Ποιοι είμαστε
Αρχική Προεδρικό Μέγαρο – Αυτός ΔΕΝ είναι ο διευθυντής της ΕφΣυνFAKE NEWS

Προεδρικό Μέγαρο – Αυτός ΔΕΝ είναι ο διευθυντής της ΕφΣυν

25 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Ο διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών κ. Νικόλας Βουλέλης εμφανίστηκε σε τιμητική για τη Δημοκρατία δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο με σαγιονάρες.

Συμπέρασμα

Στην επίμαχη φωτογραφία απεικονίζεται ο μουσικός της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, κ. Ιωάννης Στρατάκης.

Μεγάλη απήχηση συγκεντρώνει ο ισχυρισμός που διαμοιράζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με τον οποίο, φωτογραφία ενός άνδρα με ανεπίσημη ένδυση σε δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο απεικονίζει το διευθυντή της Εφημερίδας των Συντακτών, κ. Νικόλα Βουλέλη. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα:


Τι ισχύει

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε πως στην εξεταζόμενη λήψη δεν απεικονίζεται ο κ. Βουλέλης της ΕφΣυν, αλλά ο μουσικός της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, κ. Ιωάννης Στρατάκης.

Σύγκριση λήψης από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο και φωτογραφίας που αλιεύθυκε από τον προσωπικό λογαριασμό του κ. Στρατάκη στην πλατφόρμα του Facebook.
Φωτογραφία από βράβευση του κ. Βουλέλη στο Ζάππειο Μέγαρο την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Credits: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με τον κ. Στρατάκη, ο οποίος μας εξήγησε το λόγο που ο φακός τον απαθανάτισε με ανεπίσημη ένδυση.

Πράγματι, η ενδυμασία δεν είναι πολύ επαινετική για την περίσταση, όπως γράφτηκε. Το θέμα, όμως, είναι πως αυτή η φωτογραφία έχει τραβηχτεί πάρα πολύ νωρίς, μόλις που είχε αρχίσει να έρχεται κόσμος.

Πήγα εκεί με την ορχήστρα, ώστε να παίξουμε προς τιμήν της εκδήλωσης. Βέβαια, μένω εκτός Αθηνών και εξ’αιτίας της συμφόρησης είχα ώρα μέσα στο αυτοκίνητο, πήγα, λοιπόν, φορώντας μια βερμούδα και ένα πουκάμισο. Μαζί μου είχα και ένα πολύ ωραίο κοστούμι από τη δουλειά μας, το οποίο όμως έχει πολύ χοντρό ύφασμα, είναι χειμερινό.

Καταλαβαίνετε πως, εφόσον είχαμε πρόβα στις 18:00, και έχω φύγει από το σπίτι στις 16:30 δεν θα άντεχα να είμαι κολλημένος στην κίνηση με το κοστούμι, κάτω από τη λιακάδα. Επιπλέον, δεν μπορούσαμε να βγούμε από το χώρο του Προεδρικού Μεγάρου γιατί μας είχαν πάρει τις ταυτότητες και άρα δεν μπορούσαμε να πάρουμε ένα μπουκάλι νερό. Αναγκαστικά, λοιπόν, έπρεπε να διασχίσω τη διαδρομή.

Την ώρα που κατέβαινα, ήταν 2-3 επισκέπτες στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και ένας στρατός από δημοσιογράφους και κάμερες. Βεβαίως, δεν ηταν εμφάνιση αυτή για την εκδήλωση, αλλά η εκδήλωση δεν είχε ακόμη αρχίσει μιας και είχαμε πάρα πολλή ώρα μπροστά μας. Εγώ πήγα ως εργαζόμενος εκεί, όχι ως καλεσμένος. Μισή ώρα πριν πήγα και ντύθηκα, έβαλα το κοστούμι και έκατσα να υποφέρω μέχρι να ξεκινήσουμε.

Εξετάζοντας το οπτικοακουστικό υλικό της δεξίωσης με αφορμή τη συμπλήρωση 48 ετών από την Πτώση της Χούντας και την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, βλέπουμε πως ο κ. Στρατάκης έχει φωτογραφηθεί φορώντας ένα μαύρο κοστούμι με λευκό πουκάμισο και παπιγιόν.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως ο εικονιζόμενος άνδρας δεν είναι ο διευθυντής της ΕφΣυν, κ. Νικόλας Βουλέλης, αλλά ο μουσικός της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, κ. Ιωάννης Στρατάκης. Η εξεταζόμενη φωτογραφία ελήφθη πριν την έναρξη της δεξίωσης, στην οποία ο κ. Στρατάκης συμμετείχε ως μουσικός. Όπως προκύπτει από το διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό, ο κ. Στρατάκης συμμετείχε στην εκδήλωση φορώντας κοστούμι.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).