το πρόγραμμα και, το μόνο πράγμα που έχει βρεθεί είναι ότι οι φήμες εμφανίζονται σε φόρουμ ομάδων που υπερασπίζονται την ύπαρξη της θεωρίας των chemtrails», εξήγησε ο Palenzuela. Ακόμη, «ένας συνάδελφος μας έστειλε ένα email από έναν δημοσιογράφο από την Cadena Ser που είπε ότι αυτή η συνέντευξη δεν υπάρχει. Κανείς δεν έχει ακούσει την ίδια τη συνέντευξη και κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, γιατί δεν υπάρχουν», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΕΜΕΤ. «Η διαφορά με τις άλλες πληροφορίες είναι ότι τώρα έχουν συμπεριλάβει και το θέμα της πανδημίας», διευκρίνισε ο Palenzuela.

Σημειωτέον ότι την εν λόγω φήμη έχει διαψεύσει η Υπηρεσία και στον ισπανικό οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων Newtral.es και τον καταλανικό ιστότοπο Verificat.cat.

Κανένα αποτέλεσμα δεν δίνει η αναζήτηση λέξεων-κλειδιών στο Google για την υποτιθέμενη συνέντευξη στο ΜΜΕ Cadena Ser και κανένα τέτοιο θέμα δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του.

Παράλληλα, ορισμένες αναρτήσεις κάνουν λόγο για ερώτημα που έθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Ραμόν Τρεμόσα το 2015. Παραλείπουν όμως να αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του αρμόδιου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Καρμένου Βέγια, απάντησε τα εξής:

Η Επιτροπή δεν έλαβε έκθεση από Ισπανούς μετεωρολόγους που της ζητούσαν να λάβει θέση επί του θέματος.

Η Επιτροπή ερεύνησε το θέμα σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές, και δεν βρήκε στοιχεία σχετικά με τους ισχυρισμούς για ένα στρατιωτικό σχέδιο γεωμηχανικής για την αλλαγή του κλίματος στην Ισπανία.

Η Επιτροπή παραπέμπει περαιτέρω το αξιότιμο μέλος στην απάντησή της στη γραπτή ερώτηση E-000922/2014 στην οποία η Επιτροπή τόνισε ότι δεν θεωρεί τη γεωμηχανική (geoengineering) ως κατάλληλη για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων, δεδομένου ότι η περιβαλλοντική ζημιά θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διορθωθεί στην πηγή.

Όπως γράψαμε σε πρόσφατο άρθρο μας, οι θεωρίες συνωμοσίας για τους αεροψεκασμούς είναι ευρέως διαδεδομένες ανά την υφήλιο. Σύμφωνα με αυτές, και χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο, κυβερνήσεις ή άλλοι φορείς εμπλέκονται σε ένα μυστικό πρόγραμμα για την προσθήκη τοξικών χημικών στην ατμόσφαιρα με τη χρήση αεροσκαφών. Οι υποστηρικτές τους διατείνονται ότι τα αεροπλάνα αφήνουν πίσω τους κατά τη διάρκεια της πτήσης ίχνη γεμάτα με τέτοιες τοξικές χημικές ουσίες, τις οποίες οι ίδιοι αποκαλούν “chemtrails” και με τις οποίες υποτίθεται ότι ψεκάζεται ο πληθυσμός.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα τα ίχνη των αεροσκαφών στον ουρανό, που είναι εμφανή υπό ορισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, δημιουργούνται από την συμπύκνωση των υδρατμών που περιέχονται στα καυσαέριά τους και είναι γνωστοί με τον αγγλικό όρο contrails.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα, σε έρευνα που πραγματοποίησε το 2018 η διαΝΕΟσις (σελίδα 71 του pdf), το 28.7% των ερωτηθέντων δήλωσε πως τα ορατά ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό είναι αέρια ψεκασμού.

Τα Ellinika Hoaxes έχουν καταρρίψει συχνά κατά το παρελθόν ισχυρισμούς σχετικά με τους «αεροψεκασμούς».

Συμπέρασμα

Η Ισπανία δεν παραδέχτηκε πως διεξήγαγε εναέριους ψεκασμούς ως μέρος παγκόσμιου κακόβουλου μυστικού προγράμματος. Τα δημοσιεύματα επικαλούνται ένα Διάταγμα από το 2020, σύμφωνα με το οποίο οι ένοπλες δυνάμεις θα είχαν τη δυνατότητα, λόγω της ενεργοποιημένης «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», να διεξαγάγουν απολύμανση χώρων έναντι της COVID-19 με χρήση αερολυμάτων. Όπως διευκρινίστηκε από τις αρμόδιες υγειονομικές και στρατιωτικές αρχές, δεν αφορούσε χρήση αεροπλάνων.

Παράλληλα, δεν αληθεύει πως η Ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει ομολογήσει από το 2015 τους αεροψεκασμούς με επιβλαβείς ουσίες με σκοπό την αλλαγή του κλίματος. Πρόκειται για ανυπόστατη φήμη που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια, χωρίς την παραμικρή απόδειξη, και έχει πολλάκις διαψευσθεί.